chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Bibliotek som mötesplats

03/12/2019
EPALE NSS Sverige
Valoda: SV

/sv/file/inclusion-2731343340png-2inclusion-2731343_340.png

Biblioteken spelar en viktig roll i samhället och fungerar som mötesplats för många människor. Det finns olika typer av bibliotek i Sverige, med olika uppdrag, målgrupper och förutsättningar. Gemensamt är bibliotekens förmedling av kunskap.

På bibliotek ges människor med olika förutsättningar likvärdig tillgång till information, kultur och kunskap. Biblioteken har även en viktig uppgift i att möjliggöra för det livslånga lärandet.

Biblioteket är en viktig institution i arbetet med integration. Den nuvarande situationen i Europa kräver åtgärder för att förbättra möjligheterna för nyanlända att utnyttja sin kompetens i samhället och språk är en nyckelfaktor.

I november besökte det svenska EPALE-kontoret biblioteket i Breda i södra Nederländerna. Där träffade vi EPALE-ambassadören Lianne Knobel som också är samordnare på biblioteket i Breda. Lianne visade oss runt på Breda Bibliotek som för tillfället är under ombyggnad. Biblioteket är en mötesplats för personer från olika generationer. Lianne berättade att biblioteket inte är ett tyst bibliotek utan tanken är att det ska fungera som en mötesplats. Här byggs just nu ett maker space och människor från många olika länder och generationer möts. Det finns kurser för seniorer som vill lära sig mer om datorer och vad man behöver tänka på i ett allt mer digitaliserat samhälle. Runt om på biblioteket sitter volontärer som har små grupper av nyanlända som vill lära sig språket.

I Oktober besökte EPALE – kontoret Mjölby bibliotek. Även i Mjölby spelar biblioteket en stor roll i samhället och för invånarna. Verksamheten är påtagligt levande och personalen på biblioteket förändrar verksamheten efter invånarnas behov. Biblioteket är ordnat med studieplatser, makerspace, datorer som går att låna, olika tysta rum och rum för möten och samtal. Biblioteket är med på olika marknader i kommunen för att visa att de finns och hur mycket de har att erbjuda förutom böcker. Biblioteket har även en bokcykel som personalen cyklar runt med i  Mjölby. Projektet kallas ”bibblan på stan” och syftet är att finnas där invånarna finns. Bokcykeln fick Mjölby innovationspris för och bibliotekschef Anya Feldtreuter berättar att idén kom från medarbetarna på biblioteket.

Biblioteket har precis som biblioteket i Breda diskussionsgrupper för personer med svenska som andraspråk. Varje lov och även på helgerna ordnas olika barnaktiviteter, lekar, spel, läsning och gemenskap. Det ordnas även föreläsningar och olika aktiviteter för vuxna. Tema kan vara odling, återbruk , textil osv.

En bibliotekarie håller i en kurs för personer med psykisk ohälsa där boksamtalen följer en modell som ska stärka personerna. Anja berättar att personerna tydligt har blivit allt tryggare i gruppen och genom det utvecklas. En av bibliotekarierna arbetar deltid på det närliggande fängelset där hen tipsar om böcker och har boksamtal.

Gemensamt för biblioteken är att de är internationellt intresserade, engagerade i EPALE och i samhället och medborgarna.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn