chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Eiropas Pieaugušo izglītības e-platforma

Emuārs

Dossier Migranten

29/03/2016
NSS EPALE Nederland
Valoda: NL
Document available also in: EN

/lv/file/blogrefugeesjpgblog_refugees.jpg

 

Welke rol kan volwasseneneducatie spelen bij de huidige instroom van vluchtelingen in Nederland (en Europa)? Hoe helpt educatie migranten? Het Nederlandse EPALE team ging voor u op zoek naar goede praktijkvoorbeelden, inspirerende verhalen en goede ideeën uit de hele wereld. Ook maakten we een serie interviews met ‘vluchtelingen van nu’ die inmiddels zelf ervaring hebben met onderwijs en integratie van migrantengroepen, asielzoekers en / of vluchtelingen.

 

We verdeelden het resultaat over een aantal subthema’s:

 

Bij iedere stuk leest u een korte inhoud. Tevens kunt u uit de eerste regel afleiden om wat voor soort content het gaat (Blog, Materialen, Nieuws, ...) en in welke talen het beschikbaar is (NL, EN, DU, SP, ...).

Mist u nog wat? Heeft u andere opmerkingen? Laat het ons weten middels een opmerking onderaan deze pagina!

Dit dossier is ook beschikbaar in het Engels

 

 

Migranten en taal:

 

Taalkit DUTCH voor vrijwilligers en vluchtelingen - Materialen - NL, EN

De Taalkit DUTCH brengt structuur aan in de aanpak van het Nederlands en voorziet vrijwilligers en begeleiders van een uitgebreide handleiding (en training).

 

Volunteers teach the Dutch language to refugees: How are they prepared?  - Blog - EN

Simon Broek ging kijken hoe de Radboud Universiteit vrijwilligers trainde om Nederlandse les te geven in Heumensoord.

 

Net in Nederland - Materialen - NL

Net in Nederland biedt Nederlandse programma's aan met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling om nieuwkomers wegwijs te maken in onze samenleving.

 

Dubbeldik overzicht Nt2-leermiddelen Nederland Vlaanderen - Materialen - NL

In Tijdschrift Les 197 van april 2016 staat een overzicht van álle Nt2-leermiddelen die in de periode 2009 - 2016 zijn verschenen in Nederland en Vlaanderen.

 

EPALE Linklisten: Erstorientierung Flüchtlinge - Finanzierung, Kursformate und Lernmaterial - Blog - DU, EN
Het Duitse EPALE team heeft een opsomming gemaakt van best-practices op het gebied van (taal)leermaterialen voor vluchtelingen. Ook zetten zij de mogelijkheden op een rij op het gebied van subsidiemogelijkheden en trainingsconcepten. De meeste bronnen zijn in het Duits, maar het overzicht is ook in het Engels toegankelijk.

De bronnen zijn verdeeld in: achtergronden bij de ontwikkeling van leermaterialen, financiering van leermogelijkheden, leermateriaal voor cursussen Duits, de kwaliteit van (taal)vrijwilligers.

 

De bibliotheek opent haar deuren voor vluchtelingen - Blog - NL, EN
Een groep bibliotheekmedewerkers uit Noorwegen kwam met een Erasmus+ subsidie naar Nederland (en Zweden) om te kijken hoe onze bibliotheken inspelen op de recente aanwas van vluchtelingen. Lees hier over hun ervaringen en over wat we dus kunnen leren van onszelf.

 

Communiceer met anderstaligen via pictogrammen - Materialen - NL

Het Vlaamse Vzw de Rand verzamelde handige pictogrammen over allerlei thema’s in een pictogrammendatabank en in pictogrammenboekjes. Je kan de pictogrammen gebruiken om oefeningen te maken voor de lessen Nederlands, er posters van maken voor in de klas, gesprekken te starten in een conversatietafel enzovoort.

 

Hearing from the practitioners: Learning environments for languages – Blog - EN

“Leerders moeten zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leerproces én ze moeten de successen zien van wat het geleerde heeft opgeleverd.”  Dat zijn de 2 voorwaarden voor een goede leeromgeving, vindt taaldocent Willemijn Stockman van ROC Tilburg.  

 

Collaborative language learning for new immigrants - Materialen - EN
Het Noorse volwasseneneducatie instituut VOX ontwikkelde een train-the-trainer cursus voor taalvrijwilligers. De training gaat niet over formeel taalonderwijs volgens international normen en niveaus. Het gaat erom vrijwilligers te helpen aan de slag te gaan met vluchtelingen via een eenvoudige taalkit.

 

Guide to methods - The Oral Approach to Language Learning - Materialen - EN
Leermateriaal om de Noorse taal te leren. Ontwikkeld door Toril Kristin Sjo en volwasseneneducatieinstituut VOX. Ze ontwikkelden een trainingsmethode inclusief guidance en video’s over het aanleren van spraakoefeningen. Dus: veel interactief en samen leren. De aanpak wordt door VOX ingezet om trainers te trainen die les gaan geven aan immigranten en vluchtelingen.

 

Spanje: materiaal voor L2 onderwijs - Materialen - SP

Benieuwd wat voor materialen er beschikbaar zijn in Spanje voor het leren van een tweede taal (T2)? Hier vind je een overzicht van relevante links naar allerlei materialen voor het onderwijs- en leerproces van de Spaanse taal. Tussen alle links staan een aantal relevante voorbeelden voor het leren van volwassenen. Zo vind je er online cursussen Spaans, een tool voor docenten om zelf didactische materialen te ontwerpen, handleidingen Spaans voor migranten, handleidingen voor didactische vaardigheden en oefeningen op verschillende niveaus aan de hand van specifieke thema’s.

 

Vluchtelingen: Taalcoach, maar dan nét even anders - Blog - NL, EN

Een Nederlandse taalvrijwilliger vertelt over zijn eerste lessen aan vluchtelingen. Over klassieke fouten, enthousiasme van deelnemers en over improviseren.

 

Good Practice: Integra, Migrants Integration Kit - Materialen - NL
Integra was een Grundtvig Multilateraal Netwerk Project waar tien partners aan meededen uit Griekenland, Duitsland, Ierland, Nederland, Turkije, Engeland, Polen, Estland en Roemenië. Samen ontwikkelden zij een meertalige Migrants  Integration Kit met daarin woordenlijsten van financiële termen, een gids over financiële zaken en bruikbare adressen. Het succes van de Kit was niet alleen dat ie gemaakt is, maar vooral dat de Kit veel is gebruikt door de doelgroep. De Nederlandse partner werd in 2013 genomineerd voor de Internationale Prijs van het Festival van het Leren.

 

Selected publications on education and language learning for adult refugees and migrants - Blog - EN
Een selectie publicaties over educatie en het leren van talen door vluchtelingen en migranten. In de selectie gaat het over: taal, vluchtelingen: hoger onderwijs en volwasseneneducatie, migranten: hoger onderwijs en volwasseneneducatie.

 

Language Training for Adult Refugees: The Integrate Ireland Experience - Materialen - EN
Rapport over het voldoen aan de taalbehoeften van vluchtelingen in Ierland. Het rapport identificeert twee sets taalrechten voor vluchtelingen- die voortvloeien uit het recht om hun eigen taal of talen als centraal element van de identiteit te behouden, en het recht op vrije toegang tot Ierse samenleving waarin het recht op taalvaardigheid te ontwikkelen in het Engels. In het ontwerp van de taallessen is het van belang dat deze rechten worden erkend, en dat de cursussen die worden ontworpen erkennen dat het Engels niet wordt geleerd om 'de moedertaal te vervangen’.

 

 

 

Migranten leren van hun nieuwe maatschappij, de nieuwe maatschappij leert van migranten

 

Over de vluchtelingen van nu gesproken - Blog - NL

EPALE ambassadeur Jumbo Klercq sprak met collega’s die al langer ervaring hebben met migrantengroepen, asielzoekers en vluchtelingen.

Deel I: Doğan Soykan

Deel II: Rein Sohilait

Deel III: Adiep Autar

 

Het doe-het-zelf-vluchtelingenhandboek van Vrij Nederland - Nl, EN

Het Nederlandse maandblad Vrij Nederland bracht in November 2015 een special uit met daarin tips van vluchtelingen aan nieuwe vluchtelingen. Het devies: U bent een vluchteling en u bent net aangekomen in Nederland. Hoe gaat u om met al die moeilijke momenten? Hoe bouwt u iets op in dit vreemde land? Vluchtelingen die u voorgingen geven hier advies. De bijlage is ook beschikbaar in Engels en Arabisch.

 

Silent University Hamburg - Blog - NL, DU

Hoe wordt je als lerende mens serieus genomen als je niet officieel mag leren omdat je geen asielstatus hebt? Daar probeert de Silent University een oplossing voor te bieden. (NL/DU)

 

Kitchen on the Run – Integratie aan de keukentafel - Blog - NL, DU, EN

Het project Kitchen on the run bevordert persoonlijk contact tussen vluchtelingen van over de hele wereld en de lokale bevolking. Tussen maart en augustus 2016 trekt een keukencontainer door vijf Europese landen (Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden). De container biedt dagelijks de ruimte en gelegenheid om samen te koken en eten en in een gezellige omgeving van en over elkaar te leren. (Nl / Du)

 

Hand in hand – De waarde van leren in de eigen gemeenschap -Video - NL, SL

De video 'Hand in hand – Learning in a community for personal and common good' is het resultaat van de inspanningen in Slovenië om de doelstellingen van het Europese Strategisch kader voor Onderwijs en Opleiding 2020 en de Europese Agenda voor Volwasseneneducatie waar te maken. De video legt de nadruk op de waarde van te kunnen leren in de gemeenschap waar men deel van uitmaakt. Samen leren met de mensen waarmee men dagelijks leeft en werkt, smeedt duurzame banden en versterkt de eigen identiteit. 

 

Multaqa: Museum as Meeting Point – Refugees as Guides in Berlin Museums - Blog - EN, FR, DU

Vier Duitse musea werken samen aan het opleiden van vluchtelingen. Zo kunnen zij rondleidingen geven in hun eigen taal aan andere Syrische en Irakese vluchtelingen. Onder de naam ‘Multaqa’ (Arabisch voor ‘ontmoetingsplek’) werken de musea samen tot december 2016.

 

 

 

 

De rol van volwasseneneducatie in de huidige vluchtelingencrisis, algemene beschouwingen:

 

Hoe gemeenten baat kunnen hebben bij vluchtelingen​ - Nieuws - NL, EN, 

Hoe gaan gemeenten in Noorwegen om met vluchtelingen en waarom geloven ze in het hoge noorden in samenwerking? Dat leest u in dit artikel. Inclusief achtergrond van de wettelijke kaders waar vluchtelingen (en hun Noorse begeleiders) mee te maken krijgen. Maar ook een toelichting op waarom met in Noorwegen gelooft in het principe van ‘Nu veel geld uitgeven, straks veel geld besparen’. Andere thema’s in dit artikel: hoe krijg je vluchtelingen op de arbeidsmarkt (of naar school).

Leer in 6 stappen hoe je spanning rond komst vluchtelingen in gemeente kan voorkomen​ - Blogs - NL 

De komst van vluchtelingen brengt onrust met zich mee in de Nederlandse samenleving. De grote vraag is nu hoe gemeenten spanningen en conflicten voorkomen en verbinding maken tussen nieuwkomers en burgers. Jolanda Elferink van Movisie pleit voor een aanpak die gebaseerd is op ‘waarderend co-creëren’.

 

EPALE thema-week: Migrants - samenvatting van online discussies - Blogs - EN

EPALE – Summary of the discussion on 26 April 2016 “What’s your experience of delivering migrant adult education?”

EPALE – Summary of the discussion on 27 April 2016 “What are the obstacles for migrants to access and complete adult education programmes?”

EPALE – Summary of the discussion on 28 April 2016 “What are the good practice solutions to supporting adult learning programmes for migrants?"

 

EAEA Statement: Volwasseneneducatie kan een belangrijke rol spelen in de huidige vluchtelingencrisis - Nieuws - NL

De European Association for the Education of Adults (EAEA) wijst erop dat aanbieders van volwasseneneducatie en maatschappelijke organisaties een fundamentele ondersteunende rol spelen bij de komst van vluchtelingen en hun opvang voor langere tijd in de gastlanden.

 

Adult education along the refugee route - Materialen - EN

Hoe gaan volwasseneneducatoren in Servie, Italie en Duitsland om met de Europese vluchtelingencrisis? Artikel uit ELM magazine door Marcus Palmen.

 

Wat is de rol van volwasseneneducatie in de vluchtelingencrisis? - Blog - NL, ET, FR, DE, IT, PL, ES

Volwasseneneducatie draait niet alleen om het vinden van werk - de verworven kennis en vaardigheden komen op tal van gebieden van pas. Zeker nu, met de vluchtelingencrisis van dit moment, speelt volwasseneneducatie een cruciale rol. Edyta Kadula, redacteur voor EPALE, gaat in op de vraag hoe Europa probeert via educatie sociale inclusie te versterken.

 

EAEA Grundtvig Award for adult education and refugees - Nieuws - NL

Tot 17 april 2016 is het mogelijk om project ideeën omtrent vluchtelingen en volwasseneneducatie te nomineren voor de EAEA Grundtvig Award. De winnaars van deze prijs worden uitgenodigd om hun project toe te lichten in Brussel tijdens de jaarlijkse EAEA General Assembly (28-29 juni 2016).

 

How to support the integration of migrants, refugees and asylum seekers - Blog - EN

Voorbeelden uit Europa die een beeld geven van hoe educatie aan vluchtelingen en / of migranten kan bijdragen aan integratie in Groot-Brittanie.

 

Europese netwerken en platforms voor ondersteuning vluchtelingen bij integratie - Materialen - NL

Het beleidsdepartement van Sociale Zaken van de Europese Commissie stelde een informatienota op met Europese netwerken en platforms die vluchtelingen kunnen ondersteunen met hun integratie op de arbeidsmarkt. Daarnaast werden een aantal aanbevelingen opgenomen. Tevens verscheen een nota over de financiële instrumenten van de EU die bij de integratie kunnen helpen.

 

Europese pagina's met voorbeelden - Materialen - EN

Onderwijs speelt een cruciale rol bij het helpen van migranten en vluchtelingen wanneer zij zich vestigen in een nieuwe omgeving. De EC bevordert de uitwisseling van best practices en relevante projecten met betrekking tot de integratie van migranten in de verschillende niveaus van het onderwijs.

 

Migranten en arbeidsmarkt

 

PLA 'How to make visible and value skills and competence of refugees'  - Materialen - NL / EN

Het NCP ECVET en het NCP NLQF hebben in samenwerking met DG Employment van de Europese Commissie op 28 en 29 april 2016 een Europese Peer Learning Activity (PLA) georganiseerd. De vraag die centraal stond in deze PLA is hoe de vaardigheden en competenties van vluchtelingen geïdentificeerd, gedocumenteerd, beoordeeld en gecertificeerd kunnen worden. 
 

 

Werkwijzer vluchtelingen - Materialen - NL

Werkwijzervluchtelingen.nl is een online startpunt voor informatie over (arbeids)participatie van vluchtelingen in Nederland. Jevindt er informatie over wetgeving, beleid, ondersteuningsmogelijkheden en best practices op het gebied van vluchtelingen en (vrijwilligers)werk, inburgering en onderwijs. De site is een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). Voor de inhoud van deze website is nauw samengewerkt met UAF, het ministerie van SZW en het ministerie van OCW.

 

Advies SER Vlaanderen over integratie van vluchtelingen - Materialen - NL

Werk speelt een belangrijke rol om de recente stroom vluchtelingen in Vlaanderen snel en duurzaam te integreren. Daarom vraagt de Commissie Diversiteit met vertegenwoordigers van de sociale partners en het Minderhedenforum meer flexibiliteit en pragmatisme in de begeleiding van deze nieuwkomers

 

 

 

Beeld: ingimage

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Tiek rādīts 1. - 4. no 4
 • Lietotāja Hogan Mary attēls

  TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN.

  My name is HOGAN MARY ANN. I am a U.S citizen. I want to use this medium to express my overwhelming happiness to everyone of the wonderful opportunity that the Neil Howard Loan Company has done in my life. I have tried so many times to apply for loan but was't successful instead i get scammed. The total money that i was scammed of was $50,000, i was actually looking for a loan of $150,000.00. On this faithful day when i came across this company called NEIL HOWARD LOAN COMPANY where i was told that i will receive the loan from.I then applied for a loan of $150,000 to start up my business and solve other domestic issues. At first i thought it was one of the numerous internet scam then i decided to give it a trial on the 28th of March 2017 but to my greatest surprise, on the 30th of March 2017, i received an alert from my 
  bank that the sum of $150,000.00 has been deposited into my account. It was like a dream come true but i thank God that at last i was able to get my loan from NEIL HOWARD LOAN COMPANY.Everything there works like a clock. Check it out by contacting Mr NEIL HOWARD on this
  Phone Number:+(1) 424 271 8577. 
  email: neilhowardloanltd@hotmail.com

 • Lietotāja Elena Galifianaki attēls

  This is a very interesting dossier, thank you for posting it here.

  Remember next week EPALE is hosting Migrant Education Week.

  There will be 3 LIVE discussions taking place on Tue 26th, Wed 27th and Thu 28th April (Experiences, Challenges and Solutions). Join in the discussions and share on social media with the hashtag #epale2016.

  To get an email alert as the live discussions start, go to the EPALE Soonfeed and click "Join" for each discussion: /blog/epale-soonfeed.

  See you online next week!

  Eleni

   


   

 • Lietotāja Dick Noordhuizen attēls

  Interessant om te lezen hoe ze in Ierland aankijken tegen het aanleren van een tweede taal. Aardig om te vergelijken met wat mij hier in Nederland (als taalmaatje) wordt aangeleerd.

 • Lietotāja Marieke HANEKAMP attēls

  Dag Dick,

  Wat goed dat je taalmaatje bent! Waarin zitten wat jou betreft met name verschillen tussen de aanpak in Ierland en in Nederland? Wat zouden we van elkaar kunnen leren? Ik ben erg benieuwd,

  Hartelijke groet,

  Marieke