chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

A munkához kapcsolódó alapkészségek európai ütemterve

30/08/2017
di Györgyi Bajka
Lingua: HU
Document available also in: EN ET DA DE FR IT ES PL RO SL LT LV CS HR

/it/file/european-roadmap-work-related-basic-skillsEuropean Roadmap Work-related Basic Skills

European Roadmap Work-related Basic Skills

Alex Stevenson, az angliai és wales-i Tanulás és Munka Nemzeti Intézete angol, matematika és angol mint idegen nyelv területekért felelős vezetője az alapkészségek munkaalapú tanulást akadályozó alacsony szintjének problémájáról ejtett szót.

 

A munkaalapú képzés mint a felnőttképzés ösztönzésének eszköze

A becslések szerint Európában minden ötödik felnőtt – mintegy 55 millió 15 és 65 év közötti személy – gyenge írás-olvasási készségekkel rendelkezik. Ez amellett, hogy megnehezíti számukra a munkavállalást, illetve az állásuk megtartását, a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatát is növeli, és korlátozza a kulturális és a politikai életben való részvétel, az egész életen át tartó tanulás és a személyes kibontakozás lehetőségeit. Ez pedig nem csupán olvasási készségek kérdése. Napjainkban egy sor személyes, munkahelyi és közösségi tevékenység technológián keresztül valósul meg, ami miatt az állástalálástól a barátokkal való kapcsolattartásig mindennek központi elemévé válik a digitális jártasság és az írástudás. Az uniós országok között jelentős különbségek vannak a tekintetben, hogy milyen arányban vesznek részt a felnőttek az e készségeik fejlesztését segítő oktatásban, de az általánosan alacsony részvételi arányok kihívást jelentenek. Angliában például az elmúlt öt évben mintegy 25%-kal esett vissza a felnőttek írni-olvasni és számolni tudásra irányuló képzésekben való részvétele.

Az utóbbi időben az uniós és a nemzeti politikai döntéshozók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az iránt, hogy milyen szerepet játszhat a munkahelyi tanulás az alapkészségek javításával kapcsolatos európai szükségletek kezelésének elősegítésében. Bizonyítékok azt mutatják, hogy a munkaalapú képzés nyújtását támogató politikák motiválhatják a felnőtteket a képzésben való részvételre, a munkaadókat pedig a munkavállalóik képzésére és fejlesztésére. A munkahely a tanulás megvalósulásának természetes közege – a legtöbb munkahelyen valójában már most is nagyban jelen van az informális tanulás. A munkahelyi tanulás lehetősége – különösen, ha ez jobb vagy tartósabb munka kilátásával párosul – ösztönözheti a formálisabb tanulásban, képzésben és készségfejlesztési lehetőségekben való részvételt. Különösen igaz ez azon felnőttek esetében, akik adott esetben nem gondolkodnának azon, hogy visszaüljenek az iskolapadba.

 

A STRAIGHTEN Basic Skills projekt

A gyenge alapkészségek azonban gátolhatják a munkahelyi tanulásban és képzésben való részvételt, és sokaknak összességében korlátozhatják a foglalkoztatási kilátásait, csakúgy, mint a munkához kapcsolódó képzésben való részvételre való képességét. Ezért ahhoz, hogy támogassuk a felnőtteket az olyan, magasabb szintű szakmai készségekhez és képzésekhez való hozzáférésben, amelyek kedvezőek a munkaadók számára, javítják a termelékenységet és támogatják a tágabb értelemben vett gazdaságot, meg kell teremteni a hathatós előrehaladás útvonalait is, amelyek kezelik az egyének alapvető készségekkel kapcsolatos szükségleteit, akár álláskereső felnőttekről, akár már foglalkoztatottakról van szó. Ez azzal az előnnyel járna, hogy nemcsak az alapvető készségigényeket lehet vele kezelni és a további képzések és a jobb munka felé történő előrehaladást lehet támogatni, hanem kiaknázható a munkahelyen mint a tanulás természetes közegében rejlő potenciál is.

A STRAIGHTEN Basic Skills projekt keretében három éve zajlik e kérdéskör vizsgálata. Az Erasmus+ finanszírozásával hat projektpartner fogott össze Ausztria, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Norvégia és Románia képviseletében, hogy feltérképezzék a munkához kapcsolódó alapkészségekre vonatkozó hatékony politikát és gyakorlatot. A projekt korábbi szakaszában megosztottuk első eredményünket, a munkához kapcsolódó alapkészségekre vonatkozó hatékony politika és gyakorlat „sikermutatóinak” vagy előfeltételeinek összefoglalását. Az elmúlt két évben megvizsgáltuk a partnerországokban fennálló helyzetet, és transznacionális képzést rendeztünk Romániában, ahol több mint húsz gyakorló szakember és oktató ült össze, hogy megosszák egymással megközelítésmódjaikat a munkával kapcsolatos alapkészségek tanítását, tanulását és elsajátíttatását illetően.

A partnerek mostanra befejezték munkájukat a projekt végső eredményével, a munkához kapcsolódó alapkészségek „európai ütemtervével”. Ez a dokumentum a projekt során levont legfontosabb tanulságok összegzése mellett felmutatja, milyen utakon indulhatnak el a politikai döntéshozók, a szolgáltatók és a gyakorló szakemberek, fejlesztve a munkahelyeken az alapkészségeket. Ide tartoznak a következők:

  • Nemzeti keretrendszerek kidolgozása, folyamatos finanszírozás és az alapkészségek fogalmának egyértelmű meghatározása – ezek révén olyan támogató környezet alakítható ki, amelyben a szolgáltatók világos kínálatot dolgozhatnak ki a munkaadók számára.
  • Az oktatók professzionalizálódása – a munkához kapcsolódó alapkészségek hatékony tanítása és tanulása a munkahelyre irányul és a vonatkozó megközelítéseket alkalmazza, ideértve például a tanulás munkahelyi feladatokba való integrálását.
  • Valamennyi érintett érdekelt fél bevonása – a munkához kapcsolódó alapkészségek megkívánják, hogy a képzést nyújtók és a munkaadók, valamint a gyakorló szakemberek és a munkavállalók/tanulók szoros partnerségben működjenek együtt, és így valamennyi érintett fél igényeit kielégítően lehessen kialakítani a képzés tartalmát.

A projektről további információkat találhat a STRAIGHTEN Basic Skills weboldalon, ahol dokumentumaink is megtekinthetők.

 

Alex Stevenson az angliai és wales-i Tanulás és Munka Nemzeti Intézete angol, matematika és angol mint idegen nyelv területekért felelős vezetője.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Ritratto di Edgars Roslovs

    Darba vietas, kas nodrošina zināšanu ieguvi ir ne vien tikai rīks, kas veicina pieaugušo mācīšanos, bet arī biznesa ilgtspējas un ekonomiskās situācijas indikators. Tas norāda par uzņēmuma interesi uz attīstību un nodrošina darbinieku karjeras izaugsmi.