chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale

Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

 
 

Tinklaraštis

Een inclusief Erasmus+

10/12/2019
NSS EPALE Nederland
Kalba: NL

/lt/file/erasmusjpg-40erasmus.jpg

Voor het programma Erasmus+ is inclusie een belangrijk thema. Als werkgroep inclusie, vanuit het Nationaal agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training, werken ze aan een optimale toegankelijkheid voor iedereen. Met het informeren over de mogelijkheden en het delen van goede praktijkvoorbeelden willen ze bewustzijn creëren. Ze willen bijdragen aan het inclusiebeleid van scholen en organisaties en het veld. Voor kennisdeling op dit thema gingen ze op studiebezoek naar Ierland op 2 en 3 december 2019.

Gusta Tavecchio, Frans van Hoek, Kynthia Orfanidou en Peter van Deursen, allen lid van de werkgroep Inclusie van het NA Erasmus, bezochten het Ierse NA Erasmus+. Kennisdeling en het ophalen van ervaringen stonden daarbij centraal. Zij doen verslag:

 

Doelgroepenbereik

Het Ierse NA, Leargas, is verantwoordelijk voor het programmamanagement Erasmus+ voor het primair en voortgezet onderwijs, het mbo, de volwasseneneducatie en jeugd. Het hoger onderwijs is belegd bij een andere organisatie. Ook die is bezocht. De Ierse collega’s gaven inzicht in het belang van toegankelijke communicatie: een van de voorwaarden om de inclusie-doelgroep te bereiken. Leargas werkt met een helder stappenplan, afgestemd op organisaties die nog geen gebruikmaken van Erasmus+. Het stappenplan begeleidt hen in het proces van projectidee tot projectaanvraag. 

Ook de TCA’s (Transnational Cooperation Activities) zijn belangrijk voor het bereiken van de specifieke doelgroepen. TCA’s zijn Europese seminars voor het leggen van contacten voor samenwerking of voor verdieping op een bepaald thema. Leargas zet de TCA’s tevens in voor meer draagvlak voor inclusie.

 

Nationaal Forum

Jaarlijks organiseert het NA van Ierland een nationaal forum. Een dag waarop deelnemers worden geïnformeerd over de subsidiemogelijkheden Erasmus+. In het kader van inclusie was de Nederlandse projectleider Jolanda Langwouters van Aloysius als spreker uitgenodigd. Zij vertelde over het project COZIMA, een strategisch partnerschap over kwetsbare jongeren, met beperkte leer- en praktijkmogelijkheden, die vaak het onderwijs zonder startkwalificatie verlaten. Met een EVC/EVP (ervaringscertificaat/ ervaringsprofiel) digitaal portfolio brengen zij hier verandering in. Een succesvol project dat een vervolg krijgt. Op het forum gingen we in gesprek met verschillende organisaties van projecten gericht op inclusie, vanuit de verschillende onderwijsvelden.

 

Verschillen met Nederland

Opvallend is de grootte van de mbo-instellingen. In Ierland zijn deze veel kleiner dan in Nederland. Een school met 900 leerlingen is daar al een echt grote instelling. Dit in tegenstelling tot de vele duizenden leerlingen die de roc’s in Nederland tellen. Nog niet alle mbo-scholen in Ierland maken gebruik van Erasmus+. Veel aandacht gaat uit naar het toegankelijk maken van het programma voor scholen in de rurale gebieden.

Voor de volwasseneneducatie heeft Ierland een nationaal instituut: Aontas. Naast de Community Educational Network zijn er zestien regionale Education and Training Boards (ETB’s). Verschillende ETB’s hebben een international officer. Leargas heeft met deze ETB’s een goed contact. Ondanks dit goede netwerk is het vinden van samenwerkingspartners voor een strategisch partnerschap lastig. Ook de uitwisseling van good practices heeft weinig effect. Reden is veelal het ontbreken van financiële capaciteit. 

 

Dit blog hoort bij het Dossier Job shadowing

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn