chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Senior Humánerőforrás Tanácsadó Szakirányú Továbbképzési Szak

03/12/2019
Anna Klement
Valoda: HU

Kedves Tanácsadók, HR szakemberek, Coachok……!

 

Napjainkban fontos területté válik az idősebb korosztály felkészítése a minőségi nyugdíjas évekre, illetve a merőerőpiacon való elhelyezkedésre. Lakosságunk magas százaléka érintett a nyugdíjazásban. Pásztor Andrea TDK előadása kapcsán kiderült számomra, hogy Magyarországon is elindult az a felnőttoktatási háttér, melynek a minőségi, aktív nyugdíjas évekre való felkészítés a célja. Sok nyugdíjas dolgozik a nyugdíjas évek alatt. Ugyan úgy részt kell venniük és alkalmazkodniuk kell ez által a munkaerőpiaci változásokhoz, mint a fiatalabb generációnak. Ám ennek a kornak is megvannak a sajátosságai. Ezért külön egyetemi oktatásokat szerveznek a számukra, ennek a korosztálynak megfelelően hoznak létre nyelvoktatási módszereket.

Örömmel, de egyúttal megdöbbenve tapasztaltam (jó értelemben), hogy létezik Magyaroroszágon a felsőoktatásban Senior Humánerőforrás Tanácsadó Szakirányú Továbbképzési Szak. Úgy gondolom, hogy mi, akik a felnőttoktatásban valamilyen szinten részt veszünk, mindenképpen tudnunk kell erről a tényről, hiszen egy speciális területre épül a képzés, melyre úgy gondolom egyre inkább szükség lesz. Miért? A válasz egyszerű. Köztudott tény, hogy a fejlett országok lakossága egyre magasabb kort él meg, így több lesz a nyugdíjasok száma, akiket nem biztos, hogy az aktívan termelő, fiatal generáció fentartani lesz képes. Tehát szükséges a nyugdíjasok megfelelő felkészítése a társadalom egészének felkészítésével együtt egy új szemléletmódú nyugdíjas évekre.

Még egy fontos rendezvényt szeretnék megemlíteni ehhez a tématerülethez kapcsolódóan, a Seniorplus expót, melyet Budapesten a BOK (volt SYMA Konferencia- és Rendezvény-központban) 2019. december 6-7-én rendezik meg. „A lakosság több, mint harmada az 50 év feletti korosztály. Ők még dolgoznak, de már biztosan gondolnak vagy készülnek nyugdíjas éveikre. Nekik és az idősebbeknek, a nyugdíj mellett dolgozóknak és az aktív életet élő nyugdíjas embereknek szól rendezvényünk” (nyugdijasexpo.hu, 2019).

Remélem hasznos információkra hívtam fel a figyelmeteket.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 1. no 1
  • Lietotāja Csilla Sándor attēls
    Köszönjük  a hasznos informácókat Anna!