chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

EPALE-összefoglaló: Júniusban és júliusban a nem formális és informális tanulás volt a középpontban

29/08/2019
by Györgyi Bajka
Valoda: HU
Document available also in: EN EL CS LV

/lv/file/non-formal-and-informal-learning-epale-5Non-formal and informal learning EPALE

Non-formal and informal learning EPALE

 

Az EPALE témakoordinátora, Markus Palmén visszatekint a 2019. június-júliusi kiemelt témára, a nem formális és informális tanulásra.

 

Az informális tanulás örök

– Michael Kenny adta meg az alaphangot, amikor blogbejegyzésében amellett érvelt, hogy az informális tanulás az egész életen át tartó tanulás létfontosságú eleme, sőt, az emberi lét része. Minden emberi tevékenység tanulással jár, amely gyakran nem szándékosan zajlik, az informális tanulás pedig jelentős átfedésben van a nem formális és formális tanulási tevékenységekkel. Kenny a számítógépet említi mint az informális tanulásban jelentős szerepet játszó eszközt: elég csak arra gondolni, milyen kiváló tanulási eszköz a YouTube, amelyet a felhasználói fele elmondásuk szerint tanulásra használ.

– Az állampolgári ismeretek oktatásában, az informális tanulási terek jobban befolyásolják a tanulási eredményeket, mint gondoljuk, érvel Madeleine Le Bourdon kutató blogbejegyzésében. Gyakorlati ajánlásokat fogalmaz meg a globális állampolgári ismeretek témaköreit oktató pedagógusok számára, többek között a tanulók közötti, tantermen kívüli interakciók ösztönzését javasolja.

– Ha érdeklődik az állampolgári ismeretek oktatása iránt, feltétlenül olvassa el David Mallows cikkét. Májusi online rendezvényünk keretében összegyűjtött néhány példát az állampolgári ismeretek oktatása terén bevált módszerekre az EPALE felhasználóitól.

– A felnőttoktatás területén változások zajlanak: a helyzet nagy vonalakban úgy fest, hogy egyrészt vannak hamarosan nyugdíjba vonuló, hatalmas gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek, másrészt pedig megjelent az egyetemi végzettséggel rendelkező felnőttoktatók új nemzedéke. Szakadék figyelhető meg a felnőttképzés terén folytatott, inkább elméleti jellegű egyetemi tanulmányok és a dolgozó szakemberek gyakorlatorientáltabb képességfejlesztése között. Az INTALL projekt e szakadék áthidalására irányul. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el témakoordinátorunk, Gina EbnerRegina Egetenmeyer professzorral készített interjúját.

– Siobhán O’Reilly az írországi FamiliBase gyermek- és ifjúsági központ vezérigazgatója. Blogbejegyzésében bemutatja a FamiliBase formális, nem formális és informális tanulás ötvözésére épülő módszereit, amelyekkel a hátrányos helyzetű közösségeket szolgálják. Munkájuk „különlegessége”, hogy a tanulási megoldásokat a közösségekkel együtt alakítják ki.

– Egy hét évvel ezelőtti szakmai fénypontra is visszatekintettem:videointerjú készült a svéd nem formális tanulás doyenjével, Gösta Vestlunddal, aki e sorok írásakor 106 éves! Vestlund azt javasolta, hogy az északi Folkbildning kerüljön fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

– Az EPALE kiemelt témájával kapcsolatosan podcastinterjút készített témakoordinátorunk, Simon Broek. Hallgassa meg a Brigitte Boschéval és Anne Strauchhal, a Német Felnőttoktatási Intézet munkatársaival készült interjút, amelyben a GRETA-portfolioPlus projektről volt szó. A projekt célja a tanári/oktatói kompetenciákra vonatkozó, szolgáltatók közötti elismerési eljárás kialakítása, vagyis röviden a felnőttoktatók által elért informális és nem formális tanulási eredmények elismerésének elősegítése.

Melyik cikk vagy segédanyag volt a kedvence júniusban és júliusban az EPALE-n? Ossza meg gondolatait a lenti „Megjegyzések” rovatban!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 1. no 1
  • Lietotāja halil ibrahim kılınç attēls
    Eğitim insanların doğumundan başlar ve ölümüyle biter. Bu yüzden Türkiye'de yaygın eğitime HAYAT BOYU ÖĞRENME denir. Hayatımız boyunca yeni bilgiler öğreniriz.