Pārlekt uz galveno saturu
News
Ziņas

Unapređenje digitalne pismenosti

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić potpisala je sa direktorom Britanskog savjeta u BiH Larisom Halilović Memorandum o razumijevanju u okviru projekta „Škole za 21. vijek“. Ovaj projekat provodiće se u  Republici Srpskoj u pet ciklusa, počevši od septembra 2019. godine i obuhvatiće sve osnovne škole.

 

Svaka škola dobiće određeni broj mikrobit uređaja - džepnih računara koje djeca mogu da kodiraju i koriste u okviru različitih predmeta za rješavanje svakodnevnih problema. Nastavnici iz 40 osnovnih škola u prvom ciklusu će proći obuku.

 

Obuka se sastoji iz dva modula i to Kritičko razmišljanje i Kodiranje na mikrobit računaru. Nakon obuka, nastavnici će moći da penose stečena znanja  na učenika u okviru redovnih nastavnih, ali i vannastavnih aktivnosti.

 

Direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović istakla je da je divno što su škole u šest država Zapadnog Balkana spremne da uvode nove tehnike i daju učenicima prostor da razvijaju svoju kreativnost kroz promišljanje i vještine rješavanja problema i digitalnu pismenost. Istakla je da su razvoj kreativnosti i digitalnih vještina oblasti na kojima je potrebno dugoročno raditi, kao i da je iskazana spremnost nastavnog kadra i menadžmenta škola da stalno razvijaju svoje vještine i kapacitete.

 

„Škole za 21. vijek" je trogodišnji regionalni program Britanskog savjeta u BiH za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi učenicima osnovnih škola omogućili da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka. Program finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U programu će učestvovati oko 27.000 nastavnika, 4.500 direktora i milion učenika osnovnih škola uzrasta od 10 do 15 godina u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Program se provodi u partnerstvu sa relevantnim obrazovnim institucijama u šest zemalja regije, a omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema, učenici će usvajati i praktične vještine kodiranja, koje će moći vježbati koristeći se računarima.  ​​

 

Izvor: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/Pages/default.aspx

Login (0)

Vai vēlaties pievienot ierakstu?

Nekavējieties!

Spiediet zemāk uz saites un sāciet veidot jaunu ierakstu!

Jaunākās diskusijas

EPALE 2021. gada tematiskie fokusi. Laiks sākt!

Mēs aicinām Jūs iesaistīties, dalīties ar viedokli, pieredzi, projektiem un idejām! Sāksim ar šo tiešsaistes diskusiju. Tiešsaistes diskusija notiks 9. martā no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika. Rakstītu diskusiju ievadīs tiešraide ar 2021. gada tematisko fokusu iepazīstināšanu, un to vadīs Džina Ebnere un Aleksandra Kozira no Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas (EAEA), kurām to uzticēs EPALE Redakcijas padome.

Vairāk

EPALE diskusija: Pamatprasmju nodrošināšana cietumos

Kā izglītības iniciatīvas var labāk risināt cietumos esošo cilvēku pamatvajadzības? Kādi ir galvenie ieguvumi un problēmas attiecībā uz pamatprasmju apmācību cietumos? Diskusija notiks 17. decembrī (ceturtdien), tā sāksies plkst. 14.00 pēc Centrāleiropas laika un noslēgsies plkst. 16.00. Diskusijas ievadā būs 20 minūšu gara tiešraide ar starptautisku ekspertu piedalīšanos, kuri dalīsies savā pieredzē par minēto tēmu, tai sekos tiešsaistes diskusija līdz plkst. 16.00 pēc CET.

Vairāk

EPALE diskusija: jaukta tipa mācības pieaugušo izglītībā

Lai diskutētu par ceļiem, kā vislabāk ieviest jaukta tipa mācības, ceturtdien, 2020. gada 26. novembrī, no plkst. 11 līdz plkst.17 (no plkst. 10 līdz plkst. 16 pēc Centrāleiropas laika) notiks tiešsaistes diskusija par jaukta tipa mācībām pieaugušo izglītībā.

Vairāk