chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

AMU i Nordjylland: Inspirationen kommer fra forskellige steder

07/11/2019
Emil Thirup-Sorknæs
Valoda: DA

Af Lene Rimestad - www.rimestad.dk

 

”Det er spændende, fordi det tvinger en til refleksion.”

Sådan beskriver Peter Thomsen sin tilgang til internationale samarbejder.

Han er direktør for AMU Nordjylland, en nordjysk erhvervsskole, der udbyder både erhvervsuddannelser og efteruddannelse (AMU) inden for en lang række fagområder. Herunder elektronik. 

Peter Thomsen har blandt andet været på Grønland for at diskutere muligheder for samarbejder med Grønlands Selvstyre og jobcentre.

”På Grønland har de helt andre vilkår og perspektiver på uddannelse af unge og voksne, end tilfældet er i Danmark. Det er voldsomt interessant, og det tvinger en refleksion frem om, hvordan vi gør det i dag i Danmark” siger Peter Thomsen.

Kompliceret elektronik

AMU Nordjylland kan stadig bruge de erfaringer, som uddannelsesinstitutionen fik i den periode, Nordjylland var hjemstavn for store og specialiserede elektronikvirksomheder som blandt andet Flextronics.

”Det var et kæmpe eventyr, og vi arbejder internationalt med den viden, vi har inden for elektronik,” fortæller Peter Thomsen.

I årene, hvor Nordjylland havde elektronikklynger omkring Aalborg, var der 15 faglærere inden for elektronik ansat. Sådan er det ikke i dag, men det er alligevel lykkedes at fastholde et fagligt miljø og bruge de mange erfaringer og kompetencer, AMU Nordjylland opbyggede i de glade dage.

”Det at være tæt på virksomheder i andre lande giver både noget internt hos AMU Nordjylland og i samarbejdet med lokale virksomheder,” siger Peter Thomsen.

”Vi lærer en masse af det, og vi lærer at arbejde med tingene på et helt andet niveau. Vi bliver udfordret, og det er godt,” siger han.

Med baggrund i de internationale erfaringer bliver AMU Nordjylland inviteret til at give virksomheder sparring på specifikke problemstillinger.

Golf som speciale

Et andet område, som AMU Nordjylland uddanner til, er golfbaner. Hver år klækkes nye hold af greenkeepere. 

”Vi vil gerne samarbejde med Norge og Sverige for at udvikle uddannelserne,” fortæller Peter Thomsen.

Der findes nemlig ikke tilsvarende uddannelser i de nordiske uddannelser, så AMU Nordjylland ville gerne være med til at udvikle uddannelser eller stå for dele af uddannelserne i de andre nordiske lande.

”Vi bliver mere globale og tænker mere globalt, og derfor er samarbejde helt nødvendige,” siger Peter Thomsen.

Samtidig betyder den teknologiske udvikling, at AMU Nordjylland også skal følge med.

”For eksempel kan vi i samarbejde med private udbydere uddanne i at bruge droner, fordi de kan bruges til at løse opgaver,” siger Peter Thomsen.

En ejendomsservicetekniker kan bruge droner til at kigge på ejendommens tilstand: Er taget stadig holdbart, hvordan ser fugerne ud højt oppe på bygningen. Eller dronerne kan bruges til at overflyve områder med planter. Det samme gælder robotteknologi.

”Den nye teknologi ændrer arbejdsfunktioner og stille krav til ekstra kompetencer,” siger Peter Thomsen.

AMU Nordjylland tilbyder dog også mere traditionelle fag. 

”Vi har arbejdet meget inden for byggeriet,” fortæller Peter Thomsen. 

Sammen med jobcentrene har AMU Nordjylland for eksempel de seneste fire år haft 200 mennesker igennem et otte ugers forløb, så de kunne få job i byggebranchen.

”80 procent fik job bagefter,” siger Peter Thomsen.
 


Om AMU Nordjylland 

AMU Nordjylland tilbyder erhvervsuddannelser, EUD, arbejdsmarkedsuddannelser, AMU, og skræddersyede forløb for virksomheder, der har brug for uddannelse af medarbejdere til konkrete opgaver.

Især opkvalificeringen af ufaglærte og faglærte fylder meget. Uddannelsesinstitutionen har 25 FKB’er, Fælles Kompetence Beskrivelser, der er beskrivelser for uddannelser og enkeltfag.

Amu Nordjylland uddanner inden for fagområderne:

  • Bygge/anlæg
  • Ejendomsservice
  • Transport og logistik
  • Det grønne område
  • Elektronik og teknologi
  • Proces og automatik
  • Servicefagene
  • Organisationsudvikling
  • Arbejdsmiljø og energiforbedringer
  • IT
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn