chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale

Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

 
 

Naujienų centro

Resultaten veldproef VISKA Vlaanderen

26/12/2018
Kalba: NL

Visible Skills for Adults, kortweg VISKA, is een Erasmus+ project met Vlaanderen, IJsland, Ierland en Noorwegen als partners. Voor Vlaanderen is het Departement Onderwijs en Vorming partner in het project. Het is een beleidsexperimenteel project, gefinancierd in het kader van kernactiviteit 3 van het Erasmus+ programma, dat gericht is op ondersteuning van beleidshervormingen. Het prioritaire thema waar het VISKA-project onder valt, is "Werkgelegenheid en vaardigheden: validatie van informeel en niet-formeel leren in onderwijs en opleiding". Minstens 500 personen zijn betrokken bij de veldproeven voor de validatie van eerder verworven kennis (EVC).  Het zijn volwassenen leerders, begeleiders en andere eerstelijnsmedewerkers van de 4 partnerlanden.

In elk land vinden de proeven plaats met ondersteuning van nationale adviesgroepen waarin alle stakeholders vertegenwoordigd zijn. Zo is er in elk land een beleidsexperiment voor EVC-processen met als doel inzicht te krijgen in de noodzaak en de behoeften (financieel - juridisch - kwaliteit - inhoud - ...) bij het installeren van EVC-processen.

/sv/file/vlaamsepartnerviskajpgvlaamse_partner_viska.jpg

Het Vlaamse VISKA-team van het Departement Onderwijs en Vorming: Nathalie Druine, Kris Coremans, Pol Verheye en Joeri Deryckere.

 

Van juni tot oktober 2018 werd in Vlaanderen in zeven centra voor volwasseneneducatie een EVC-procedure georganiseerd voor cursisten die zich inschreven in de opleiding aanvullende algemene vorming. De 7 deelnemende centra gebruikten eenzelfde registratieformulier en volgden het draaiboek, zoals opgesteld door het VISKA- team Vlaanderen. Ten minste 150 laaggeschoolde volwassenen doorliepen de procedure. Begeleidingsadviseurs ondersteunden de cursisten tijdens de EVC-procedure en volgden de aangegeven instructies uit het draaiboek. Er was een (intake) interview met elke cursist. Vroegere studieresultaten en/of een geslaagde deelname aan een test om vrijstellingen te bekomen, kunnen het leertraject van de opleiding ‘aanvullende algemene vorming’ verkorten.

De verzamelde gegevens uit de veldproef trials zijn geanalyseerd en worden onder meer besproken in een focusgroep met de 7 coördinatoren van de deelnemende centra voor volwasseneneducatie. Naast de veldproef organiseerde het VISKA team Vlaanderen eveneens een online bevraging met directies en onderwijspersoneel en met cursisten. Een intern uitgevoerd onderzoeksrapport levert gegevens op m.b.t. het profiel van de vroegtijdige schoolverlater. Op basis van al deze gegevens zal VISKA beleidsadviezen formuleren over een EVC-procedure voor onderwijskwalificaties voor laaggeschoolde volwassenen. Het project loopt nog tot februari 2020.

 

/sv/file/veldproevenpngveldproeven.png

  

/sv/file/veldproeven2pngveldproeven_2.png

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn