chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

A YouTube mint nem formális és informális tanulási platform

24/09/2019
Péter Éva Kovácsné
Valoda: HU

A technológiai fejlődés és az információs társadalom kialakulása megsokszorozta a tanulási eszközöket, ideértve például a multimédia-alapú megosztóplatformokat, a vitafórumokat és a csevegőszobákat, sőt a játékokat. Napjainkban a felnőttek is alkalmazzák ezeket a technológiákat a kompetenciáik javítása és új kompetenciák elsajátítása érdekében. A multimédia-alapú megosztóplatformok például lehetővé teszik a felhasználók számára a tapasztalatcserét, a részvételt és az elgondolkodást. A felhasználók virtuális tapasztalatokra is szert tehetnek, és tanulhatnak is a játékoknak köszönhetően. Mindezekben a technológiákban tehát benne rejlenek az innovatív és hatékony tanulási tevékenységek kialakításához szükséges lehetőségek. 

Természetesen bár ezek a technológiai eszközök hasznosnak bizonyulhatnak az informális tanuláshoz, a kortárscsoportokkal, a családdal, a kollégákkal folytatott mindennapi személyes interakciók szintén nagy jelentőséggel bírnak. Ezek a mindennapi interakciók azonban maguk is gyakran az új technológiákra – például az azonnali üzenetküldő alkalmazásokra vagy az dokumentumok/fotók felhőben (cloud) történő megosztására – épülő rendszereken keresztül bonyolódnak. Amikor például egy barátunkkal beszélgetünk valamiről, előfordulhat, hogy részletesebb információkhoz való hozzáférés érdekében keresőmotorhoz folyamodunk, vagy bizonyos adatok megerősítéséhez gyorsellenőrző honlapot használunk. Mielőtt a családtagjainkkal beszélgetnénk egy-egy érdekes TED-előadásról, azt rendszerint megosztjuk egy vitafórumon vagy valamelyik azonnali üzenetküldő alkalmazással. Ugyanígy a munkánkkal kapcsolatos problémák kezeléséhez szükséges konkrét megoldások keresése érdekében blogokhoz vagy YouTube-csatornákhoz is fordulhatunk. Következésképpen elmondhatjuk, hogy a technológiákra épülő informális tanulási platformok a személyes és a szakmai fejlődési folyamat fontos részét képezik. 

Most térjünk rá egy konkrét közösségimédia-alkalmazásra, amely informális tanulási platform szerepét töltheti be: a YouTube-ra. A legtöbben bizonyára már néztünk YouTube-videókat valamilyen új dolog megtanulása céljából. Több milliárd videó létezik nagyon különböző területeken, a főzéstől a statisztikákig, a tudományos kísérletekig és a történelemig. Íme néhány ok, amely miatt a YouTube a világon az egyik legnépszerűbb közösségimédia-alkalmazás:

 • Az első az, hogy ingyenes és mindenki számára hozzáférhető. Ez az eszköz tehát hasznos egyrészt a nagyközönség számára, amely ingyenesen megtekintheti a platformon megtalálható videók bármelyikét, és rendkívül változatos tartalmakhoz férhet hozzá, másrészt hasznos a szerzők számára is, akik így széles közönség körében terjeszthetik alkotásaikat. 
 • Másodszor, mindenki létrehozhat videókat, és azokat megoszthatja a YouTube-on. A platform lehetővé tette a műszaki és gazdasági akadályok felszámolását, így az embereket a saját tartalmaik közzétételére, illetve mások tartalmainak kommentálására ösztönözték. 
 • Harmadszor, a YouTube-csatornák lehetővé teszik közösségek létrehozását. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a szerzőt és a videóit, hanem az előfizetőket és a kommentjeiket is felhasználhatják a csatorna hasonló érdeklődésű és hasonló célokkal rendelkező látogatói.
 • Végezetül, az emberek a YouTube-ot a személyes arculatuk kialakításához és YouTuberré váláshoz használják.

Milliók használnak népszerű YouTube-csatornákat tanuláshoz. Íme néhány példa: 

TED-Ed

A TED-Ed díjazott, rövid animációs videókat kínál a tanulók kíváncsiságát felkeltő témákról. Ezek a videók számos szakértő, például TED-konferenciák előadói, pedagógusok, tervezők, animációkészítők, forgatókönyvírók stb. közötti együttműködés eredményei.

National Geographic

A National Geographic természettudományokkal, kutatással és kalandozással kapcsolatos videókat kínál. Ezeket a videókat világhírű tudósok, fotósok, újságírók és filmrendezők készítik.

CrashCourse

A CrashCourse a YouTube-on sugárzott oktatócsatorna. Érdekes kurzusokat kínál a természettudományok és a humán tudományok területén.

Ezt a néhány népszerű példát oktatási céllal hozták létre, de nem csak az ilyen típusú csatornák járulhatnak hozzá az informális és a nem formális tanuláshoz. Például az olyan videók, amelyek bizonyos tevékenységeket végző embereket mutatnak, segíthetnek abban, hogy az ember főzni vagy hangszeren játszani tanuljon. A YouTube-videók tehát felhasználhatók formális vagy informális tanulás céljára különféle ismerettípusok elsajátításához.

Több egyetemi tanulmány foglalkozott olyan emberekkel, akik a YouTube segítségével tanulnak. C. Koh (2014) például a YouTube erkölcsi és pszichoszociális fejlődés javítását szolgáló platformként történő használatát vizsgálta. Ehhez erkölcsi dilemmákat bemutató YouTube-videókat, valamint felhasználói kommenteket elemzett. Így próbálta bebizonyítani, hogy a YouTube hatást fejt ki a felhasználók erkölcsi és pszichoszociális fejlődésére, valamint hogy a platform felhasználható erre a célra. Az eredményekből az derült ki, hogy a felhasználók erkölcsi ítélete és az egó fejlettségi szintje meghatározható a kommentek elemzésével. Az eredmények annak megállapítását is lehetővé tették, hogy megfelelő videósorozatok felhasználhatók bizonyos értékek, valamint az erkölcsi fejlődés előmozdítására.

G. D. Alston és N. Ellis-Hervey (2015) egyik tanulmánya a YouTube-ot informális oktatóeszközként használó felnőtt vloggerekkel foglalkozott. Ennek keretében az afroamerikai nők természetes hajápolása tárgyában készült 30 videót elemeztek, és 4 olyan témát azonosítottak, amely azt tükrözte, hogy a felnőttek hogyan használják a YouTube-ot informális oktatóeszközként. E témák a következők: a) a természetes fekete hajra vonatkozó mítoszok demisztifikálása, b) a digitális mesélés mint oktatási eszköz, c) a humor, az őszinteség és az alázat alkalmazása a felnőttoktatás keretében, valamint d) a természetes haj kérdése túllépi a kulturális különbségeket. A kutatók különösen azt hangsúlyozták, hogy a YouTube a felnőttoktatás és az informális tanulás fontos platformja.

R. H. Kay (2012) dokumentumelemzést végzett a videóként közzétett podcastok oktatási keretek közötti alkalmazásának tanulmányozásához. 2002 és 2012 között ötvenhárom, különböző szaklapokban közzétett cikket vizsgált. Az eredmények rámutattak számos pozitívumra, többek között a videóként közzétett podcastokkal szembeni pozitív érzelmi és kognitív hozzáállásra, a tanulás jobb kontrolljára, valamint a jobb tanulási szokásokra és teljesítményekre. 

Kutatásaiból az derül ki, hogy a YouTube nemcsak szórakozáshoz használt környezet, hanem olyan technológia is, amely fontosnak bizonyul az informális és a nem formális tanulás keretében. Sokak számára a platform az első számú forrás az oktatóvideókhoz és a gyakorlati útmutatókhoz való hozzáféréshez. A gyakorlati útmutatók körébe tartozó procedurális tanuláson felül a YouTube oktatóvideók teljes tárházát biztosítja a tényeken és az érzelmeken alapuló tanuláshoz. Ráadásul az emberek a videókkal kapcsolatos kommentek olvasásával is tanulhatnak. Az online tanulóközösségekhez való tartozás és az önálló felfedezés szintén informális tanulásra ösztönzi a felhasználókat.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 2. no 2
 • Lietotāja Fanni Péter attēls
  Nagyon tetszett ez  abejegyzés, hiszen teljesen egyetértek vele. Nekem mindennapi munkám során elengedhetetlen a Youtube használata, hiszen az IT szektor teljesen más világ, és meg kell érteni azt a maga sajátos kifejezéseivel, folyamataival.
  Amit én még ajánlanék, és ugyancsak munkám szerves része, az a LinkedIn. Mindneki, aki a munkaerőpiacra lépett, létre kellene hoznia egy profilt. Az egyik ok az az, hogy könnyebben megtalálják a recruiterek, a másik pedig, hogy rengeteget lehet belőle tanulni. Olyan oldalakt követsz, amilyeneket csak akarsz, ráádasául, ha újítás fog érvénybe lépni egy adott cégnél, te leszel az első aki megtudja.
  Mindenkit buzdítok a LinkedIn használatra!
 • Lietotāja Melinda Taskovics attēls
  A magyar csatornák közül a Zseni Leszek és a Videotanár anyagai is nagyon hasznosak, pláne akkor, ha az iskoláskorú gyerek nem értette meg a tanórán elhangzottakat.