chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Erasmus+ Att främja och stärka tillhörighet genom kulturella arv

07/11/2019
Lisa Carlsson
Valoda: SV

/lv/file/maltalisacarlssonpngmalta_lisa_carlsson.png

 

Fostering social inclusion of migrants and ethnic communities through cultural heritage

I slutet av oktober åkte jag, genom Erasmus+ till Malta på ett kontaktseminarium. Jag fick lära känna nya vänner från Tyskland, Polen, Finland, Norge, Kroatien, Grekland, Malta och många fler europeiska länder. Alla som var delaktiga i seminariet hade som intresse att skapa samarbeten som främjar inkludering. 

Själva seminariet riktade sig till personer eller organisationer som på något sätt möter mångfald, kan vara i vardagen, genom historien, i lärandet, ja alla deltagande jobbade på något sätt med att främja möten genom kultur och lärande. 

Syftet med seminariet var att upptäcka och öppna möjligheter för vuxnas lärande och kulturellt arv så att man kan arbeta tillsammans för att skapa vägar för inkludering av etniska och mångfaldiga samhällen. Huvudsyftet är att skapa möjligheter för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, att vi alla som var där kunde byta erfarenheter och ta del av varandras erfarenheter.

Jeanelle och Judith som organiserade hela seminariet visade på projektmöjligheter inom inkludering och samarbete med området kulturellt arv. Vi fick introduktion i Erasmus+ och vad man ska tänka på inför en ansökan. I gruppen så ledde tankar och samtal fram till möjliga framtida projekt, vi fick gott om tid att sätta oss ner tillsammans och börja titta på själva projekttiden. 

Vi var alla länder som tagit emot människor på flykt, och vi kunde alla enas om att det behövs fler insatser för att dessa personer ska bli så inkluderade i samhället som möjligt, det behövs skapas fler arbetstillfällen och utbildningarna behöver utformas så att det blir vägar till jobb.  

Vi fick även analysera de behov våra olika organisationer har inom detta tema så att vi förstår prioriteringarna inom vuxenutbildningsområdet för Erasmus+, att man kan se utveckling av en internationaliseringsstrategi och ett kvalitetsarbete för internationellt samarbete.

Vi fick ta del av ett projekt på Malta som riktade sig till kvinnliga migranter i särskilt utsatt situation. De hade bildat ett projekt där kvinnorna träffades och lagade mat tillsammans. Maten levererades sedan eller köptes upp av caféer, restauranger eller privatpersoner. Kvinnorna fick lära sig grundläggande kunskaper om matlagning, hygien och hur man driver ett företag. Några av kvinnorna hade sedan fått arbete på en restaurang. Sista dagen på seminariet fick vi ett smakprov på maten till lunch, kan lova att det var smakrikt och gott. 

Väl hemma i Sverige så börjar tankarna och intrycken sorteras, vi har varandras kontakter och vi har pratat med varandra om hur våra intressen ser ut. Klarälvdalens folkhögskola funderar på att göra ett sommarprojekt med en folkhögskola i Finland som bygger på integration genom mat från olika kulturer. Det blir i så fall ett Nordplus-projekt. Vi ska titta närmre på det. 

Jag vill uppmana alla ni som arbetar med vuxnas lärande att ta chansen att delta på kontaktseminarier och lära känna nya organisationer att samverka med. Det är oerhört berikande att ta del av varandras erfarenheter.

I december åker vi till Stockholm på Erasmus+ skrivarstuga och lär känna processen i ansökningen än mer. 

Lisa Carlsson är biträdande rektor vid Klarälvdalens Folkhögskola, Region Värmland  i Sunne. Lisa är även EPALE-ambassadör

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn