chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale

Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

 
 

Tinklaraštis

Bättre rådgivning för nyanlända invandrare med Scout-verktygslådan

24/09/2019
Goran Jordanoski
Kalba: SV
Document available also in: DE EN EL ES SL

Lästid cirka 6 minuter – läs, gilla, kommentera!

Originalspråk: tyska


Rådgivning och kompetensutvärdering för nyanlända - Vilka behov finns?

Integrationen på arbetsmarknaden är avgörande för nyanlända invandrares möjlighet att få fotfäste i sina värdländer. Det är en stor utmaning att utvärdera de  kompetenser, arbetserfarenheter och behörigheter som erhållits i ursprungslandet. Det är således viktigt att rådgivningsmöjligheterna är skräddarsydda för nyanlända invandrare så att kompetensutvärdering är anpassad till målgruppen.

Erasmus+ Projektet SCOUT (“asSessing COmpetences for fUTure” - Bedömning av kompetens för framtiden) utförs med Tyska institutet för vuxenutbildning (DIE) som koordinator i samarbete med partnerorganisationer från Österrike, Spanien, Sverige, Grekland, Slovenien. SCOUT-verktygslådan har utvecklats för rådgivare/counsellors som ett stöd för rådgivning och kompetensutvärdering av nyanlända invandrare.

Initialt genomfördes en övergripande behovsanalys genom research, målgruppsundersökning, och expertintervjuer i samtliga samarbetsländer med syftet förstå hur en målgruppsrelevant kompetensutvärdering kan karaktäriseras. Dessutom, för att minska betydelsen av språkbarriärer sökte vi sänka tröskeln och individualisera tillgängligheten. Med dessa kriterier i åtanke, utfördes en utredning av rådande kompetensutvärderingsverktyg i samtliga Scout-partner-länder. Efter en utvalningsproceess består den slutgiltgliga verktygslådan av 20 verktyg.

 

En interaktiv video på projekthemsidan presenterar verktygslådan. Det innovativa formatet ger en översikt av Scout-verktygslådan under endast 5 minuter.

SCOUT-verktygslådan - Vad den kan erbjuda och hur den kan användas 

SCOUT-verktygslådan är mer än endast en blandning av rådande kompetensutvärderingsverktyg av nyanlända invandrare; verktygen har också blivit systematiskt sammanfogade och användarvänliga. Varje verktyg representerar ett data-ark som ger en koncis översikt, och det finns en direktlänk till verktyget som användare kan klicka och direkt testa.


/lt/file/profilpassswedenpngprofilpass_sweden.png

ProfilPASS

Bild: exempel av faktablad från sidan 7 i verktygslådan


För att underlätta att enkelt hitta i verktygslådan är verktygen indelade i två huvudkategorier (“Verktyg för att underlätta rådgivning” och “verktyg för självutvärdering”)  plus en rad underkategorier. Detta gör det möjligt att snabbt och enkelt hitta rätt verktyg för varje rådgivningssituation. Exempelvis kan “ProfilPASS i enkelt språk” guida rådgivningsprocessen. ProfilPASS i enkelt språk är ett verktyg för att utvärder informellt erhållna kompetenser och har funnits i Tyskland sedan 2006 och ute i resten av Europa sedan 2014. ProfilPASS i SCOUTverktygslådan har anpassats att passa nyanlända invandrare. Språket, innehållet och formgivningen i “ProfilPASS i enkelt språk” är skräddarsydd att passa nyanländas situation och behov. “ProfilPASS i enkelt språk” finns tillgänglig att laddas ned här. Det finns en tryckt version (på tyska) som är tillgänglig från the publisher wbv media.

I verktygen för självutvärdering finns t.ex. “EU Skills Profile Tool for Third Country Nationals”Verktyg för kartläggning av kompetens hos personer från länder utanför EU” i underkategorin “övergripande kompetensutvärdering”. Flertalet kompetensområden kan utvärderas online. Det går t.o.m. att simultant använda två språk, vilket resulterar i att utvärdering tillsammans med counsellor är möjlig utan att behöva översätta eller förklara innehållet. Samtidigt, ska SCOUT-verktygslådan användas fritt och öppet. De som söker rådgivning har individuella krav och behov och det är viktigt att kunna erbjuda individanpassad rådgivning. Det finns mycket utrymme för counsellors att vara kreativa, t.ex. genom att specifika verktyg, eller delar av verktyg, kan kopplas ihop med varandra. SCOUT-verktygslådan och ProfilPASS i enkelt språk tillhandahålls på olika språk. Förutom engelska och tyska finns de även tillgängligt i de övriga projektpartner-språken (spanska, grekiska, svenska och slovenska).

Ytterligare stödmaterial har utvecklats under projektets gång för att göra SCOUT-verktygslådan användarvänlig. Även detta finns tillgängligt i samtliga projektpartners språk samt engelska. SCOUT-manualen är ett stöd för rådgivare/counsellors. Den förklarar hur SCOUT-verktygslådan och ProfilPASS i enkelt språk är uppbyggd och på vilka sätt de kan användas. SCOUT curriculum är ett komplement till manualen och verktygslådan. Den tillhandahåller instruktioner och rekommendationer för träning rådgivare/counsellors.

Framtiden för kompetensrådgivning med SCOUT-verktygslådan - Vart är vi på väg?

Redan nu har över 30 counsellors i samtliga SCOUT-partnerländer blivit utbildade i att använda SCOUT-verktygslådan och ProfilPASS i enkelt språk. Resultatet efter testutvädreringen  visar att verktygslådan, i synnerhet ProfilPASS i enkelt språk, uppskattas högt. Speciellt har det understrukits hur anpassad och användbar den är för nyanlända invandrare.

Vidare är en testperiod för SCOUT-verktygslådan och ProfilPASS i enkelt språk på gång. Detta innebär ytterligare rådgivning med nyanlända invandrare. Den första responsen är god och bekräftar att materialet är väldigt praktiskt och fyller de behov som finns.

Det är viktigt att tänka på att integration och rådgivning för nyanlända invandrare är ett föränderlig område. Till rxempel visade sig några verktyg för kompetensutvärdering, som tagits fram i en specifik kontext, inte vara så användbara i det långa loppet. SCOUT-verktygslådan innehåller några verktyg som p.g.a. olika anledningar, såsom vid slutfasen av projektet, inte längre är tillgängliga. Därför är det än så viktigt att ProfilPASS i enkelt språk som blir etablerat och användbart i det långa loppet. Utbildning för rådgivning med ProfilPASS i enkelt språk finns redan representerat utanför projektramverket. I längden, kommer SCOUT-verktygslådan bestå av några kärnverktyg som etableras på “marknaden” och kan användas kontinuerligt. Så medan SCOUT-resultaten går i en riktning av hållbarhet, är implementeringen av nytt innehåll och att få resultat från olika kontexter samt att göra dem användbara i längden är den stora utmaningen.


Om Författarna:

Eva Bonn är forskningsassistent vid Deutsches Institut für Erwachsenenbildung - Leibniz-Zentrum für Lebenslanges Lernen e.V. (Tyska institutet för vuxenutbildning - DIE).

Goran Jordanoski är forskningsmedarbetare/research associate vid Deutsches Institut für Erwachsenenbildung - Leibniz-Zentrum für Lebenslanges Lernen e.V. Sedan 2017 har han varit samordnare för EU-projektet SCOUT - “aSessing Competences fOr fUTure” (2017-1-DE02-KA204-004194).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn