chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

Epale

Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninė platforma

 
 

Tinklaraštis

Projekt »MeTURA-Družinsko izobraževanje« za boljše življenje oseb z motnjami v duševnem razvoju

24/05/2019
Sandra KATIĆ
Kalba: SL

»MeTURA – Nazaj h koreninam« je projekt realiziran znotraj Erasmus+ programa in išče inovativne načine vseživljenjskega izobraževanja za družine in njihove odrasle družinske člane z motnjami v duševnem razvoju. Cilj projekta je, preko izvajanja terapevtskih delavnic vrtnarjenja in terapevtskih delavnice kuhanja, doseči večjo neodvisnost ciljne skupine in njihove celotne družine.

Projekt poteka od oktobra 2018 do avgusta 2021 in združuje pet organizacij: Izobraževalni center Geoss d.o.o. (Slovenija), Zveza Sožitje (Slovenija), Thrive (Velika Britanija), Danilo Dolci (Italija) in Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije (Hrvaška), katere delujejo na področju vseživljenjskega izobraževanja in dela z osebami z motnjami v duševnem razvoju oz. drugimi ranljivimi skupinami. Partnerstvo ponuja edinstven prenos znanja in izkušenj, kar bo omogočilo razvoj novih inovativnih načinov vseživljenjskega učenja v domačem okolju družin z odraslimi družinskimi člani z motnjami v duševnem razvoju.

Znotraj projekta se v vseh partnerskih državah že izvajajo raziskovalne aktivnosti za preučitev možnosti in priložnosti izvajanja terapevtskih delavnic kuhanja in vrtnarjenja v domačem okolju družin, v nadaljnjih stopnjah pa se bodo projektni partnerji udeležili kratkotrajnih praktičnih usposabljanj za izvajanje delavnic terapevtskega kuhanja in vrtnarjenja, nato pa pridobljeno znanje širili na nacionalnih konferencah. V projektne aktivnosti bodo vključene tudi družine in njihovi odrasli družinski člani z motnjami v razvoju, ki bodo na pilotnih delavnicah testirale inovativne načine vseživljenjskega izobraževanja v obliki terapevtskih delavnic kuhanja in vrtnarjenja. 

Projektni partnerji so se od 15. do 18. maja 2019 v Karlovcu (Hrvaška) srečali na prvem mednarodnem projektnem sestanku, kjer so  pregledali dosedanje delo in določili nadaljnji potek dela. Gostiteljska organizacija Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije že ima izkušnje z izvajanjem kuharskih delavnic, njihovi prostori so prilagojeni za osebe z invalidnostjo zato je sestanek ponujal tudi ogled dobre prakse. Naslednje srečanje bo potekalo pri projektnem partnerju Thrive v Londonu, kateri pa ima vrsto let izkušenj z izvajanjem terapevtskih delavnic vrtnarjenja za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

 

/lt/file/img1974resizedjpgimg_1974_resized.jpg

 

/lt/file/img1959resizedjpgimg_1959_resized.jpg

 

Aktivnostim v projektu lahko sledite na spletni strani ali z všečkanjem Facebook strani Metura - Family Education.

/lt/file/emeturaskupajmalipnge_metura_skupaj_mali.png

 

 

 

 

Sandra Katić je vodja neformalnega izobraževanja na Izobraževalnem centru Geoss z dolgoletnimi izkušnjami  pri pripravi in izvjajanju formalnih in neformalnih izobraževalnih programov, ter evropskih projektov. S svojim delom prispeva k izboljšanju kvalitete izobraževalne ponudbe in življenja odraslih oseb v lokalnem okolju in širše.

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn