chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Resurss

Рамка за изграждане на устойчивост и предотвратяване на дезинформация в образованието и обучението

Valoda: BG

Publicēja Andy Stoycheff

Преди една година екипът на De Facto постави началото на уникален и амбициозен проект - да дефинира нова рамка с ново приложно поле по отношение на мисинформация и дезинформация: как и къде се появяват, каква е ролята им и каква функция изпълняват контекста на образованието и обучението.

Днес тази рамка вече съществува и с нейна помощ можем да изследваме, поставяме и свързваме съдържание, да дефинираме приложни области и установяваме взаимната им обвързаност.

  • Видове дезинформационно съдържание (допълнен и разширен модел).
  • Основни категории дезинформация (напълно преработен модел).
  • Вероятни носители на мисинформация и дезинформация (изцяло ново приложно поле).
  • Разширената матрица на категориите дезинформация, видове и мотивация за вредно въздействие (изцяло ново приложно поле).
  • Видове съдържание, свързани с образованието: слоеве и потенциал за вреда (изцяло ново приложно поле).
  • Моделът Eggshell на De Facto за достоверност на информация: структурен, аналитичен и практически аспекти (нов модел).
  • Практически примери за видовете дезинформация (подбрана колекция от примери).

Подробна информация за всяка от тези части на нашата рамка можете да намерите на адресhttps://defacto.space/bg/results-documents-and-tools-bg/(link is external).

Какво следва оттук нататък? De Facto е проект, който поставя научни знания в близост до професионалистите в областта на образованието и обучението. Използвайки открития и концепции от когнитивната наука, ние създаваме - в момента тази работа е в напреднал етап - голяма колекция от подробно описани и разработени казуси, разделени на съставни блокове, които могат да се използват поотделни или в комбинация. Заедно с тези казуси, работим и върху два игровизирани инструмента - настолна игра и цифров алгоритъм (уеб приложение) за разпознаване на дезинформация и опити за манипулация.

Освен това разработваме и практически комплект за създаване на дезинформация, за да помогнем на обучаващите се да приемат временно ролята на професионални манипулатори и да повишим информираността по отношение на най-често използваните методи в кампании (или отделни опити), които създават, манипулират или преиначават информация с цел постигане на конкретна цел, облагодетелстване или предимство.

Повече за подхода ни, научната основа, която ползваме за фундамент на работата ни, текущия напредък, колекция от подобни инициативи и тематични публикации от нашия екип на https://defacto.space(link is external).

Resursa autors(-i): 
Анди Стойчев
Publicēšanas datums:
Otrdiena, 22 Oktobris, 2019
Dokumenta valoda
Resursa veids: 
Iespējas un resursi
Valsts:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn