Pārlekt uz galveno saturu
News
Ziņas

Projekat "Pripremanje budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu: Obrazovanje za demokratiju i ljudska prava"

Regionalni skup posvećen umrežavanju i obuci univerzitetskih profesora/predstavnika univerzitetarealizovan je u periodu od 20.11.2019.  do 24.11.2019. godine.

Na skupu je 30 univerzitetskih profesora iz šest zemalja Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija.

Cilj Projekta je da doprinese kvalitetu obrazovanja nastavnika u zemjama regiona kroz omogućavanje razmjene i saradnje među univerzitetima i obrazovnim institucijama, sa naglaskom na nastavu orijentisanu na praktičnu promociju građanstva, demokratije i ljudskih prava.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Norveške. Za njegovu realizaciju je zadužen Evropski Wergeland centar sa svojim partnerima: Univerzitet za obrazovanje nastavnika u Cirihu, Zavod za unapređenje obrazovanja(Srbija), Biro za razvoj obrazovanja (Sjeverna Makedonija), Agencija za obezbjeđenje kvaliteta dounivrzitetskog obrazovanja (Albania), Obrazovni Centar Kosova, Zavod za školstvo Crne Gore, Fondacija za obrazovanje u akciji (Bosna i Hercegovini). U Projekat je uključeno 12 univerziteta iz regiona.

Skup je zvanično otvorio gospodin Marash Dukaj, pomoćnik ministra prosvjete Crne Gore. On je naglasio značaj projekta za unapređenje kvaliteta obrazovanja u svim zemljama regiona, međusobnu saradnju i razmjenu iskustava, kao i potrebu stalnog rada na razvoju kompetencija nastavnika i njihovo profesionalno usavršavanje.

U nastavnku svečanog otvaranja relizovana je panel diskusija u kojoj su učestvovali:

Gospodin Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo, koji je govorio o podršci nastavnicima početnicima u obrazovnom sistemu Crne Gore, kao i o položaju obrazovanja za demokratsko građanstvo i ljudska prava u našem obrazovnom sistemu, oblicima implementacije i podršci koju obrazovne institucije pružaju ovom programu.

Dr Spomenka Delbašić, prodekanica za međunarodnu saradnju na Filološkom fakultetu, koja je govorila u trenutnoj situaciji na univerzitetu kada je u pitanju obrazovanje za demokratiju i ljudska prava, kao i o očekivanjima od ovog Projekta i mogućnosti implementacije modula o demokratiji i ljudskim pravima koji će biti razvijen kroz ovaj projekat.

Gospođa Ana Perona Fjeldstad, izvršna direkorica Wergeland centra je govorila u obrazovanju za demokratiju i ljudska prava u Norveškoj, iako zemlja visoke demokratije, ima potrebu za ovom vrstom obrazovanja čiji ciljevi su jasno istaknuti i realizuju se kroskurikularno. Takođe je govorila o novom Projektu i zašto je sada u fokusu univerzitetsko obrazovanje.

Moderator panel diskusije bila je Vidosava Kašćelan, samostalna savjetnica u Zavodu za školstvo.

U nastavku programa otvaranja nastupila je muzička grupa “Primorkinje” iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve.

Profesor Univerziteta u Cirihu, ekspert Savjeta Evrope i internacionalni ekspert za oblast ODG/LJP, Rolf Gollob, održao je uvodno predavanje.

Treneri na skupu su profesor Rolf Gollob, Univerzitet u Cirihu, profesor Bojka Đukanović, Univerzitet Crne Gore, Astrit Dautaj, načelnik Odjeljenja za kurikulum Agencije za obezbjeđenje kvaliteta obrazovanja u Albaniji i Petrit Tahiri, projekt menadžer u Obrazovnom centru Kosovo.

Program skupa je pažljivo osmišljen, fokusiran na praktičnu primjenu principa obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u nastavi i svakodnevnom životu. Takođe, posebno se govori o Referentnom okviru kompetencija za demokratsku kulturu koji je kreirao Savjet Evrope, indikatorima za kompetencije i primjenu u praksi. Do kraja seminara učesnici će kreirati nact modula za demokratiju i ljudska prava koji će dalje biti adaptiran i testiran u nastavi. Na kraju Projekta koji se planira za kraj 2021. godine očekivanja su da će Modul obuke biti testiran u školama i primjenljiv u univerzitetskom obrazovanju.

 

 

****Preuzeto sa sajta Zavoda za školstvo Crne Gore http://www.zzs.gov.me/vijesti/216021/Projekat-Pripremanje-buducih-nasta…

Login (0)

Vai vēlaties pievienot ierakstu?

Nekavējieties!

Spiediet zemāk uz saites un sāciet veidot jaunu ierakstu!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk