chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

 
 

Emuārs

Közös értékek – értékes közösségek

18/06/2019
by Adrienn Leffler
Valoda: HU

2019. május 15-16-án került megszervezésre a „Partnerségben a közművelődéssel” című kétnapos nemzetközi konferencia a Lakitelki Népfőiskolán. A konferencia az NMI Művelődési Intézet Nkft. konzorciumi partnereivel, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben a Cselekvő közösségek − aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében került lebonyolításra.

A konferenciára több mint 200 szakember regisztrált. A résztvevők 40 magyar és 10 külföldi előadót hallgathattak meg, akiktől sok jó gyakorlatot ismerhettek meg az értékfeltárásról, értékmentésről, értékmegőrzésről, továbbá az ezekhez kapcsolódó közösségek szervezéséről és működéséről. Hiszen e tevékenységek közösséget teremtenek, cselekvő közösségeket, melyek helyi szinten, az adott térség kultúrája mentén szerveződnek egy-egy helyi érték megóvása érdekében.

Az előadásokban szó volt családfakutatásról, helytörténeti táborról, tökös délutánról, dalkörökről, néptánckörről, ízőrző napról, hegypásztor körről, helyi digitális gyűjteményről, elszármazottak napjáról, értékőr hálózatról, a határon túli értékfeltáró kollégiumok munkájáról. A résztvevők megismerhették a topotékák (wiki-szerű, tematizált tudásmegosztó elektronikus felület, amelyre bárki feltölthet és hozzáfűzet) fogalmát, de volt olyan műhelymunka, ahol a helyi értékekről külön munkafüzetet is készítettek a pedagógusok. Ezek mind jó példák olyan közösségi tevékenységekre, melyek helyi értékek miatt alakultak és valamilyen formában intézményesültek.

 A konferencia során elhangzott, hogy új szemlélet szükséges a szakemberek részéről, amely szakít a hagyományos kultúrfelelős szereppel. A skandináv gyakorlatban az ottani szakemberek magasabb szintre emelték a partneri viszonyt, és már nem ügyfélként tekintenek a különböző kulturális szolgáltatásokat keresőkre, hanem mintegy elébe kerülve az igényeknek, személyre szabottan, közösen, velük együtt igyekeznek kitalálni és megvalósítani a szolgáltatást. Egy jó magyar példa is bemutatásra került erről: az egyik művelődési intézmény nem csupán meghirdetette a baba-mama klubot, hanem felkereste a helyi anyukákat és az ő igényeik alapján teret adott a végül közösen kitalált helyi borbarát kör tevékenységének. Ez is jó példa volt arra, hogy mennyire fontos az új szemlélet a közösségfejlesztésben.

A konferenciát egy Hamvas Béla idézettel nyitották meg: – Az ember csak közösségben élhet boldogan. – Számos példa bizonyította, hogy cselekvő közösségek kialakíthatók és helyi szinten igény van ezek fejlesztésére. Ha az emberek a helyi értékekhez való kötődés élményét meg tudják osztani egymással akár digitálisan, akár élőben, akkor az nem elfogy, hanem több lesz belőle.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn