chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Nem az a lényeg, hogy MIT csinálsz, hanem hogy HOGYAN csinálod – a nem formális tanulás működése egy dublini kerületben

22/08/2019
Györgyi Bajka
Valoda: HU
Document available also in: EN

/hu/file/familibase-epale-0Familibase EPALE

Familibase EPALE

 

Siobhán O’Reilly az írországi FamiliBase munkájáról beszél, bemutatva, miként biztosítja a szervezet a helyi közösség számára a szükséges típusú tanulást.

 

Együttműködés a közösségünkkel, vegyítve a formális és a nem formális tanulást

Az egyik dolog, ami a FamiliBase szervezetet megkülönbözteti, az az, ahogyan a tanulás különböző típusait – a formális, a nem formális és a az informális tanulást – ötvözzük. Célcsoportunknak időnként az élet legnagyobb kihívásaival kell szembenéznie, és a mi válaszunk csak azért működik, mert igazodik a szükségleteikhez, nem pedig kívülről van előírva.

A Dublin nyugati részén található Ballyfermotban végezzük munkánkat. Bár Írország fővárosában vagyunk, Ballyfermotban az évek során különböző szinteken nagyfokú egyenlőtlenség alakult ki. A településrész számos erőssége, valamint a benne és vele együtt működő számos különféle szolgáltatás ellenére a nélkülözés mértéke továbbra is itt az egyik legmagasabb Írországban.

A Ballyfermot előtt álló kihívások

 • Írország legfontosabb deprivációs mutatója szerint a nyolc választókerület közül hét tartozik a „hátrányos helyzetű” kategóriába.
 • A Ballyfermotban élő felnőttek 20-23%-a nem rendelkezik formális végzettséggel, vagy csak alapfokú végzettséget szerzett.
 • A hét hátrányos helyzetű körzetben a munkanélküliségi ráta eléri a 14,7%-ot, míg Dublin városát tekintve ez az arány 8,3%; emellett a gyermeket nevelő családok 47%-a egyszülős háztartás, miközben Dublin egészét tekintve arányuk 36%.

A FamiliBase szerint azonban ennek oka nem a kerület valamely hiányosságában, vagy az ott élő gyermekekben, fiatalokban és családokban keresendő.

A nélkülözés sokkal inkább a rendszerek kialakításának a tünete, és hogy  ezek miként kapcsolódnak a településekhez, valamint a bennük élő személyekhez és családokhoz. Ezért másféle módokon kell kapcsolódnunk az emberekhez.

 

Informális tevékenységek

Tevékenységünk alapvető eleme, hogy lehetőségeket biztosítunk az emberek számára a nem formális és az informális tanulásra. A formális tanulási környezetek és rendszereik egyes gyermekek és fiatalok esetében olykor eredménytelenek lehetnek. Ezért támogatjuk a fiatalokat egy sor olyan készség fejlesztésében, amelyek kiegészíthetik a formális tanulást. A FamiliBase által kínált informális és nem formális oktatási lehetőségek révén fejlesztett készségek közé tartozik a koncentráció, a kommunikáció, az önbizalom, a döntéshozatal, a konfliktusmegoldás, az önirányítás/önszabályozás, a reflexió, az önszabályzó tanulás, valamint a döntésekért való felelősségvállalás. Ezeket a készségeket három alapvető szolgáltatási elem révén fejlesztjük: koragyermekkori támogatás; szülő–gyermek támogatás; valamint ifjúság- és közösségtámogatás.

A FamiliBase szolgálat

 • A koragyermekkori támogatás és a szülő–gyermek támogatás keretében történő nem formális oktatásba beletartoznak a csoportos és egyéni foglalkozások keretében nyújtott szülői programok. Ezek némelyike a FamiliBase központjában zajlik, másokra az otthoni környezetben kerül sor.
 • Az ifjúsági munkaprogram a FamiliBase ifjúság- és közösségtámogatási szolgáltatásának része, és magában foglal művészeteket, egy programot a helytelen szerhasználat ellen, valamint fiatalokra irányuló közösségi kezdeményezéseket. Ez a program 10–25 év közötti fiatalokat céloz meg.
 • Az ifjúság- és közösségtámogatás keretén belüli informális és a nem formális oktatási tevékenységek közé tartozik a fiatalok strukturált csoportmunka, informális terek és művészetek révén történő segítése, az egyéni esetkezelés, a felkeresés, az egészségügyi, oktatási és szociális szükségletekre reagáló, problémaalapú programok, a fiatalok számára kínált képzés és ifjúsági vezetői program, az ottalvásos munkák és a kirándulások, a sport és rekreáció, valamint a közösségfejlesztési kezdeményezések.

 

Ott lenni az emberek számára, ahol és amikor szükségük van ránk

Szolgáltatásainknak része néhány meghatározó jellemző, amelyek célja, hogy a lehető legjobban kielégítsük a Ballyfermotban élők szükségleteit:

 1. Integrált megközelítésmód alkalmazása a fiatalok több területre kiterjedő igényeinek kezelése érdekében; az „egyablakos ügyintézés” koncepciója.

 2. A „leginkább veszélyeztetett” fiatalok kiemelt kezelése a közösségen belül (meg nem feledkezve arról, hogy biztosítani kell néhány mindenkinek szóló programot is!) Kerületünkben számos különféle szükséglet merül fel, így a következőket részesítjük előnyben: olyan fiatalemberek, akik esetében fennáll az antiszociális viselkedés vagy annak kockázata; a nomád közösség tagjai; olyan fiatalok, akik esetében fennáll a szerfüggőség kialakulásának kockázata; olyan fiatalok, akik esetében fennáll a korai iskolaelhagyás kockázata; korai iskolaelhagyók.

 3. Kiemelt szerep biztosítása a művészeteknek a programok megvalósítása során. A művészetekhez való hozzáférés és a művészetekben való részvétel óriási átalakító erővel bír, és mi számos különféle színvonalas ifjúsági művészeti programot kínálunk. A FamiliBase központjában külön hangstúdió és black box színházterem áll rendelkezésre.

 4. Ott vagyunk, amikor és ahol szükség van ránk. A FamiliBase keddtől szombatig működik, és átlagosan este tíz órakor zár be. Az ifjúság- és közösségtámogatási csoportban három ifjúságsegítő és egy ifjúsági projektvezető dolgozik hét másik munkatárssal. A multidiszciplináris megközelítésmód elősegíti a programok jobb megvalósítását a fiatalok számára, aminek során számos különféle szükségletet tudunk kezelni és támogatni.

   

 

/hu/file/familibase-epale-adult-learningFamilibase EPALE adult learning

Familibase EPALE adult learning

 

 

Ezt nem tudjuk mind egyedül elvégezni... és nem is akarnánk!

A FamiliBase a gyermekek, a fiatalok és a családok érdekében végzett munkája során számos különféle szervezettel dolgozik együtt és egymás mellett. Ide tartoznak iskolák, képzési központok, alternatív oktatási központok, továbbképző iskolák, műszaki főiskolák és egyetemek. Az együttműködésnek olykor része a csoportok közös facilitálása, kiegészítő anyagok külön rendelkezésre bocsátása, a FamiliBase által kialakított és iskolaidőben általa kínált tanulási tapasztalatok, például az úgynevezett átmeneti évben biztosított művészeti programok, ahol felsőoktatási hallgatók adnak elő. Időnként része a fiatallal, illetve a szülővel, valamint az ő nevükben történő érdekképviselet is.

A FamiliBase elismeri és értékeli az oktatásban való hatékony részvétel alapvető szerepét abban, hogy a gyermekek és a fiatalok kilátásai pozitívak legyenek. Az oktatási rendszer transzformatív szerepet tölthet be a tekintetben, hogy kezeli a közösségeken belül fennálló, nemzedékeken átívelő egyenlőtlenségeket.

Tapasztalataink alapján azonban néha érdekképviseleti megközelítésre van szükség annak biztosításához, hogy az oktatási rendszer rugalmas legyen, és az egyéni szükségletek vezéreljék. A FamiliBase segíti a gyermekeket, a fiatalokat és a családokat abban, hogy eljusson a helyi oktatási és egészségügyi szolgáltatókhoz az üzenetük azzal kapcsolatban, hogy mi működik az esetükben, és mi nem. A FamiliBase emellett segíti az embereket, hogy beszéljenek arról, milyen hatással van családjukra és közösségükre az idők folyamán a szegénység és az egyenlőtlenség.

 

A titok abban áll, hogy a megoldásokat a közösséggel együtt kell kialakítani

A FamiliBase szerint „a siker titka” a szervezeti döntéshozatalunkat és programjaink végrehajtását alátámasztó filozófiában rejlik:

Nem az a lényeg, hogy mit csinálsz, hanem hogy „hogyan” csinálod!

És itt lehet szó a legegyszerűbb dolgokról, amelyek révén eredményesen be lehet vonni egy fiatalt vagy felnőttet, aki korábban negatív tapasztalatokat szerzett az oktatás terén.

Tevékenységünk a körülményekhez igazodik, az egyedi szükségletek vezérlik, és alapját a kapcsolatok képezik. Munkánk szempontjából kulcsfontosságúak a következők:

 • vegyesen veszünk fel helyi munkatársakat és Ballyfermoton kívülről érkező munkatársakat;
 • a munkatársak körében megfelelő összetételben kell rendelkezésre állniuk különböző készségeknek és szakértelemnek;
 • biztosítani kell, hogy a munkatársak a szervezeti filozófiánkban gyökerező megközelítést alkalmazzák, vagy képesek legyenek annak kialakítására.

De ugyanilyen fontos az is, hogy a programokat és a megoldásokat a gyermekekkel, a fiatalokkal és a családokkal közösen alakítsuk ki – a FamiliBase a közösséggel együtt dolgozik, és vele együtt fejti ki tevékenységét.


Siobhán O’Reilly a FamiliBase – Ballyfermot Centre For Children, Young People and Families vezérigazgatója. Európai tanulmányok szakon szerzett alapdiplomát, és kezdetben középiskolai tanárként helyezkedett el, később azonban nem formális oktatási környezetekben kezdett dolgozni olyan fiatalokkal, akiken a formális iskolarendszer nem tudott segíteni – egyrészt szükségleteik összetett volta miatt, másrészt azért, mert a formális rendszerben nem volt meg a kellő rugalmasság ahhoz, hogy helyet tudjon adni nekik. Siobhán több mint 20 év tapasztalattal rendelkezik a formális oktatás, a nem formális oktatás és a közösségi szintű munka terén a leginkább marginalizált gyermekek, fiatalok és családok eredményes bevonását és részvételét illetően. Siobhán fel kívánta használni ezeket a tapasztalatait, és biztosítani akarta, hogy a tudásbázis részét képezzék, különös tekintettel arra, hogy a nemzedékek közötti egyenlőtlenséget megtapasztaló emberekre vonatkozóan hiányos a szakirodalom. Ezért 2012-ben doktori fokozatot szerzett neveléstudományból; doktori disszertációjának címe „The Silent Partners. Leading parental involvement in primary schools in areas experiencing education inequality” (A csendestársak – A szülők bevonása az általános iskolákban az oktatási egyenlőtlenségek által jellemzett területeken). Siobhán emellett vezetői és irányítási tapasztalatokkal rendelkezik közösségi téren és többszereplős környezetekben. A FamiliBase vezérigazgatói tisztségét 2014 márciusa óta tölti be.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn