Pārlekt uz galveno saturu
News
Ziņas

Pet godina eTwinning programa u BiH: Najveća mreža nastavnika na svijetu

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak 10. oktobra 2019. godine održana je  velika konferencija povodom pet godina eTwinning programa u BiH - najveće mreže nastavnika na svijetu.

 

Već pet godina ova platforma, koja djeluje u sklopu Erasmus+ programa, povezuje nastavnike iz različitih zemalja, s ciljem unapređenja učenja na jedan novi, i kako kažu korisnici - zabavniji način. eTwinning portal ulazna je tačka u eTwinning svijet. Dostupan je na 28 jezika, a donosi vijesti iz eTwinning zemalja, novosti o mogućnostima profesionalnoga razvoja, kao i informacije o rezultatima  rada i uspješnim projektima.

 

 

 

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao Državna služba za podršku, provodi eTwinning program u Bosni i Hercegovini. eTwinning promoviše saradnju škola u Europi korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija pružajući podršku, alate i usluge te mogućnost besplatnoga i kontinuiranog online stručnog usavršavanja za  nastavnike.

 

Iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje APOSO koja je organizator konferencije i nosilac eTwinning projekta u BiH, s ponosom ističu da je do sada u ovu mrežu uključeno preko 1400 registriranih nastavnika, te 479 registriranih škola iz naše zemlje.

 

"Danas obilježavamo pet godina djelovanja eTwinninga programa u Bosni i Hercegovini koji je dio Erasmus programa Europske unije. To je najveća mreža u među nastavnicima širom EU koja im omogućava da sarađuju, izmjenjuju iskustva. Preko 1400 nastavnika iz BiH do sada je unaprijedolo svoje vještine kroz sudjelovanje u eTwinningu. Ova platforma je veoma važna jer na ovaj način učitelji i učenici mogu unaprijediti svoja znanja i vještine, koji na ovaj način postaju dio jednog sistema" rekao je Gianluca Vannini,  šef Odjela za socijalni razvoj,

civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

 

Vannini se posebno osvrnuo na činjenicu da će 3. decembra na međunarodnom nivou biti objavljeni rezultati najvećeg istraživanja u obrazovanju u svijetu - PISA istraživanja, u kojem su prvi put sudjelovali petnaestogodišnjaci iz BiH:

 

"Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je u posljednjih deset godina intenzivno radila  na reformskim pomacima, no ova 2019 godina je osobito bitna - jer se u ovoj godini dobijaju rezultati međunarodne studije PISA, a i obilježavamo pet godina eTwinning programa u Bosni i Hercegovini. Iskreno se nadam da će ovo, zapravo, biti presudna godina koja će nas, da tako kažem, uozbiljiti u procesu poboljšanja kvalitete obrazovanja u narednom periodu, zaokružiti cjelokupan rad agencije u ovih deset godina. Nadamo se da će rezultati PISA studije biti okidač za to", izjavila je Maja Stojkić, ravnateljica APOSO-a.

 

Kada je eTwinning upitanju, gospođa Stojkić je naglasila da je APOSO razvio ovu platformu, iako je obuka nastavnika prvenstveno obaveza prosvjetno pedagoških zavoda.

 

"Prepoznavajući katastrofalnost odluke da nitko ne provede eTwinning u Bosni i Hercegovini, mi smo odlučili imenovati državnog koordinatora, razviti platformu za Bosnu i Hercegovinu, te omogućiti svim zainteresiranim nastavnicima da imaju kontinuirano stručno usavršavanje. Nastavnici uvijek kažu da nemaju dovoljno prilika za stručno usavršavanje, nemaju dovoljno organiziranih obuka od strane obrazovnih vlasti, ili nemaju finansijskih mogućnosti da plate obuke koje se moraju platiti. Na eTwinning platformi je dovoljno registrirati se i svi nastavnici mogu dobiti mogućnost i  besplatnog, suvremenog stručnog usavršavanja", istaknula je ravnateljica APOSO-a.

 

Ambasadori eTwinninga

U sklopu konferencije obratili su se ambasadori eTwinning programa u BiH - uspješni nastavnici i nastavnice, a dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim pojedincima i institucijama. 

 

Lejla Hujdur, profesorica matematike u Srednjoj ekonomskoj školi i eTwinning ambasadorica od 2016. godine, ističe da je ovaj program višestruko djeluje na rad nastavnog kadra u školama:

 

"U prvom redu na portalu imate mogućnost za kontinuirano profesionalno usavršavanje koje je besplatno, dakle ne moramo čekati na pedagoške zavode i neke druge instance iz naše zemlje. Takođe, eTwinning nam omogućava projektnu nastavu u koju uključujemo učenike i zaista na kreativan način, maksimalno ih angažujemo i motivišemo za rad. Djeca i nastavnici sve više prepoznaju značaj eTwinninga, što mi je posebno drago" istaknula je gospođa Hujdur.

 

 

Na konferenciji je upućen poziv i drugim nastavnicima da se priključe velikoj porodici eTwinning, u cilju podizanja kvalitete obrazovanja za novo vrijeme. Članovi državnog servisa za podršku EPALE Bosna i Hercegovina takođe su prisustvovali ovom događaju.

 

 

Login (0)

Vai vēlaties pievienot ierakstu?

Nekavējieties!

Spiediet zemāk uz saites un sāciet veidot jaunu ierakstu!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk

EPALE diskusija: jaukta tipa mācības pieaugušo izglītībā

Lai diskutētu par ceļiem, kā vislabāk ieviest jaukta tipa mācības, ceturtdien, 2020. gada 26. novembrī, no plkst. 11 līdz plkst.17 (no plkst. 10 līdz plkst. 16 pēc Centrāleiropas laika) notiks tiešsaistes diskusija par jaukta tipa mācībām pieaugušo izglītībā.

Vairāk