chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Ziņu sadaļa

България проведе онлайн събитие за институциите и организациите за учене на възрастни

23/12/2019
Zhuliyan GOCHEV
Valoda: BG

На 19 декември 2019 г. се проведе последният уебинар за членовете на Националната мрежа за учене на възрастни.

В съответствие с изтичащата двугодишна програма на националния координатор за учене на възрастни, онлайн събитието се провежда по традиция след всяко заседание на Координационния съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“. Уебинарите имат за цел да запознаят членовете на Мрежата с решенията на Координационния съвет на тази Платформа.

Уебинарът откри с кратки встъпителни думи Валентина Дейкова – национален координатор в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни и ръководител на Националното звено за подкрепа (НЗП) на EPALE. Както вече съобщихме в календара на събитията и новините на EPALE, а така също и в националните профили на НЗП в социалните мрежи, последната за тази година работна среща на Координационния съвет се проведе на 10 декември 2019 г. в град София. На това събитие присъстваха само членовете на Съвета, вкл. в неговия списъчен състав: представители на държавата и на социалните партньори, по-голяма част от 28-те областни координатори за учене през целия живот, както и ръководители на институции и организации за образование и обучение на възрастни, които обучават най-голям брой възрастни обучаеми. Националният координатор подчерта, че провеждания уебинар има за основна цел да осъществи ефективна комуникация между двата координационни механизма, създадени в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни: Националната платформа „Обединени за учене на възрастни“ и Мрежата.

По време на уебинара г-н Жулиян Гочев представи информация за изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни през периода 2017-2019 г. Подчертан беше същественият принос на голяма част от членовете на Мрежата – институции за образование и обучение на възрастни, които са постоянни участници в изпълнение на дейностите, предприемани в България за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни. Членовете на Мрежата се включват ежегодното в основно събитие, провеждано в България: националните дни за учене през целия живот, вкл. в различните по формат събития, организирани в неговите рамки – изложения, конференции, дискусионни панели др. През изтеклия двугодишен програмен период от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни националните дни за учене през целия живот бяха проведени в гр. Пловдив през 2018 г. и в гр. Велико Търново през 2019 г.

Националният координатор в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни г-жа Валентина Дейкова представи на членовете на Мрежата основните дейности и очакваните резултати, планирани за изпълнение на Програмата през периода 2020-2021 година. Основните предстоящи дейности са одобрени за финансиране от Европейската комисия.

В края на уебинара г-жа В. Дейкова и г-н Ж. Гочев благодариха на членовете на Мрежата за общите действия, които са осъществени заедно с тяхното участие и във взаимодействие с екипите на националния координатор в изпълнение на Европейската програма за учене през целия живот и на НЗП на EPALE.

Всички участници в онлайн събитието си пожелаха взаимно много здраве, благополучие и щастие през настъпващата 2020 година.

Събитието се осъществи по Проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, изпълняван от Министерството на образованието и науката и съфинансиран от Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn