chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Ziņu sadaļa

Finnországban megjelent a médiaműveltségre irányuló új nemzeti szakpolitika

06/01/2020
Valoda: HU
Document available also in: FI EN SV

A finnországi médiaműveltségi szakpolitika fő célkitűzése, hogy átfogó, kiváló minőségű és szisztematikus médianevelést biztosítson. A szakpolitikát alátámasztó elképzelés abban áll, hogy hatékony médiaoktatást kell nyújtani, amivel Finnországban mindenkinek jobb lehetősége lesz saját médiaműveltségének fejlesztésére. A szakpolitika számos javaslatot kínál a célkitűzés eredményeinek elérését támogató intézkedésekhez.


A finnországi médiaműveltségi szakpolitika célja, hogy világos képet nyújtson a médiaoktatási területről, és leírja a finn médiaoktatás erősségeit, értékeit és alapelveit. A szakpolitika a fejlesztési igényeket, valamit az ezeket befolyásoló egyes társadalmi, kulturális és technológiai trendeket határozza meg.


Célja, hogy Finnországban mindenki jobb eséllyel fejleszthesse médiaműveltségét. A magas szintű médiaműveltség tartalmas, jobb életet tesz lehetővé: olyan polgári készség ez, amelyhez mindenkinek joga van. A médiaműveltséget a magas szintű, rendszeres és mindenre kiterjedő médiaoktatás segíti elő és támogatja. A médiaoktatásnak a gyakorlatban célorientáltnak, etikusnak és fenntarthatónak kell lennie. Sok különféle résztvevő együtt alakítja ki, valósítja meg és fejleszti tovább a sokszínű médiaoktatást. A kiváló minőségű médiaoktatás célja az emberi jogok, az egyenlőség és a diszkriminációmentesség elősegítése, és kedvező feltételek teremtése a fenntartható fejlődéshez.


A szakpolitika támogatja a médiaoktatás fejlesztését és a tevékenységek tervezését. A széles célcsoportba beletartoznak a médiaműveltség és -oktatás népszerűsítői, támogatói, kutatói és megvalósítói a társadalom minden rétegében.
A szakpolitikát egy ágazatközi médiapolitikai program részeként állította össze a Nemzeti Audiovizuális Intézet, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal és a médiaoktatási szervezetekkel együtt. Ebben a médiaoktatás jelenéről és jövőjéről szóló online felmérésre adott válaszokra, hét városban megtartott, médiaoktatást tervező workshop eredményeire, valamint kiemelkedő tudományos szakemberekkel készített interjúkra építettek.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn