chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale - Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

Tinklaraštis

Z uporabnimi e-veščinami korak pred drugimi

08/01/2019
Ana Marija Blažič
Kalba: SL

Sodobna družba zahteva vedno več digitalizacije. Na tem mestu so pomembne predvsem E-veščine oziroma digitalne veščine, katera vsakodnevno napredujejo. Zato menimo, da je med drugim treba ljudi naučiti digitalnih veščin. Digitalna pismenost družbe prihodnosti bo tako pokazala interakcijo med posameznikom in informacijsko-komunikacijsko tehnologijo. E-veščine bodo tako mladim in odraslim omogočale aktivno sodelovanje v digitalni družbi ter digitalnem svetu. Na spodbujanje poučevanja digitalnih veščin se osredotoča tudi projekt Upskillead, ki ga financira Evropska Unija iz programa Erasmus plus, KA2: strateška partnerstva. Ravno v mesecu decembru 2018 na RIC-u Novo mesto zaključujemo 24-mesečni projekt, ki poteka v sodelovanju še z ostalimi projektnimi partnerji (Italija, Ciper, Bolgarija in Poljska).

 

Projekt je namenjen predvsem izobraževalcem odraslih. V njem smo razvijali smernice in priložnosti, s pomočjo katerih bi izobraževalci odraslih lažje vpeli IKT tehnologijo v vse vrste izobraževanja ter na takšen način kreativno ter učinkovito vključevali IKT v svoje delo. Na podlagi ključnih kompetenc so potekale razprave in priprave kurikulumaučnih gradiv, podali so se predlogi za sistem Open badges, e-platformo in programi e-gradivi: grafično oblikovanje, oblikovanje spletnih strani, varnost na internetu, Moodle, interaktivna tabla in socialna omrežja. Vsa gradiva bodo v končni obliki tudi v slovenskem jeziku dostopna na naši projektni platformi.  Trenutno pripravljamo tudi komplet pripomočkov/rezultatov, ki bo prav tako dostopen na spletni strani projekta. 

Gradiva smo razvili z namenom, da bi opremili izobraževalce odraslih s specifičnimi IKT kompetencami, ki jih potrebujejo/mo na delovnem mestu. Kljub temu ocenjujemo, da je to gradivo uporabno tudi širše za vse, ki bi želeli pridobiti/nadgraditi znanja iz tega področja oziroma ovrednotiti svoje znanje (na podlagi e-gradiva, teoretičnega in praktičnega testiranja) preko pridobitve »Open badges«.

 

Ker gre za neformalno potrjevanje znanja, bodo dodatno težo rezultatom projekta dodali naši podporniki. To so organizacije/podjetja, ki podpirajo naš projekt. Do sedaj jih imamo že cca 50  iz različnih EU držav. V kolikor naš projekt prepoznavate kot koristen in uporaben tako za vas kot za uporabnike vaših storitev, nam izkažite podporo preko vpisa v obrazec na povezavi. Vpis v ta obrazec pomeni, da bo vaša organizacija dodana na seznam podpornih organizacij na naši spletni strani projekta.

V sklopu projekta smo tako organizirali tudi zaključno konferenco. Organiziral jo je projektni partner Emphasys Centre, in sicer 20. septembra 2018 v Nikoziji na Cipru. Konferenca je bila zelo uspešna, saj je pritegnila pozornost številnih izobraževalcev odraslih, staršev, učiteljev, odraslih, starejših in študentov. Na zaključni konferenci je bil predstavljen tudi promocijski video, ki je/bo odprl poti za izkoriščanje ključnih delov projekta in omogočal trajnost projektnih aktivnostih.

 

/lt/file/upskillead2jpgupskillead_2.jpg

 

Tudi projektna partnerja RIC Novo mesto in DRPD Novo mesto (Slovenija) sta 16. maja 2018 organizirala multiplikativni dogodek. Glavni cilj dogodka je bil predstaviti rezultate projekta Upskillead, predvsem pa predstaviti brezplačno izobraževalno platformo in ponudbo IKT tečajev, kjer bodo udeleženci, po uspešno opravljenem izpitu, prejeli tako imenovane »Open Badges« t.j. Digitalne značke,  s katerimi se bo potrdilo njihovo znanje.

 

V sklopu projekta je bil organiziran tudi drugi multiplikativni dogodek s strani bolgarskega projektnega partnerja EUni Partners,  in sicer 6. julija 2018 v Blagoevgradu. Cilji projekta, tečajev IKT in spletne platforme so bili predstavljeni približno 55 obiskovalcem, vključno s pripravniki internega izobraževanja, izobraževalcem odraslih in drugimi zainteresiranim udeležencem. Po uradnem delu so bili udeleženci povabljeni na dogodek, da bi zagotovili kontinuiteto, trajnost in nadaljevanje projektnih aktivnostih. Na dogodku je sodelovalo več kot 70 strokovnjakov in zainteresiranih udeležencev. Povabljeni so bili, da sodelujejo pri pobudah za ohranitev in nadaljevanje rezultatov projekta ter ohranitev "Nacionalne mreže digitalnih izobraževalnih programov za odrasle".

/lt/file/upskillead3jpgupskillead_3.jpg

 

29. junija 2018 je Pixel v Italiji tudi organiziral multiplikativni dogodek z naslovom "Vloga IKT v izobraževanju odraslih". Dogodek je odprl gost Joseph Vancell (University of Hull) z govorom o "E-izobraževanju in izobraževanju odraslih: Kje smo zdaj?". Uvod v predstavitev projekta Upskillead pa je pripravil Antonio Giordano (Pixel).

Udeleženci so tako imeli možnost predlagati ideje in predloge v 3 skupinah, kjer so razpravljali o naslednjih temah: kako povečati motivacijo pri odraslih; kakšna je vloga mehkih veščin v izobraževanju odraslih; kakšne so prednosti, slabosti, priložnosti projekta, predvsem pa kakšni so izzivi v odnosu med izobraževanjem odraslih in IKT-jem. Predstavniki vsake skupine so na koncu povzeli skupne misli, vezane na prijavo v platformo, kako priti do E-platforme in kako se prijaviti na IKT tečaje.

Projektni partner "Instytut Badan i Innowacji w Edukacji" INBIE (Poljska) je tudi organiziral 5. julija 2018 multiplikacijski dogodek s približno 63 udeleženci.

Beseda na dogodku je tekla o:

- kratki predstavitvi projekta Erasmus+ za strateško partnerstvo;

- UPSKILLING PROGRAMSKI IZOBRAŽEVALNIKI ZA DIGITALNO KOMPETENCO: kako je bil projekt razvit in izveden v partnerskih institucijah (s poudarkom na Poljski) (raziskava o izobraževanju odraslih - oblikovanju digitalnih značk - učnih materialih - OPEN BADGES sistemu - platformi za E-učenje);

- praktični predstavitvi E-platforme in o šestih ključnih tematikah, ki jih je razvilo partnerstvo;

- načinih uporabe in trajnosti projektnih aktivnostih: vidiki trajnosti.

 

Dogodek se je zaključil z razpravo in povratnimi informacijami udeležencev, ki so navsezadnje pokazali veliko zanimanje za E-platformo projekta in možnostih uporabe materialov na svojih tečajih.

 

/lt/file/upskillead4pngupskillead_4.png

 

Ana Marija Blažič je organizatorica izobraževanja odraslih, zaposlena v Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto. Deluje na področju svetovanja za izvajanje dejavnosti ISIO, je mentorica študijskih krožkov, dolgoletna prostovoljka in predavateljica v različnih izobraževalnih inštitucijah. Ravno tako ima pridobljene medkulturne kompetence preko sodelovanja v mednarodnih projektih, predvsem Erasmus+.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Ana Peklenik portretas

    V informacijski družbi je presenetljivo, kako skromno smo opremljeni s tovrstnimi spretnostmi. Zato je prav, da se s ciljem širiti znanje oblikujejo projekti, kot je opisani. V preteklosti ste že pisali prispevke o tem projektu v e-Novičke Andragoškega centra Slovenije, ki s svojo novo, spletno podobo, lahko dobro promovirajo tovrstna prizadevanja. Povabim vas, da prispevek pripravite tudi tokrat, saj bo lahko pripomogel k širjenju mreže organizacij. 

    Lepo vas pozdravljam in vam želim veliko navdušenja pri ozaveščanju in širjenju novega znanja.

    Ana Peklenik