chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Ziņu sadaļa

Jatkuvaan oppimiseen haettavissa avustuksia – hankkeilla tuetaan nopeasti vaikuttavia työllisyystoimia ja uudenlaista yhteistyötä

23/01/2020
Sabrina Somersaari
Valoda: FI

Kuva: Cristina Morillo (Canva)

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on haettavana avustuksia jatkuvan oppimisen hankkeisiin, joilla vastataan nopeasti työelämän osaajapulaan sekä tuetaan työllisyyden kuntakokeilun tavoitteita ja alueellisten toimintamallien  kehittämistä. Avustusta voi hakea myös maahanmuuttajien osaamisen ja työelämävalmiuksien parantamiseen. Tarkoituksiin varataan yhteensä 23 miljoonaa euroa.  Avustusten hakuaika päättyy 3.3.2020 ja päätökset pyritään  tekemään huhtikuun loppuun mennessä.

Ammatillisessa koulutuksessa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustukset suunnataan koulutuksen järjestäjien toteuttamaan työvoimakoulutukseen. Avustusta voi hakea muun muassa osaamistarpeiden tunnistamiseen sekä yksilölliseen ohjaukseen ja tukeen.

Korkeakouluissa avustuksia voi käyttää esimerkiksi lyhytkestoisiin koulutuksiin kuten tutkinnon osista muodostuviin kokonaisuuksiin, pätevyyden tuottaviin koulutuksiin ja maahanmuuttajien kielikoulutuksiin.

Vapaan sivistystyön oppilaitokset voivat hakea rahoitusta lyhytkestoisen, tutkintoon johtamattoman koulutuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen sekä perustaitojen vahvistamiseen, tukitoimiin ja hakevaan toimintaan.

Lisäksi avustusta voidaan myöntää maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaan ja hankkeisiin, joilla parannetaan maahanmuuttajavanhempien kielitaitoa, perustaitoja ja työllistymismahdollisuuksia.

Myös ohjaus-, neuvonta- ja tukipalveluja kehitetään. Osaamiskartoituksista ja ohjauksesta saatavaa tietoa hyödynnetään koulutuksia suunniteltaessa, ja alueen toimijoiden yhteistyöllä varmistetaan vaikuttavuus työllistymiseen.  

Koulutus- ja työllisyyspalvelujen uusi rahoitustapa ja toimintamalli on osa opetus- ja kulttuuriministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön toimia, joilla edistetään työllisyyttä ja vastataan osaamistarpeisiin nopeammin. Tavoitteena on nostaa työllisyysastetta, tukea koulutuksessa aliedustettujen ryhmien osaamista ja helpottaa osaavan työvoiman saamista työvoimapulasta kärsivillä toimialoilla.

Avustusten suuntaamisesta eri tyyppisiin koulutus-, ohjaus- ja tukihankkeisiin päätetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteisen valmistelun pohjalta.

Tutustu myös:

Lisätietoja:

Ammatillinen koulutus: neuvotteleva virkamies Ville Heinonen, p. 0295 330 105
Korkeakoulut: opetusneuvos Sanna Hirsivaara, p. 0295 330 111
Vapaa sivistystyö ja maahanmuuttajavanhempien suomen/ruotsin kielen taito ja perustaidot: opetusneuvos Annika Bussman, p. 0295 330 407
Maahanmuuttajien osaamiskeskukset: suunnittelupäällikkö Kirsi Heinivirta p. 0295 330 136

Uutinen on ensimmäisenä julkaistu Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedoitteessa 23.1.2020

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn