chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

En europæisk køreplan for grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder

29/08/2017
di Kristoffer HANSEN KINDT
Lingua: DA
Document available also in: EN ET HU DE FR IT ES PL RO SL LT LV CS HR

/it/file/european-roadmap-work-related-basic-skillsEuropean Roadmap Work-related Basic Skills

European Roadmap Work-related Basic Skills

 

Alex Stevenson, leder for engelsk, matematik og engelsk som fremmedsprog på National Learning and Work Institute i England og Wales, talte om, hvordan manglende grundlæggende færdigheder kan påvirke uddannelse på arbejdspladsen.

 

Arbejdsrelateret uddannelse som et værktøj til at opfordre voksne til at lære

Det vurderes, at en ud af fem voksne i Europa har dårlige læsefærdigheder, hvilket svarer til ca. 55 mio. mennesker i alderen 15-65.  Dette gør det ikke kun svært for dem at finde et job, det øger også deres risiko for at ende i fattigdom og have problemer med social udstødelse, og det begrænser deres muligheder for kulturel og politisk deltagelse, livslang læring og personlig udvikling. Og dette handler ikke kun om læsefærdigheder. I dag er der en lang række personlige, arbejdsrelaterede og sociale aktiviteter, der foregår på teknologiske platforme, så det er helt afgørende at have gode digitale færdigheder og læsefærdigheder for at kunne alt lige fra at finde et job til at holde kontakten med venner. Antal deltagere i denne form for uddannelse, der hjælper voksne med at udvikle disse færdigheder, varierer betydeligt mellem landene i EU, men generelt set er den lave deltagelse en udfordring. For eksempel i England er deltagelse i uddannelse inden for læsefærdigheder og talforståelse er faldet med ca. 25 % i de seneste fem år.

Der har for nylig været øget interesse blandt EU- og nationale politikere i den rolle, som uddannelse på arbejdspladsen kan spille i at hjælpe med at takle europæiske behov for forbedrede grundlæggende færdigheder. Det tyder på, at politikker, der understøtter gennemførelsen af arbejdsrelateret uddannelse kan motivere voksne til at deltage i uddannelse samt opfordre medarbejdere til at uddanne og udvikle deres medarbejdere. Arbejdspladsen er et ideelt sted til uddannelse – og på de fleste arbejdspladser finder der allerede en hel del uformel uddannelse sted. Muligheder for at lære på arbejdspladsen, især hvor der er udsigter til at få et bedre og mere bæredygtigt arbejde, har potentiale til at fremme deltagelse i mere formel uddannelse, oplæring og muligheder for ‘opkvalificering’. Dette er især tilfældet for voksne, der måske ikke har i tankerne at begynde at studere igen eller ‘gå i skole’.

 

STRAIGHTEN-projektet om grundlæggende færdigheder

Problemet er, at dårlige grundlæggende færdigheder kan gøre det svært at deltage i uddannelse og oplæring på arbejdspladsen, og det vil for mange begrænse deres beskæftigelsesudsigter samt deres evne til at deltage i arbejdsrelateret uddannelse. For at hjælpe voksne med at få adgang til den uddannelse og de tekniske færdigheder på et højere niveau, der gavner arbejdsgiverne, øger produktiviteten og støtter den bredere økonomi, er der også behov for at skabe effektive progressionsveje, der tilgodeser de enkeltes behov for grundlæggende færdigheder, og dette gælder både arbejdssøgende voksne og voksne i beskæftigelse. Dette vil have den fordel, at det ikke kun tilgodeser behovene for grundlæggende færdigheder og understøtter progression til videre uddannelse og bedre arbejde, men det fremhæver også arbejdspladsens potentiale til at være et naturligt læringsrum.

STRAIGHTEN-projektet om grundlæggende færdigheder har undersøgt disse problemer i løbet af de sidste tre år. Med støtte fra Erasmus+ har seks projektpartnere, der repræsenterer Østrig, Frankrig, Tyskland, Norge, Rumænien og Storbritannien, gået sammen for at undersøge mere om effektiv politik og praksis inden for grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder. Tidligere i projektet delte vi vores første resultat, en sammenfatning af ‘succesindikatorer’ eller forudsætninger for effektiv politik og praksis inden for grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder. I løbet af de sidste to år har vi undersøgt situationen i partnerlandene og afholdt et transnationalt uddannelsesevent i Rumænien, hvor over 20 praktikere og undervisere mødes for at fortælle om deres tilgange til undervisning, læring og uddannelse inden for grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder.

Partnerne har nu færdiggjort deres arbejde med det sidste projektresultat – en ‘europæisk læreplan’ for grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder. Ud over at opsummere de væsentligste pointer i projektet, beskriver den de måder, hvorpå politikere, udbydere og praktikere kan fremme og udvikle grundlæggende færdigheder på arbejdspladsen. Blandt disse er:

  • Udvikling af nationale rammer, vedvarende finansiering og en klar definition af grundlæggende færdigheder – dette vil skabe et gunstigt miljø, hvor udbyderne uden problemer kan udvikle et tilbud til arbejdsgiverne.
  • Uddannelse af underviserne – effektiv uddannelse og læring inden for grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder er orienteret mod arbejdspladsen og bruger relevante tilgange, f.eks. ved at integrere uddannelsen i arbejdsrelaterede opgaver.
  • Involvering af alle relevante interessenter – grundlæggende arbejdsrelaterede færdigheder kræver tæt samarbejde mellem uddannelsesudbyderne og medarbejderne samt mellem praktikerne og medarbejderne/deltagerne for at skræddersy indholdet, så der opfylder alle de involveredes behov.

Du kan læse mere om projektet og se resultaterne på hjemmesiden STRAIGHTEN-projektet om grundlæggende færdigheder.

 

Alex Stevenson er leder for engelsk, matematik og engelsk som fremmedsprog på National Learning and Work Institute, England og Wales.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Ritratto di Edgars Roslovs

    Darba vietas, kas nodrošina zināšanu ieguvi ir ne vien tikai rīks, kas veicina pieaugušo mācīšanos, bet arī biznesa ilgtspējas un ekonomiskās situācijas indikators. Tas norāda par uzņēmuma interesi uz attīstību un nodrošina darbinieku karjeras izaugsmi.