chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale - Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

Naujienų centro

Kultura dostupna svima - podsticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva društveno osjetljivih grupa

26/12/2019
Maja Antic
Kalba: HR

„Podsticanje kulturnog i kreativnog rada i dostupnost svih kulturnih sadržaja licima sa invaliditetom, odnosno podsticanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva društveno osjetljivih grupa definisano je Zakonom o kulturi kao jedan od opštih interesa u oblasti kulture", istakla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić na današnjem okruglom stolu „Stanje i perspektive u ustanovama kulture u svjetlu poštovanja različitosti", održanom u Banjoj Luci. Prema njenim riječima, neophodno je omogućiti da kultura bude dostupna svima pod jednakim uslovima, da bude pristupačna kako infrastrukturno, obezbjeđivanjem liftova i adekvatnih staza, tako i programski, u smislu učešća u kulturnom životu sredine odnosno ravnopravnih mogućnosti stvaranja i konzumiranja svih njenih sadržaja. „Jedna trećina ustanova kulture ima riješen i prilagođen prilaz za lica sa invaliditetom, a u narednom periodu ćemo nastojati da, uz podršku lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske, to pitanje riješimo i u drugim ustanovama, jer bi svi kulturni sadržaji i programi trebalo da budu dostupni svima", istakla je Trivićeva.

Ona je ukazala na značaj organizovanja izložbi i drugih kulturnih sadržaja prilagođenih licima sa invaliditetom i kao odličan primjer navela izložbu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske „Prostor, oblik, dodir". Riječ je o specijalno osmišljenom programu ustanove kulture kojim se doprinosi integrisanju slijepih i slabovidih lica u kulturni život. Ministar Natalija Trivić naglasila je važnost angažovanosti nevladinih organizacija koje se bave programima u oblati kulture, istaknuvši značaj filmskog festivala „Uhvati film", koji daje novi uvid u stvaralaštvo lica sa invaliditetom, ruši predrasude i potvrđuje ravnopravnost u kulturnom stvaralaštvu. Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić rekla je da je cilj današnjeg okruglog stola da se sagleda situacija u ustanovama kulture kada je riječ o pristupačnosti njihovim sadržajima, kao i moguća rješenja da se ta situacija popravi.

"Fokus današnjeg okruglog stola su arhitektonske prepreke, koje su prisutne u našim ustanovama kulture. Kada je riječ o našoj biblioteci, arhitektura zgrade je takva da se ne može mnogo toga napraviti bez ugradnje lifta, jer su nam različite usluge raspoređene na nekoliko spratova", rekla je Zečićeva. Ona je izrazila nadu da će okrugli sto doprinijeti da se aktuelizuju pitanja pristupačnosti sadržajima u kulturi, te da se uputi inicijativa koja će na kraju iznjedriti adekvatne projekte, koji će imati konkretne rezultate. Dušica Lipovac, lice sa invaliditetom zaposleno u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, izrazila je zadovoljstvo što će se u ovoj ustanovi raditi na poboljšanju bibliotečko-informativnih usluga za lica sa invaliditetom, te će uz pomoć računara sa govornim softverima slijepim licima biti omogućeno korištenje bibliotečke građe.

Okrugli sto „Stanje i perspektive u ustanovama kulture u svjetlu poštovanja različitosti" organizovala je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske s ciljem sticanja uvida u trenutnu situaciju u oblasti rada ustanova kulture u Banjoj Luci u pogledu učešća lica sa invaliditetom u kulturi te mogućih pravaca djelovanja i razvoja koncepta pristupačnosti za sve.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn