chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale - Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

Tinklaraštis

Моје најбоље искуство информалног учења: збирка прича - наставак

22/09/2020
NSS UK
Kalba: SR
Document available also in: EN CS

У нашем претходном посту, који можете пронаћи овде, чули смо приче о Зои, која је учила о тржишту некретнина, Теодору који је учио о култури, и Еми која је учила о техникама преживљавања.


/lt/file/manwithbrainimagejpgman_with_brain_image.jpg

Man with hands held out beside image of a virtual brain

Мелиса је сазнала за друге области здравствене заштите

Мелиса је медицинска сестра која ради на колоректалном одељењу и њен посао подразумева негу стоме. Како би се бавила послом медицинске сестре, морала је да научи о многим областима медицине и здравства, али постоје многа подручја у којима није толико самоуверена, јер детаљно знање о већини области медицине подразумева специјализацију. Недавно се, током ручка, придружила другим медицинским сестрама и техничарима који су студирали на њеном универзитету, како би разменила идеје са њима и одржала друштвене контакте. Питала је свог пријатеља Макса како проналази посао и стиче знања из нових области здравствене заштите.

„Макс ради на одељењу неурологије и ово је област медицине и здравствене заштите о којој ја не знам пуно. Док ми је причао о својим искуствима, сазнала сам о неуронаукама – односно, ономе што је потребно када медицинске сестре и техничари врше неуролошке опсервације и о специфичним поступцима којих се сестре и техничари морају придржавати."

Информално учење се често јавља у свакодневним разговорима. Иако можда не очекујете да нешто добијете од одговора на питање како вашем пријатељу протиче дан или живот на послу, свакако је могуће да добијете сазнања о новим областима које ће вам можда у будућности помоћи у вашем послу.

 

Сара је сазнала више о Португалу

/lt/file/portugallisbonpalacejpgportugal_lisbon_palace.jpg

Colourful palace in Lisbon, Portugal

Сарин партнер је Португалац, и пре него што га је упознала знала је мало о тој земљи, осим као о сунчаној дестинацији за одмор. Партнер јој је помогао да открије португалску културу и научио је о различитим местима у земљи. Такође је пуно сазнала о традиционалној кухињи, а чак је и језик мало научила.

„Ово ми је јако помогло када сам са пријатељима одлучила да одем у Португал на одмор. Могла сам да им причам о различитим врстама хране, а нове језичке вештине значиле су да могу да наручим на португалском. Ово знање ми је такође помогло у супермаркетима."

Чини се да су путовања веома богата искуствима информалног учења. Могу се стећи знања о култури, кухињи и географији, а могу се чак научити и основе новог језика.

 

Брајан је научио да уштеди време и олакша себи

Брајан баш није волео да ставља чисту постељину. Уживао је у осећаје чисте и свеже постељине, али увек је сматрао да је стављање постељине без нечије помоћи мучење - нешто што вероватно сви помислимо понекад! Једног дана док га је сестра посматрала како се мучи, одлучила је да му пружи згодан савет.

/lt/file/bedroomjpgbedroom.jpg

Tidy bed in a clean bedroom with neutral colours

„Сестра ми је рекла да окренем постељину унутра и гурнем руке до крајњих углова. Онда треба да пронађете крајње углове јорганске навлаке и прстима их притиснете док су још увек у постељини. Затим протресете постељину са прекривачем тако да је исправна страна окренута споља и то је то! Лако! Више нема мучења да се промени постељина!“

Понекад учење једноставног трика може битно да вам промени живот, уштеди вам време, труд и енергију. Ово је нешто што ће Брајан користити целог живота, а може пренети и другима који такође могу имати користи.

 

И за крај коментар од Зое, која је допринела са својом причом о информалном учењу у нашем претходном блогу: „Информално сам научила о информалном учењу од колегинице Еме! Пре тога нисам ни знала шта је то."

 

Да ли сте имали значајно искуство информалног учења које је позитивно утицало на ваш живот? Молимо вас поделите их са нама у одељку за коментаре!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email