chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Učenje stranih jezika u digitalnom svetu

02/02/2019
di Ivana Stankovic
Lingua: HR

Moderno doba i razvoj novih tehnologija doneli su nove mogućnosti za učenje stranih jezika za odrasle. Ujedno je i veliki izazov pred nastavnicima koji su posvećeni podučavanju odraslih. Kako odabrati odgovarajuće metode u nastavi i kako uz pomoć novih tehnologija unaprediti nastavu ključna su pitanja za nastavnike. Odrasli često nemaju vremena za tradicionalne oblike nastave tako da je sve popularnije digitalno i onlajn učenje.

Pojam digitalnog i onlajn učenja

Postoje različite definicije digitalnog učenja. U širem smislu, digitalno učenje je oblik učenja koje se izvodi uz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Elementi digitalnog učenja su tehnologija, sadržaj i nastavne strategije. Onlajn učenje predstavlja specifičnu formu učenja koje se ostvaruje uz korišćenje interneta. Razlikuju se dva tipa onlajn komunikacije: sinhrona i asinhrona komunikacija. Kod sinhrone komunikacije svi učesnici učestvuju istovremeno (na primer, Skype, virtuelna učionica), dok je za asinhronu komunikaciju karakteristično to što učesnici mogu učestvovati u različito vreme (na primer, imejl, blog, forum). Nastavnik može kreirati i distribuirati sadržaje koji lako postaju dostupni uz pomoć različitih digitalnih alata.

Skype

Skype je jako koristan alat u nastavi, a naročito se ističu njegova popularnost i značaj u učenju stranih jezika. Pri učenju Skype omogućava tekst, video komunikaciju i deljenje sopstvenog ekrana, pa možemo održati prezentaciju, dati određeni zadatak, organizovati diskusije i debate, deliti materijale sa kurseva. Uz pomoć interneta, mikrofona i kamere oko jedne ili više tema mogu se okupiti polaznici i predavači iz čitavog sveta. Prema Zajedničkom evropskom okviru za jezike (CEFR – The Common European Framework for Reference), znanje jezika se određuje prema jasno definisanoj skali, u kojoj se razlikuju nivo A (elementarno vladanje jezikom), B (samostalno vladanje jezikom) i C (napredno vladanje jezikom). Svaki od ovih nivoa je podeljen na podnivoe (A1, A2, B1, B2, C1, C2) i u okviru svakoga od njih je neophodno da polaznik ovlada određenim kompetencijama i jezičkim veštinama. Jezičke veštine koje se razvijaju prilikom učenja stranog jezika su čitanje, pisanje, govor i slušanje. Čitanje i slušanje spadaju u receptivne veštine, dok su govor i pisanje produktivne veštine. Skype pomaže razvijanju sve četiri veštine. Budući da je veština govorenja najzahtevnija jezička veština, kroz različite aktivnosti se omogućava aktivna upotreba jezika u komunikaciji. Za više informacija i početak nastave uz Skype, posetite www.skype.com.

Odrasli kao učenici

Šta je specifično za odrasle kada se nađu u ulozi učenika? Naime, odrasli neretko preuzimaju ulogu vođe, odmah žele znati kakav je cilj koji treba ostvariti učenjem i kako stečeno znanje mogu primeniti u stvarnoj situaciji – Leadership. Odrasli dolaze na nastavu sa različitim iskustvima koja se znatno razlikuju od iskustva mladih i dece – Experience. Odraslima je važan pristup nastavnika i motivacija za aktivnim učenjem – Appeal. Nastavnik mora ceniti polaznikovo znanje i trud koji ulaže da bi savladao određenu materiju – Respect. Svaki polaznik je jedinstven i ima različiti stil učenja – Novel Styles.
Imajući u vidu navedene karakteristike, neophodno je pažljivo odabrati sadržaje i primeniti odgovarajuće nastavne strategije, jer će samo tada učenje ostvariti svoj pravi cilj. Tehnologija je tu da put ka obrazovanju u 21. veku učini boljim i lakšim.

Prednosti digitalnog i onlajn učenja su fleksibilnost, interakcija i podsticanje polaznika da razvijaju ne samo jezičke nego i digitalne kompetencije. Istovremeno su motivisani da samostalno istražuju i dolaze do novih informacija. U digitalnom svetu učiti se može u bilo koje vreme, sa bilo kog mesta.

 

Reference:

1. Widdowson, H. G. (1978). Teaching Language as Communication. Oxford: Oxford University Press.
2. https://www.coe.int/en/web/language-policy
3. Agencija za obrazovanje odraslih. (2009). Andragoški modeli poučavanja. Dostupno na http://www.asoo.hr
4. www.skype.com
5. www.link-group.eu

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn