chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Ziņu sadaļa

Prijave za školu retorike

17/08/2019
Valoda: HR

Program Škole retorike namijenjen je svima koji žele da ovladaju govorničkom vještinom, odnosno vještinom debatovanja, pregovaranja i učestvovanja u donošenju odluka. Pri tome, osnovna ciljna grupa, koja će biti obuhvaćena programom, jesu lica koje profesionalna orijentacija ili intelektualna znatiželja upućuje na govornu komunikaciju kao sredstvo rada i dokazivanja. To mogu biti prosvjetni radnici, radnici u pravosuđu, političari, predstavnici u parlamentu, menadžeri, novinari, aktivisti zaduženi za kontakte s javnošću, službenici/ce i namještenici/ce u javnoj upravi ili lokalnoj samoupravi, aktivisti/kinje nevladinih organizacija, studenti, učenici, i dr.

Za uspješnu i kvalitetnu realizaciju programa, usljed specifičnosti sadržaja i načina rada, preporučuje se od 20 do 30 polaznika po grupi.

Program se realizuje dva puta godišnje – jednom u semestru i traje tri mjeseca. U izuzetnim slučajevima, program se može koncipirati i na drugačiji način, ukoliko okolnosti ili ciljna grupa zahtijevaju drugačiji pristup. Sljedeća – 19. generacija počeće sa radom 17. septembra 2019. godine.

Program Škole obuhvata 60 časova, grupisanih u 20 sesija od po tri časa (1/3 čini teorijski, a 2/3 praktični dio). Predavanja se održavaju radnim danima, jednom do dva puta sedmično.

Predavanja u Školi retorike izvode se na Fakultetu za državne i evropske studije u Podgorici (Vaka Đurovića bb, Gradski stadion “Budućnost”, sjeverna tribina).

Uspješno pohađanje programa podrazumijeva:

- aktivno učestvovanje i saradnju polaznika/ca u svim aktivnostima koje su predviđene programom (samostalne aktivnosti i grupni rad),
- prisustvo na najmanje 80% predviđenog vremena za realizaciju programa,
- sastavljanje i interpretaciju (pred odgovarajućim auditorijumom) sopstvenog govora diplomskog karaktera, na završnoj reviji.

Evaluacija programa
Ocjena vrijednosti i dometa programa vrši se na četiri načina:

- uvidom javnosti u kvalitet rada i ostvarene rezultate polaznika,
- ocjenom koju će o svakom polazniku dati njeni voditelji na kraju njihovog školovanja,
- anonimnom anketom među polaznicima, koja će se sprovesti na kraju njihovog školovanja,
- ocjenom auditorijuma pred kojim će polaznici izlagati svoje završne radove.


Dokument koji se dobija po završetku programa je diploma o uspješno završenom programu Škole retorike. Diplome se uručuju na svečanosti povodom dodjele diploma u okviru koje polaznici Škole javno demonstriraju znanja i vještine stečene u Školi, pred auditorijumom koji čine profesori Fakulteta, visoki državni funkcioneri, diplomatski predstavnici, bivši polaznici Škole, studenti, zainteresovana javnost i mediji.


Školarina iznosi 250 eura i obuhvata 60 časova predavanja i vježbi, literaturu, prateći materijal za predavanja i osvježenje. Školarinu je moguće platiti u tri mjesečne rate, od kojih prva (50% ukupnog iznosa) treba biti uplaćena prije početka Škole, a preostale dvije u vremenskom razmaku od po mjesec dana.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn