chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Ziņu sadaļa

Lukuviikko kutsuu kaikki juhlimaan lukemista!

17/04/2020
Sabrina Somersaari
Valoda: FI

Kirjat ja kirjallisuus ruokkivat mielikuvitusta ja herättävät kiinnostuksen lukemiseen ja kirjoittamiseen. Vuoden 2020 Lukuviikon teema on Luovuutta ilmassa.  Lukuviikkoa vietetään jälleen 20.– 26.4.2020. 

Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Lukukeskus tarjoaa Lukuviikon aikana kirjastoille ja kouluille mm. ilmaisia materiaaleja, tietoa lukemisesta sekä innostaa tapahtumien järjestämiseen. Katso lisää Lukuviikon omilta sivuilta.

Lukuviikon perinne aloitettiin Lukusunnuntaina vuonna 1977. Se muutettiin Lukuviikonlopuksi vuonna 1986. Varsinaista Lukuviikkoa on viettty vuodesta 1997. Lukukeskuksen vuosittainen Lukuviikko järjestetään huhtikuussa virtuaalisena lukufestarina! 

 

Viisi syytä lukea juuri nyt

 

Kaikenikäiset etsivät tällä hetkellä uutta rytmiä arjen muutokseen. Lukeminen on helppo ja vaivaton tapa viettää yhdessä tai yksin aikaa. Lukeminen…

1. …yhdistää
Yhteiset lukuhetket perheen kesken tarjoavat turvaa lapselle ja nuorelle sekä tuovat lohtua vanhemmille. Luetusta voi keskustella ja samalla käsitellä muitakin mieltä askarruttavia asioita. Etäyhteyksien päässä olevien kanssa voi perustaa virtuaalisen lukupiirin.

2. …rauhoittaa
Lukemisen on tutkitusti todettu vähentävän stressiä laskemalla sykettä ja lihasjännitystä. Lukeminen edistää niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia.

3. …parantaa unen laatua
Jos mielessä pyörii paljon asioita, lukeminen rauhoittaa ja edesauttaa unen tuloa. Lukeminen parantaa tutkitusti unen laatua.

4. …vie toisiin maailmoihin
Kirjallisuus viihdyttää ja herättää ajatuksia ja tunteita. Koukuttava teksti vie mukanaan ja avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa. Sopivaa luettavaa virtuaalisesti voi etsiä kirjastojen e-valikoimista sekä sähköisistä lukusovelluksista myös äänikirjoina.

5. …auttaa oppimaan ja keskittymään
Jatkuvan uutisvirran seuraamisen keskellä on hyvä rauhoittua välillä tarinan äärelle. Pitkäkestoisen tarinan lukeminen auttaa keskittymään, kehittää lukutaitoa ja näin helpottaa kaikkea oppimista.

 

#lukuviikko2020 #luovuuttailmassa

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn