chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Η παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη: η περίπτωση της Γερμανίας

06/11/2019
Geormary Fragko...
Valoda: EL
Document available also in: EN DE HU FR SK

/lv/file/germanyGermany

Germany

 

Το 2019 αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (EAEA) γιορτάζουν σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία τους: αυτή τη χρονιά είναι η 17η επέτειος της ίδρυσης του πρώτου Folk High School στην Δανία, η 50η επέτειος της ίδρυσης του AONTAS, μέλους μας από την Ιρλανδία, και η 100η επέτειος του Γερμανικού Volkshochschulen. Ο EAEA για να γιορτάσει αυτά τα γεγονότα, αποφάσισε να εμβαθύνει στην ιστορία της τυπικής και μη τυπικής μάθησης στη Δανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία και να αποκαλύψει τον ρόλο τους σε αυτές τις χώρες. Μιλήσαμε με εθνικούς εμπειρογνώμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στη μη τυπική εκπαίδευση.

Διαβάστε τη συνέντευξη σχετικά με την παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ιρλανδία

Διαβάστε τη συνέντευξη σχετικά με την παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων στη Δανία

 

Η ασκούμενη στον Οργανισμό EAEA Aizhana Khasanova πήρε συνέντευξη από την Γερμανίδα εμπειρογνώμονα Lisa Freigang σχετικά με την παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων στη Γερμανία.

 

Ποια είναι η ιστορία και η ιδεολογία του Γερμανικού Volkshochschulen (VHS)?

Lisa: To 1919 θεσπίστηκε το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τότε η εκπαίδευση ενηλίκων έλαβε περισσότερη αξία από ότι στο παρελθόν, καθώς το Σύνταγμα ανακήρυξε την εκπαίδευση ενηλίκων ως μια ευθύνη που εμπίπτει στο δημόσιο τομέα. Τα VHS αναφέρθηκαν άμεσα σε ένα από τα άρθρα του Συντάγματος. Έτσι, κυρίως αυτό που γιορτάζουμε αυτή τη χρονιά είναι τα 100 χρόνια από τότε που η εκπαίδευση ενηλίκων ανακηρύχθηκε δημόσια ευθύνη, δηλαδή καθήκον του κράτους. Τότε, 100 χρόνια πριν, ιδρύθηκαν πολλά κοινοτικά κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων παρόλο που από τα 900 VHS που υπάρχουν στη Γερμανία δεν ιδρύθηκαν όλα την ίδια χρονιά. Το πρότυπο των σχολών λαϊκής επιμόρφωσης της Δανίας διαδραμάτισε, φυσικά, τον ρόλο του και μερικά VHS είχαν ήδη ιδρυθεί ακόμα πιο νωρίς. Επίσης, αυτό που είναι σημαντικό στο πλαίσιο της επετείου μας και της ιδέας πίσω από τα VHS είναι ότι τότε για την Δημοκρατία της Βαϊμάρης υπήρξε μία μεγάλη αλλαγή. Επομένως τα VHS ήταν επίσης μία έκφραση εκείνης της εποχής. Το έργο τους ήταν να δώσουν  σαφήνεια στον τρόπο λειτουργίας της κοινότητας και να υπηρετήσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τη δημοκρατία. Η σύσταση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αντιπροσωπεύει μια χρονική στιγμή αναταραχής και αλλαγής για ορισμένους ανθρώπους και τα VHS υποτίθεται ότι θα συνέβαλαν ώστε να τους βοηθήσουν να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία. Η βασική ιδέα είναι ότι η μάθηση ξεκινάει με τον μαθητευόμενο και τις ανάγκες του και ότι τα προγράμματα είναι προσανατολισμένα στην κατεύθυνση της στήριξης του ατόμου και της κοινωνίας. Τα VHS αυτοπροσδιορίζονται όχι μόνο ως τόποι διδασκαλίας αλλά και ως τόποι συνάντησης, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή, μαθαίνουν μαζί, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και μοιράζονται ιδέες. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι είναι ανοιχτά προς όλους, σε ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, με διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω, διαφορετικούς προσανατολισμούς σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι προορίζονται να παρέχουν οικονομικά προσιτή εκπαίδευση. Τα VHS δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό το κέρδος και δεν στηρίζονται μόνο στα δίδακτρα των συμμετεχόντων αλλά στηρίζονται επίσης με χρήματα του δημοσίου τομέα.

 

Ποιες ήταν οι αλλαγές στα VHS με την πάροδο του χρόνου;

Lisa: Είναι προφανές, αν δούμε την ιστορία της Γερμανίας, ότι πολλά πράγματα άλλαξαν. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για μια επέτειο 100 ετών είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπήρξε και η εποχή των εθνικοσοσιαλιστών μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια, οι οποίοι εξάλειψαν τα VHS και προσπάθησαν να στρέψουν τις ιδέες με βάση τους πολιτικούς τους στόχους. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά VHS ιδρύθηκαν ή άνοιξαν ξανά. Προφανώς αναπτύχθηκαν με διαφορετικό τρόπο στο Ανατολικό και το Δυτικό μέρος της Γερμανίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα στη σοσιαλιστική του εκδοχή στο Ανατολικό μέρος εστίασε πολύ στην  επαγγελματική κατάρτιση και στα εκπαιδευτικά προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας. Και τα VHS στη Δύση προσπάθησαν επιστρέψουν σε αυτό που ήταν πριν τον πόλεμο. Παρόλα αυτά αν δούμε τα VHS 100 χρόνια πριν και αυτά σήμερα, έχουν ακόμα πάρα πολλά κοινά, ειδικά στους τρόπους που ενώνουν τους ανθρώπους.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον των VHS;

Lisa: Λοιπόν, ένα κυρίαρχο θέμα για κάθε φορέα παροχής εκπαίδευσης ενηλίκων σήμερα είναι η ψηφιοποίηση. Είναι σημαντικό υπό την έννοια της προσφοράς σημαντικών ευκαιριών σε ομάδες που κινδυνεύουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, όπως και σε εσωτερικά οργανωτικό επίπεδο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως ομοσπονδιακή ένωση είναι να παρέχουμε στήριξη για την οργανωτική αναδιάρθρωση των VHS. Αναπτύξαμε, για παράδειγμα, ένα δικτυακό μαθησιακό περιβάλλον που το ονομάζουμε ‘VHS Cloud’, όπου κάθε VHS δύναται να οργανώσει σχέδια μαθημάτων να υπάρξει δίκτυο μεταξύ τους αλλά και με τους τοπικούς και ομοσπονδιακούς οργανισμούς. Αυτές οι εξελίξεις πρόκειται να συνεχιστούν και θα είναι σημαντικές τα επόμενα χρόνια. Κάτι που με ενδιαφέρει σε προσωπικό επίπεδο αλλά έχει γίνει επίσης ένα θέμα ενδιαφέρον για την Οργάνωσή μου, είναι η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ομοίως, αυτό περιλαμβάνει τις εκπαιδευτικές προσφορές που προαναφέρθηκαν, αλλά και την οργανωτική αλλαγή. Και αυτό που δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι σημαντικό είναι η κοινωνική συνοχή εντός της Γερμανίας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Με ποιους τρόπους θα γιορτάσουν τα VHS την επέτειό τους φέτος;

Lisa: Καθώς δεν γίνονται όλα τα VHS 100 ετών φέτος, σχεδιάζουμε μία γιορτή με έναν τρόπο που θα ήταν ενδιαφέρον σε όλους όσοι δεν έχουν επέτειο. Τον Φεβρουάριο, οργανώσαμε μια γιορτή στην Φρανκφούρτη στην εκκλησία του Saint Paul όπου μίλησε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου. Τον Σεπτέμβριο, όμως, κάναμε κάτι πολύ διαφορετικό. Προτείναμε όλα τα VHS να συμμετέχουν στην ‘μεγάλη νύχτα των VHS’. Τα VHS άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό και οργάνωσαν ένα πρόγραμμα για όλη τη νύχτα με μουσική, φαγητό, ποτά, δοκιμαστικά μαθήματα και στιγμές μάθησης. Από τα 900 VHS που υπάρχουν στη Γερμανία συμμετέχουν περισσότερα από 400 σε αυτή την εκδήλωση. Το σλόγκαν της εκδήλωσης είναι ‘Να ζούμε μαζί, Να ερχόμαστε μαζί’. Η κοινωνική συνοχή είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή και ήταν επίσης πολύ σημαντική πριν από 100 χρόνια στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, επομένως το σλόγκαν υποτίθεται ότι τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης ενηλίκων για την κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας.


/lv/file/lisa-freigang-0Lisa Freigang

Lisa Freigang
Η Lisa Freigang έχει μια μακρά πορεία στον Γερμανική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ξεκίνησε στο τμήμα των Γλωσσών και της Ενσωμάτωσης όπως και στο τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης το 2010, πριν επικεντρωθεί στον τομέα αγωγής του πολίτη. Από τότε έχει αναμιχθεί σε πολλά έργα για ενήλικες σχετικά με την αγωγή του πολίτη ενώ προσφάτως εργάζεται ως ανώτερη υπάλληλος στη Γερμανική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων με επίκεντρο την παροχή της πολιτικής αγωγής.

/lv/file/aizhana-khasanova-eaeaAizhana Khasanova EAEA

Aizhana Khasanova EAEA
Η Aizhana Khasanova βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν στην Εσθονία. Στο πεδίο με τα ενδιαφέροντα βρίσκεται η ψυχολογία της εκπαίδευσης, η καινοτομία στη διδασκαλία και στις πρακτικές μάθησης στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αυτή τη στιγμή, η Aizhana εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και στο μέλλον επιθυμεί να συνδυάσει την πρακτική της διδασκαλίας της με μια σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό χώρο ή στον μη κυβερνητικό τομέα.
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 3. no 3
  • Lietotāja Tino BOUBARIS attēls
    An interesting interview. However, the tradition of adult education in Germany encompasses more than just Volkshochschulen (VHS). In addition, there are many other providers of adult and continuing education who contribute to the educational landscape in Germany.
  • Lietotāja Tino BOUBARIS attēls
    Ein interessantes Interview. Die Tradition der Erwachsenenbildung umfasst jedoch mehr als Volkshochschulen. Daneben gibt es viele weitere Träger der Erwachsenen- und Weiterbildung, die zur Bildungslandschaft in Deutschland beitragen. 
  • Lietotāja Heike Kölln-Prisner attēls
    Danke für den kurzen Überblick. Wichtig ist aus meiner Sicht noch die Tatsache, dass nicht alle VHSen ein gleiches Programm haben, wenn es auch fast immer gemeinsame Elemente gibt. Aber manche VHSen haben sich sehr im Bereich der beruflichen Bildung, u.a. dem geförderten Bereich, gewidmet, andere wiederum sind stark im Bereich Deutsch als Fremdspache vertreten, besonders in den vergangenen 3-4 Jahren. Was sie eint: sie bieten ein Programm, das für jede/n erschwinglich sein soll, durch Förderung von Gemeinden/Städten/Ländern wird das möglich.