Pārlekt uz galveno saturu
News
Ziņas

Održane obuke stručnjaka u Banjaluci i Sarajevu

 

 

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta  BiH organizovala je dvije jednodnevne  obuke stručnjaka koji daju ocjenu i obavljaju reviziju kvaliteta i daju preporuke o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini. Obuke, koje su održane 11. juna u Banjaluci i 13.juna u Sarajevu, okupile su domaće stručnjake, predstavnike akademske zajednice, privrede i prakse i studenata.

 

Cilj obuka bila je priprema stručnjaka za proces akreditacije, tako što će biti obučeni da dosljedno primjenjuju utvrđene procedure svih faza ovog procesa, transparentno i argumentovano ocjenjuju ispunjenost kriterijuma za akreditaciju i napišu kvalitetne izvještaje o vanjskoj evaluaciji kvaliteta visokoškolske ustanove, odnosno studijskog programa.

 

Učesnike obuke u Banjaluci i Sarajevu  pozdravio je direktor Agencije prof.dr Enver Halilović koji je istakao ulogu komisija za akreditaciju čije profesionalno ponašanje i obučenost je od ključnog značaja za postupak akreditacije.

 

On je dodao da je akreditacija proces u kojem učestvuje više učesnika, a  njegov kvalitet zavisi od profesionalonog rada i odgovornosti svakog od učesnika, komisije stručnjaka, Agencije, obrazovnih vlasti  i društva u cjelini. “Želim da apelujem da zajednički ojačamo kvalitet visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, da loše strane ne budu dominantna činjenica, već samo ekcesna situacija, a nikako praksa, istakao je Halilović.

 

Obuke su obuhvatile dva segmenta, teorijski i praktični dio. U prvom, teorijskom dijelu, učesnici su informisani o zakonskom okviru i sistemu visokog obrazovanja u BiH, terminologiji, proceduri,  učesnicima  i profesionalnom postupanju u procesu akreditacije, kao i primjeni kriterija za akreditaciju i pisanju izvještaja o eksternoj evaluaciji.

 

U praktičnom dijelu, učesnici  su prošli kroz glavne faze posjete visokoškolskoj ustanovi, od analize samovaluacijskog izvještaja na primjeru jednog kriterija, pripremnog sastanka komisije, pa do samog intervjua komisije sa predstavnicima visokoškolske ustanove i na kraju predstavljanja usmenog izvještaja visokoškolskoj ustanovi kojim se završava posjeta stručnjaka.

 

Nakon praktične vježbe učesnici su dobili povratne informacije o dobrim stranama, ali i uočenim nedostacima sa preporukama kako riješiti i ponašati se u eventualnim spornim situacijama.

 

Izvor: http://www.hea.gov.ba/Home.aspx?template_id=51&pageIndex=1

Login (0)

Vai vēlaties pievienot ierakstu?

Nekavējieties!

Spiediet zemāk uz saites un sāciet veidot jaunu ierakstu!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk

EPALE diskusija: jaukta tipa mācības pieaugušo izglītībā

Lai diskutētu par ceļiem, kā vislabāk ieviest jaukta tipa mācības, ceturtdien, 2020. gada 26. novembrī, no plkst. 11 līdz plkst.17 (no plkst. 10 līdz plkst. 16 pēc Centrāleiropas laika) notiks tiešsaistes diskusija par jaukta tipa mācībām pieaugušo izglītībā.

Vairāk