chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Resurss

Transitie naar een digitale samenleving: visienota en actieplan SERV

Valoda: NL
Document available also in: EN

Publicēja Karine Nicolay

De Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (SERV) zet in op het thema digitalisering. Niet alleen de gebruikte technologieën veranderen immers maar ook de taken en jobs, vaardigheden en competenties, werkvormen en arbeidsformules, verdienmodellen en organisatiestructuren evolueren. Om de Vlaamse Regering aan te zetten de digitale transitie grondiger aan te pakken brachten de sociale partners een visienota en actieplan uit. 

"Als we nu niet handelen en anticiperen, dreigt Vlaanderen achterop te hinken omdat andere regio’s/landen de transitie sneller maken", zei Mieke Valcke op de trefdag 'Geletterdheid op het werk: w@ is d@?' op 8 november 2019 in Brussel . 

Steeds meer jobs - niet alleen ICT-jobs - krijgen een digitale component, waardoor veel mensen nieuwe kennis en competenties nodig hebben. Maar de motivatie om een opleiding te volgen is in Vlaanderen laag wat zich weerspiegelt in de cijfers: 8,7% van de Vlamingen tussen 25 en 64 jaar nam deel aan een opleiding in de voorbije vier weken in vergelijking met tot 30% in de Scandinavische landen. Digitalisering verandert ook de leeromgeving en het leermateriaal waarmee ze kennis opdoen. Leren op de werkvloer blijkt vaak effectiever dan een cursus volgen in een klassiek klaslokaal. Nog te weinig ondernemingen en organisaties in Vlaanderen zijn georganiseerd als leergerichte werkplaatsen. De Vlaamse sociale partners vinden het hoog tijd dat Vlaanderen een versnelling hoger schakelt: onderwijs, arbeidsmarkt, economie en overheid moeten zich sneller aanpassen aan de digitaliseringstrend en de ontwikkelingen niet zozeer ondergaan, maar vooral mee sturen. Daarom formuleerden de sociale partners een hele reeks aanbevelingen en acties om samen met de Vlaamse Regering en andere actoren de overgang naar een digitale samenleving nu aan te pakken."

Lees het EPALE-zine over de trefdag 'Geletterdheid op het werk: w@ is d@?'

 

 

Bekijk het filmpje waarin Mieke Valcke uitlegt waarom de SERV zoveel belang hecht aan geletterdheid en digitale competenties op de werkvloer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees de visienota van de SERV over de transitie naar een digitale samenleving.

 

Tijdens de voorbereiding van de visietekst en het actieplan digitalisering en binnen het ESF-project 'Sociale partners in digitale versnelling' getuigden 11 inspirerende mensen over hoe de digitale transitie grondiger aan te pakken. Hier vind je hun verhalen. Na elk interview lees je de belangrijkste aanbevelingen uit het actieplan digitalisering van de SERV.

Resursa autors(-i): 
SERV
Publicēšanas datums:
Svētdiena, 10 Novembris, 2019
Dokumenta valoda
Resursa veids: 
Izpēte un ziņojumi
Valsts:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn