chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Ziņu sadaļa

Na Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje izvedli pilotni program KOMUNIKACIJA IN PRIPRAVA NA ZAPOSLITEV ZA ZAPORNIKE

06/09/2019
Valoda: SL

V sklopu projekta FAIR, katerega sofinancira Evropska komisija v okviru programa Justice, smo za obsojence pred izpustom izvedli izobraževalni  program »KOMUNIKACIJA IN PRIPRAVA NA ZAPOSLITEV«. Program je potekal  od marca do junija 2019 v Zavodu za prestajanje zaporne kazni zapora Dob.

V program je bilo vključenih osem oseb, ki se bodo po daljši zaporni kazni (5 let ali več) kmalu vrnili na prostost. Ena izmed temeljnih, skupnih značilnosti večine obsojenih oseb je pomankanje socialnih veščin in nizka samopodoba. Posledice dolgotrajne izoliranosti in pasivnosti se na različne načine kažejo tudi pri osebnostnih spremembah. Približno dve tretjini obsojenih ima nizko stopnjo formalne izobrazbe (srednja poklicna izobrazba ali manj), kar še dodatno prispeva k nekonkurenčnosti na zahtevnem trgu dela in pomeni bistveno slabše zaposlitvene možnosti.

Za ponovno vključitev v družbo in ustvarjanje samostojnega in bolj kakovostnega življenja, nujno potrebujejo boljše obvladanje temeljnih spretnosti, med katerimi so razvoj socialnih veščin, uspešnega in učinkovitega komuniciranja ter veščin iskanja zaposlitve bistvenega pomena.

Program, ki smo ga pripravili in izvedli na Dobu je obsegal 24 pedagoških ur, razporejenih na devet  srečanj po 120 minut.

Cilj prvega dela programa je bil naučiti jih osnovnih veščin uspešne, nenasilne komunikacije in dobrih medosebnih odnosov ter preprečevanja in reševanja konfliktov. 

Želeli smo jim pokazati, kako karakteristike osebnosti soustvarjajo njihov položaj ter jim pomagati ozavestiti človekove osnovne potrebe ter načine za zadovoljevanje le teh.


Drugi del delavnice je bil namenjen aktivaciji zaprtih oseb pri prepoznavanju svojih prednosti in pridobljenih kompetenc ter za iskanje možnosti na trgu dela v okviru standardnih oblik zaposlovanja po izpustu.

Tekom programa smo razvijali spretnosti iskanja prostih delovnih mest, pisanja prošenj, ponudb in življenjepisa ter se naučili učinkovito predstaviti sebe bodočemu delodajalcu.

Izmed izbranih lekcij, ki smo jih obravnavali na tečaju, so bile najbolj sprejete teme o komunikaciji. Pri pouku so zelo aktivno sodelovali, razpravljali, reflektirali lastne izkušnje in angažirano vadili nove vzorce.

Ko smo odkrivali njihove kompetence, močne in šibke točke, so bili sprva zadržani, nato, ko smo sistematično preko njihove življenjske zgodbe in pridobljenih delovnih in vsakdanjih izkušenj odkrivali njihove sposobnosti, spretnosti in znanje, so jih rezultati zadovoljili in pomembno povečali motivacijo za nadaljnjo učenje in razvoj.

Navdušila jih je tudi spretnost postavljanja ciljev. Prav vsi so si pripravili plan kratkoročnih in dolgoročnih načrtov, vključno z načrtom, katera znanja in spretnosti si morajo še pridobiti in kako premagati zaznane ovire.

Več težav se je pojavilo med pisanjem njihovih življenjepisov in prošenj za zaposlitev. Izkazalo se je, da je večina zelo slabo pismenih, težko berejo in še težje pišejo. So pa z veseljem sodelovali v igri vlog in vadili zaposlitvene razgovore.

Med potekom tečaja smo se spretno izogibali kočljivim temam kot so verska in nacionalna pripadnost, težke razmere v času odraščanja in v osebnih odnosih, a so njihove traume in potlačena čustva občasno kljub temu priplavala na dan. S podporo mentorice, skupine ter s sočutnostjo in  s pozitivno naravnanostjo nam je uspelo prebroditi tudi take ovire.

Udeleženci so ob končni evalvaciji povedali, da je bil tečaj zelo dober, da so se dobro počutili, teme, ki smo jih obravnavali dobro izbrane ter da jim bo prišlo novo znanje zelo prav. Izrazili so željo, da bi bilo več takih izobraževanj, srečanja pa bolj pogosto. Vsaj 2x na teden. Trajanje posameznega srečanja (120 min.) so ocenili kot primerno.

 

 

Prispevek je za EPALE pripravila Zdenka Nanut Planinšek, zunanja sodelavka CIK Trebnje.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn