chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Hogyan tanuljunk meg bármit 20 óra alatt?

09/11/2019
Rita Karcagi
Valoda: HU

Sok helyen találkoztunk már azzal a mondással, hogy 1000 óra gyakorlás kell ahhoz, hogy igazán profik legyünk valamiben. Na, de mennyi idő kell ahhoz, hogy elsajátítsunk valamilyen „tűrhető”, elfogadható tudást? Ezt a kérdést válaszolta meg Josh Kaufman egy 2013-as TED előadásban. https://www.youtube.com/watch?v=5MgBikgcWnY
A válasza: kb. 20 óra. Ezt a 20 óra tanulást be is mutatja azzal, hogy elsajátított 4 akkordot ukulelén, amivel a slágerek 80 százalékát el tudja játszani.
Kaufman azóta könyvet (https://first20hours.com) is írt a témában, ahol gyakorlatban kipróbált módszereket is bemutat arra, hogyan tanuljunk meg új készségeket, amilyen gyorsan csak lehet.

Gondoljunk csak bele, mennyi mindent szeretnénk tanulni, aztán mégsem kezdjük el!
A mai rohanó világban úgy érezhetjük, semmire nincs időnk. Pláne nem új dolgokat tanulni! Ráadásul, amikor új dologba kezdünk, ott vannak a zavaró, elkedvetlenítő kezdeti nehézségek!
Hogyan kell nyelvet tanulni vagy hangszeren játszani vagy megtanulni jól fotózni? Inkább bele se kezdünk, hiszen egyszerűbb tévét nézni vagy a neten szörfözni.
Ha valamit már régóta halogatunk vagy újra fel szeretnénk fedezni egy régi hobbit, csak vágjunk bele! - mondja Kaufman.
Milyen igaza van! Ez a kb. 20 óra, ha betartjuk az általa javasolt tanácsokat, arra is jó, hogy egy kis sikerélményt érjünk el, kikapcsolódjunk, növeljük önbizalmunkat. Ha pedig tetszik, jobban belemerülhetünk a témába vagy folytathatjuk egy új készséggel, ami szintén érdekel minket.

Mi ez a pár általános jó tanács?
- Válasszunk valami olyan tevékenységet, amit szeretünk!
- Egyszerre egy készséggel próbálkozzunk!
- Fontos, hogy teljesíthető célt tűzzünk ki!
- Bontsuk apró elemekre a lépéseket!
- Legyünk igényesek a segédeszközökkel!
- Legyünk tisztában vele, hogy lesznek akadályok, amiken át kell lendülni.
- Fontos, hogy szakítsunk időt a tevékenység végzésére, hiszen 20 óra is komoly vállalás!
- Legyen gyors visszajelzés, javítsuk önmagunkat!
- Fontos a minőség és a gyorsaság!

Kaufman - aki saját bevallása szerint "tanulásfüggő" - legfőbb alapelve, hogy kutassunk, de ne túl sokat, csak vágjunk bele a dologba! Ha kell, kérjük egy tapasztalattal rendelkező személy segítségét az alapok elsajátításához, hogy utána erre építkezve tovább tudjunk haladni. A honlapján néhány példát is összegez a saját tanulási tapasztalatairól.
 
Hogyan tanultam meg jógázni 20 óra alatt?
https://first20hours.com/yoga/

- Először beszereztem a felszerelést.
- Majd néhány órát eltöltöttem egy tapasztalt jóga oktatóval, hogy elsajátítsam az alapokat és kijavítsam a főbb hibákat.
- Megtanultam, hogy a jóga arra épül, hogy a test mozgására és a légzésre is oda kell figyelni.
- Elsajátítottam a Nap üdvözlése alapsorozatot, 10 általános álló és 10 általános ülő sort.
- Begyakoroltam az alap légzés technikát, ami könnyebbé teszi a koncentrálást a gyakorlatok során.
- Megtanultam, hogyan előzzem meg a sérüléseket azáltal, hogy figyelek a testemre, szükség esetén pózt váltok, kerülöm a túlterhelést, figyelek a csigolyáimra, a gerincemre nehezedő nyomásra.
- A kb. 25 perces gyakorlatsort addig gyakoroltam, amíg fejből nem tudtam az egészet.

Hogyan tanultam meg a Go játékot?
https://first20hours.com/go/

- Megtanultam a játék alapszabályait.
- Vettem egy goban táblát, köveket és néhány kezdőknek szóló Go stratégiai könyvet.
- Több módját is találtam a legfontosabb stratégiai elveknek a rangsorolt Go problémákon dolgozva, mind a számítógépes programban, mind a könyvekben.
- A kezdő gyakorlatomra fókuszáltam a feladatok megoldása során, megismételtem a gyakorlatot, amiket nem tudtam megoldani vagy tisztázni elsőre.
- Gyakoroltam a feladatokat, amíg el nem értem a 20 órát. Ekkorra a kezdő 35 kju szintem 20-ra csökkent.

Hogyan tanultam meg programozni Ruby-t használva?
https://first20hours.com/programming/

- Utánanéztem annak, hogy mi is az a „programozás” és a „webes applikáció” úgy általában, aztán lebontottam ezeket a készségeket kisebb készségekre, amik könnyebbé tették a megértést és a gyakorlást.
- Kiválasztottam két feladatot, amit létre akartam hozni (blogolás Jekyllel és személyes jegyzet applikáció Codexben). Meghatároztam, milyen legyen, amikor befejeztem.
- Kisebb lépésekre bontottam, aztán azonosítottam, melyek a legfontosabb kis lépések.
- Megbizonyosodtam róla, hogy minden eszközöm megvan-e (a Ruby utolsó változata) és hogy képes leszek-e használni a kiegészítő eszközöket.
- Találtam egy megbízható programozás forrást, de az elméletet kihagytam és egyből az aktuális program írásához ugrottam.
- A legfontosabb kis lépésen dolgoztam, mint hogyan tudnám tesztelni a programot a gépemen, a kész applikációt élesíteni.
- Mintapéldákat használtam az kezdéshez és hogy önbizalmat építsek, aztán teszteltem több megközelítést, hogy megtaláljam hogyan kell leprogramozni azt amit létre akartam hozni.
- Amikor hibáztam, a program összeomlott és hibaüzenetet küldött, ami egy gyors visszacsatolás volt.
- A hibaüzenet után több módon is megkíséreltem a hiba javítását, ha nem sikerült, segítséget kerestem.
- Folytattam a fejlesztés, tesztelés, javítás körforgását, amíg a program kész nem lett.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn