Blog
Blog

Digitális boom az oktatásban

Felgyorsított fejlődés

Az oktatási kultúra digitalizációs megújulása – bár lassan követi a technikai fejlődést –, de folyamatos Magyarországon. Mind az eszközök, mind a tanári metodika folyamatosan a változás, a megújulás kényszere alatt áll. A mostani helyzet, azonban az eddigi folyamatokat rendkívüli mértékben felgyorsította. Gyakorlatilag berobbant az oktatás minden színterére, és cselekvésre késztet minden szereplőt (intézményt, oktatót, tanulót, oktatási szakembereket, döntéshozókat). 

Az iskolarendszeren kívüli oktatás számára további lehetőségeket rejt az országosan javasolt home office lehetősége (vagyis az otthonról dolgozásé). Mindazon szereplők, akik már rendelkeztek saját vállalati képzési rendszerrel vagy különböző online készségfejlesztő programmal, azon munkatársaikat, akik most nem a cég telephelyén végzik feladataikat, bevonhatják ezekbe a fejlesztő folyamatokba. Számos olyan európai uniós program van, mint például a GINOP-6.1.5-17; GINOP-6.1.6-17; GINOP-6.1.8-17, amely a munkavállalói kompetenciák hazai fejlesztése a feladata. Ezeknek a programoknak az a célja, hogy a munkahelyi képzéseket támogassa, de kiváló lehetőség nyílik a vállalkozások részére, hogy a részben otthon levő munkatársaik számára további, készség- és tudásfejlesztő tartalmakat fejlesszenek internetes közegben. Ehhez a tréning cégek és az oktatás fejlesztésével foglalkozó szereplők (vállalkozások mellett oktatási intézmények, állami fejlesztő szervezetek) tudása, technológiája rendelkezésre áll, legfeljebb az adott vállalkozás számára szükséges adaptációt szükséges elkészíteni.

Már most kimondhatjuk, hogy a jelenlegi, rendkívüli helyzet az IKT oktatás előtérbe helyezésével jelentős minőségi változást fog hozni, akár a személyes tapasztalat, akár az attitűd változás tekintetében minden tanulási szereplőnél. Bár még csak néhány napja indult el a folyamat, de az iskolák számára előírt internet alapú tanulási rendszerek, eszközök és programok kialakítása és használata – bármennyi ideig is tartson ez a kényszerű időszak – jelentős tapasztalatokkal fog szolgálni, úgy a technika, mint módszertani tekintetben. Ez természetesen igaz a vállalkozások belső képzését szolgáló szakmai fejlesztésekre is. A sikeres és sikertelen élmények remélhetőleg nyitottabbá teszik az oktatás szereplőit a korszerű eszközök alkalmazására, és a tanulók által használt szoftverek is nagyobb támogatást tudnak majd biztosítani a tanulás folyamatában, életkortól függetlenül. Oktatást támogató oldalak és applikációk 

Az igen eltérő oktatási lehetőségek mentén meghatározó, hogy a rendelkezésre álló – olykor túlságosan is – bőséges eszközrendszer (hardverek, szoftverek és megfelelő sebességű internet) kiválasztása és használata a tanárok/oktatók/trénerek és a tanulók számára egyaránt segítse a tanulási eredmények elérését. (Vagyis érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az új módszerek használatának célja, hogy az adott tananyagot el tudják sajátítani vele a tanulók, ha ez nem sikerül, vagy nagy arányban eredménytelen a tanulási folyamat, akkor szükséges adott esetben változtatni a módszeren, az alkalmazott szoftveren, stb.) Az internet alapú tanulás sikere függhet a tananyag típusától, a már meglévő oktatási kultúra korábbi digitális alkalmazásaitól. Ha korábban már működött Facebook-csoport az adott tanulói közösségben a tanulás segítésére, akkor a csoportos munkavégzés könnyebben megkövetelhető most is. Lehetséges, hogy korábban már alkalmaztak Moodle, MOOC vagy egyéb internet alapú oktatási eszközöket az tanulási folyamatban, ez nagyban elősegítheti az új tanulási helyzet kezelését. Jelentős lehetőség rejlik továbbá a mobil applikációk bevonásában, a mobil tanulásban (m-learning) is. Számos, okostelefonra kifejlesztett program képes segíteni, színesíteni az önálló vagy csoportos tanulást, de akár gyakorló feladatok elvégzését, tesztek végrehajtását is képes támogatni.

 

Megújult oktatói szerep

Oktatói feladat a tanulási folyamat digitális eszközeinek „összerakása”, melyben biztosítva lesz a tananyag önálló vagy csoportos feldolgozása, a gyakorlás lehetősége és a számonkérés biztosítása. Mivel ez az oktatási rendszer minden intézménye számára egységes feladat, itt az oktatók arra számíthatnak, hogy nem egyedül kell mindent kitaláljanak, hanem a felkínált központi, illetve intézményi és digitális tananyagfejlesztésben és oktatásban jártas kollégáik segítséggel tudják saját elképzeléseiket meghatározni. Ehhez természetesen számos – adott tanulói csoportra – jellemző tényezőt szükséges vizsgálni, a rendelkezésre álló technikai eszközök meglététől kezdve az oktatói és tanulói digitális jártasságon keresztül a megvalósításhoz szükséges erőforrásokig (mint például az otthoni eszközök megléte: számítógép, tablet, mobil telefon, nyomtató, szkenner, és a megfelelő sebességű internet). A megújulásra lehetőséget nyújtanak az olyan képi eszközök erőteljesebb használata, mint a videók, webináriumok. Használhatunk már elkészült tartalmakat is, de készíthetünk aktuális újakat, akár tanári szemléltető anyagra gondolunk, akár a tanulók beszámolóira. Néhány országosan támogatott javaslat (ami mellett számos, egyedi fejlesztés, megoldás is elérhető, alkalmazható): 

  • Videotanár (http://videotanar.hu/): tantárgyak és évfolyamok szerint csoportosítva érhetők el a tananyagot feldolgozó videók,
  • Zanza.tv (https://zanza.tv/) A portál az érettségire történő felkészítést támogatja 7 tantárgy esetében.
  • Nemzeti Filmarchívum (https://filmarchiv.hu/hu/gyujtemenyek): elsősorban magyar filmeket, filmrészleteket érhetnek el a tanulók, amelyek elsősorban a magyar irodalom és a történelem tantárgyak tananyagának elsajátítását támogatják,
  • A tanulás jövője YouTube-csatorna (https://www.youtube.com/channel/UCl7k4kRwG0W-DK_9_HCkx7w): tömeges, nyílt és online kurzus a pedagógusok számára. A videók segítenek a tanároknak az online eszközök használatában, az alapoktól egészen a haladó szintig; továbbá elmagyarázzák, hogy mely eszköz mire és hogyan használható, konkrét pedagógiai tartalmakkal, hétköznapi példákkal. A csatornán külön lejátszási listában érhetők el a távoktatást támogató videók (https://www.youtube.com/playlist?list=PLSk02cdOEn6ipWzy3EiO1tQRIpQOAJhQc

 

Módszertani megújulás, avagy hogyan modernizálunk a kényszer hatására?

A digitális oktatás olyan módszertani megújulást kíván, mely nagymértékben hozzájárulhat számos pedagógiai elv és cél eléréshez, mint például a differenciáláshoz, a tehetséges tanulók támogatásához, képességek eltérő fejlesztéséhez, a kooperativitás megismeréséhez, vagy akár az SNI-s és BTM-es tanulók egyéni tanulási útjának támogatásához. Nem utolsósorban képes lehet az internet szociális világán túl mutató lehetőségeivel is megismertetni a tanulókat. Néhány javasolt weboldal:

A tanítás folyamatát segítő ingyen elérhető szoftverek többsége alkalmas különböző tanulási szituációk kialakítására, akár a személyes jelenlétet megkövetelő, akár az írásos kommunikációt biztosító „tanterem”re gondolunk. Tanulási formában az önálló tanulás és a csoportos feladatmegoldás is megtervezhető, és akár projektekben gondolkozva, a számonkérésre is több megoldást választhat egy-egy oktató.

Végezetül ismét érdemes megemlíteni a mobiltanulásban (m-learning) rejlő lehetőséget. Egyfelől a tanulók nagy többsége számára rendelkezésre álló eszközről beszélhetünk, de természetesen nincs mindenkinek. Számolni kell egyedi, hátrányos helyzetű tanulókkal. Nem egyformák a készülékek. A használatban is nehézséget jelenthet, hogy eltereli a tanulók figyelmét, vagy technikai akadályok léphetnek fel. Mindezen eltérések mellett egy olyan eszköz alkalmazását építhetjük be a tanulás folyamatába, amely alapvető használatát a tanulók többsége naponta, több órán keresztül alkalmazza. Fontos szempont, hogy az m-learning képes újabb erőfeszítésekre aktivizálni a tanulókat és a programok többsége gamifikálva készült. Segítséget jelenthet, hogy számos feltelepített applikációhoz nem szükséges az internet a telepítés után. A mobil tanulást segítő Kidsnews.hu platformon található javaslatok:

  • School Planner – ingyenes alkalmazás, ami tulajdonképpen egy online határidőnaplóként funkcionál. A lényege, hogy beosztható vele az idő, ami az első és legfontosabb lépés a hatékony tanuláshoz.
  • Doulingo – ez a nagyszerű ingyenes applikáció segít nekünk a nyelvtanulásban, egyetlen hátránya, hogy magyar magyarázatokkal csak angolt lehet tanulni, a többi nyelv elkezdéséhez először az angol elsajátítása szükséges.
  • GeoGebra – nem más, mint egy grafikus számológép, amely segítségével megrajzolhatunk különböző függvényeket, megoldhatunk egyenleteket grafikus módszerrel, sőt akár kedvünk szerint játszadozhatunk is a függvényekkel és paramétereikkel. Könnyű használata miatt nem csupán a matek kedvelőinek ajánlom.
  • Mozaik Education – ugyan ez nem egy konkrét app, hanem applikációk csoportja, minden tagja rendkívül érdekes és hasznos a 3D-s grafikának köszönhetően. Több tudományterülethez kapcsolódó alkalmazással is találkozhatunk, az emberi testtől kezdve a négyütemű Otto-motorig.
  • Honfoglaló – hát igen, ez egy játék mobil verziója, azonban amellett, hogy nagyon érdekes és szórakoztató, fejleszti az általános műveltségedet is. Akár a barátaiddal együtt is játszhatod a „Játék barátokkal” funkciót használva.

Bár közel másfél éve frissítették, de felhívjuk a figyelmet erre az érdekes egyéni, mobil applikációkat bemutató gyűjteményre is:

https://kobak.org/okostelefon-alkalmazasok-az-oktatasban.

Felkeltettük az érdeklődését?Olvassa el a digitális témahetünk további cikkeit is!

Hogyan szervezzük meg az oktatást a digitális térben? A legjobb 3 példa

Hogyan tartsunk kapcsolatot tanulóinkkal távoktatás során?

Játékos feladatsorok, nem csak gyerekeknek!
Nyelvtanulást segítő applikációk

 

Login (18)

Users have already commented on this article

Norėdami komentuoti, Prisijunkite arba Prisiregistruokite.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Naujausios diskusijos