chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Svenskt – finskt samarbete stärker Kävesta folkhögskola

04/09/2019
by EPALE NSS Sverige
Valoda: SV

/lv/file/tomlandbergkavestafolkhogskolajpgtom_landberg_kavesta_folkhogskola.jpg

Kävesta folkhögskola och finska Borgå folkakademi har startat ett samarbete kring undervisning om FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030. "Vi kopplar det till folkhögskolans mål om att främja demokrati och ett mångkulturellt samhälle", säger läraren Tom Landberg.

Vilka är ni?

Kävesta folkhögskola är en av Sveriges äldsta folkhögskolor. Skolan finns i Sköllersta, Hallsbergs kommun, och har en kulturprofil med speciell inriktning på konst, musik och dans.

Tom Landberg undervisar på den allmänna linjens geografiinriktning och har lång erfarenhet av internationella utbyten via programmet Nordplus vuxen. Sedan 2008 har de haft deltagarutbyte inom ett flertal områden som gemensam historia, integration, kultur och globalisering.

Vad innebär projektet som ni tänker starta 2019?

Tillsammans med Borgå folkakademi i Finland ska Kävesta folkhögskola utveckla ett samarbete genom kollegialt lärande kring Agenda 2030. Under höstterminen 2019 ska samhällslärare genomföra ett lärarutbyte som bygger på gemensam lektionsplanering och undervisning.

Varför satsade ni på det här projektet?

I geografiinriktningen finns en naturlig koppling till det internationella. FN:s globala mål, Agenda 2030, är återkommande i undervisningen och kan även kopplas till folkhögskolans mål om att främja demokrati och ett mångkulturellt samhälle.

Vilken är den största nyttan med projektet?

Kävesta folkhögskola har sedan några år jobbat med Agenda 2030 och har en viss erfarenhet av att integrera den i den vanliga undervisningen. Borgå folkakademi kommer också jobba med agendan.Genom våra lärarutbyten kan vi lära av varandra.


Har ni råd till andra som vill driva liknande projekt?

Avsätt utrymme i schemat och skriv en ansökan som är rimlig att genomföra.

Snabba fakta

Varifrån fick ni finansiering? 
Från programmet Nordplus vuxen.

Hur stort bidrag fick ni?
1 370 euro.

Vem kan söka finansiering till programmet Nordplus vuxen?

Organisationer, institutioner och föreningar som arbetar med och på olika sätt stödjer vuxnas lärande.

Finns det fler program för vuxenutbildning?
Ja, UHR har olika program för olika behov beroende på inom vilket område du verkar. Läs mer på www.utbyten.se om möjligheter inom Vuxenutbildning

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn