chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Evropski načrt za razvoj z delom povezanih temeljnih spretnosti

05/09/2017
di Alex Stevenson
Lingua: SL
Document available also in: EN ET DA HU DE FR IT ES PL RO LT LV CS HR

/it/file/european-roadmap-work-related-basic-skillsEuropean Roadmap Work-related Basic Skills

European Roadmap Work-related Basic Skills

 

Alex Stevenson, vodja Oddelka za angleščino, matematiko in ESOL pri Nacionalnem inštitutu za izobraževanje in delo Anglije in Walesa, je spregovoril o nizki stopnji obvladovanja temeljnih spretnosti, ki ovira učenje na delovnem mestu.

 

Usposabljanje v zvezi z delom kot orodje za spodbujanje učenja odraslih

Po nekaterih ocenah naj bi bil vsak peti odrasli v Evropi slabo pismen, kar zajema približno 55 milijonov ljudi, starih od 15 do 65 let. Zaradi tega nimajo samo težav z iskanjem in zadržanjem službe, ampak so tudi bolj izpostavljeni revščini in socialni izključenosti, s tem pa imajo tudi bolj omejene priložnosti za kulturno in politično udeležbo oz. delovanje, vseživljenjsko učenje in osebnostno rast. Tu ne gre zgolj za vprašanje bralnih spretnosti. Številne osebne, delovne in družabne aktivnosti so danes podprte s tehnologijo, zaradi česar so digitalne spretnosti in pismenost v središču vseh procesov – od iskanja dela, do ohranjanja stikov s prijatelji. Stopnje udeležbe v izobraževalnih programih, ki pomagajo odraslim pri razvoju teh spretnosti, se sicer med posameznimi državami EU precej razlikujejo, na splošno pa nizka stopnja udeležbe predstavlja enega večjih izzivov. Npr. v Angliji je udeležba v izobraževalnih programih na področju pismenosti in matematične pismenosti odraslih v zadnjih petih letih upadla za približno 25%.

Pred kratkim se je med oblikovalci politik na ravni EU in na ravni posameznih držav povečal interes za vlogo, ki jo lahko odigra učenje na delovnem mestu pri reševanju težave potreb po izboljšanih temeljnih spretnostih. Dokazi kažejo, da lahko politike, ki podpirajo izvajanje učenja v zvezi z delom, motivirajo odrasle, da sodelujejo v učenju ter spodbudijo delodajalce k usposabljanju in razvoju njihovih zaposlenih. Delovno mesto je naravno okolje za učenje in, dejansko, tam že poteka precejšen del neformalnega učenja. Priložnosti za učenje med delom, zlasti kadar to poveča možnosti za izboljšano ali bolj trajnostno delo, lahko spodbudijo udeležbo v bolj formalnem učenju, usposabljanju in priložnostih za nadgradnjo spretnosti (upskilling). To še posebej velja za tiste odrasli, ki ne razmišljajo o vrnitvi na fakulteto ali v šolo.

 

Projekt za temeljne spretnosti STRAIGHTEN

Slabo obvladovanje temeljnih spretnosti lahko ovira sodelovanje v učenju in usposabljanju na delovnem mestu ter številnim omeji zaposlitvene možnosti na splošno, skupaj z možnostjo za udeležbo v usposabljanju v zvezi z zaposlitvijo. Če želimo podpreti dostop odraslih do višje ravni tehničnih spretnosti in usposabljanja, ki koristijo delodajalcem, izboljšajo produktivnost in podpirajo širše gospodarstvo, moramo ustvariti učinkovite poti za napredovanje, ki obravnavajo temeljne spretnosti posameznikov, tako odraslih iskalcev zaposlitve kot tistih, ki že imajo zaposlitev. Prednosti tega niso zgolj obravnavanje potreb po temeljnih spretnostih in podpora prehodu v nadaljnje izobraževanje ter boljše delo, ampak je prednost tudi sprostitev potenciala delovnega mesta kot naravne lokacije za učenje.

Projekt za temeljne spretnosti STRAIGHTEN je ta vprašanja preučeval zadnja tri leta. Financiran je bil v okviru programa Erasmus+, šest projektnih partnerjev, ki so zastopali Avstrijo, Francijo, Nemčijo, Norveško, Romunijo in Združeno kraljestvo, pa se je združilo, da raziščejo učinkovite politike in prakso na področju temeljnih, z delom povezanih spretnosti. V preteklosti smo v okviru projekta delila naš prvi rezultat – povzetek kazalnikov uspeha oziroma predpogojev za učinkovite politike in prakso na področju temeljnih, z delom povezanih spretnosti. V zadnjih dveh letih smo preučili položaj v partnerskih državah in organizirali mednarodno usposabljanje v Romuniji, kamor smo privabili več kot 20 izvajalcev in vodij usposabljanja, da delijo svoje pristope k poučevanju, učenju in usposabljanju na področju temeljnih, z delom povezanih spretnosti.

Partnerji so sedaj zaključili s svojim delom na končnem rezultatu projekta – evropskem načrtu za razvoj temeljnih, z delom povezanih spretnosti. Poleg povzemanja glavnih lekcij projekta, poudarja načine, na katere lahko ponudniki in izvajalci poglabljajo in razvijajo temeljne spretnosti na delovnem mestu. Ti pristopi zajemajo:

  • Razvoj nacionalnih okvirov, trajnostnega financiranja in jasnih opredelitev temeljnih spretnosti – to omogoča spodbujevalno okolje, v katerem lahko ponudniki razvijejo jasno ponudbo za delodajalce.
  • Profesionalizacija vodij/izvajalcev usposabljanja – učinkovito poučevanje in učenje temeljnih, z delom povezanih spretnosti je usmerjeno na delovno mesto in uporablja ustrezne pristope, npr. vključitev učenja med delovne naloge.
  • Aktivacijo vseh zadevnih deležnikov – za temeljne, z delom povezane spretnosti je potrebno tesno partnersko sodelovanje med ponudniki usposabljanja in delodajalci ter med izvajalci in zaposlenimi/učečimi se, da se vsebina prilagodi potrebam vseh sodelujočih.

 

Več informacij o projektu lahko preberete na spletni strani projekta za temeljne spretnosti STRAIGHTEN, kjer si lahko ogledate tudi dosedanje rezultate projekta.


Alex Stevenson je vodja Oddelka za angleščino, matematiko in ESOL pri Nacionalnem inštitutu Anglije in Walesa za izobraževanje in delo.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
  • Ritratto di Edgars Roslovs

    Darba vietas, kas nodrošina zināšanu ieguvi ir ne vien tikai rīks, kas veicina pieaugušo mācīšanos, bet arī biznesa ilgtspējas un ekonomiskās situācijas indikators. Tas norāda par uzņēmuma interesi uz attīstību un nodrošina darbinieku karjeras izaugsmi.