chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Jong en oud leren samen in Zeeuws Museum

17/08/2017
di Marissa VAN DER VALK
Lingua: NL
Document available also in: EN

/it/file/huisvanherinneringfotografiemiekewijnenjpghuis_van_herinnering_fotografie_mieke_wijnen.jpg

Afgelopen jaar werkte het Zeeuws Museum in Middelburg samen met zorginstelling SVRZ en ROC Scalda aan het programma Huis van Herinnering. Daarin leerden jong en oud van elkaar. Het werd een succes volgens medewerker educatie Hilde Hopmans.

Marissa van der Valk

Tijdens de interactieve rondleiding Huis van Herinnering werden objecten uit de collectie van het Zeeuws Museum getoond aan 80 senioren van SVRZ-zorgcentra en c.a. 120 mbo-studenten van de opleiding Verzorgende-IG niveau 3 van het Scalda. Er ontstond een gesprek tussen generaties. Er werden herinneringen opgehaald en levensverhalen gedeeld. Er ontstonden duo’s die soms ook na het programma nog eens samen naar het museum gingen om verder te praten.

Het programma was voor de ouderen een gelegenheid om te ervaren dat hun verhaal er nog steeds toe doet. De studenten leerden over de inhoud van het werkveld van de ouderenzorg. Het museum was hét middel om met elkaar in gesprek te gaan. 

 

Persoonlijke verhalen

“Bij de rondleiding werkten we met de Enquiry based learning methode, “ vertelt educatiemedewerker Hilde Hopmans. “Daarbij stel je als rondleider veel vragen met als doel levensverhalen los te maken. En dat lukt fantastisch. De ouderen stellen zich kwetsbaar op en vertellen zeer persoonlijke verhalen en herinneringen bij objecten in het museum. Bijvoorbeeld over de oorlog. Dat vinden de jongeren heel interessant om te horen en ze worden dan ook heel respectvol naar deze ouderen. Andersom vinden de ouderen het heel leuk om de verhalen van die jongeren te horen. Over hoe zij daar tegenaan kijken. Er ontstaat echt contact en dat is precies de bedoeling”.

Het Zeeuws Museum,  SVRZ en Scalda organiseren een zorgeloze dag, die bijdraagt aan het vergroten van het gevoel van eigenwaarde van senioren . De verhalen van de senioren zijn nodig om verbinding te maken. Het bezoek aan het Zeeuws Museum levert hen en de studenten plezierige momenten op. De studenten doen daarnaast nieuwe kennis op en hun verantwoordelijkheidsgevoel wordt geprikkeld.

 

Intervisie voor studenten

De studenten kregen na de rondleiding een gastles Intervisie, gegeven door één van de opleidingscoördinatoren van SVRZ. “En als museum leerden we er ook van. Neem bijvoorbeeld streekdracht. Dat hebben veel ouderen nog meegemaakt, soms zelfs zelf gedragen. Daar weten zij dingen over die wij nog niet wisten. Dat is ook heel leerzaam. Maar ook een schilderij met een Zeeuws landschap kan voor ons nieuwe verhalen losmaken.”

Over waarom het Zeeuws Museum dit programma doet kan Hopmans kort zijn. “We hebben als museum een functie als erfgoedbeschermer. Maar het museum is ook van iedereen. Dus willen we dat het ook voor zoveel mogelijk groepen toegankelijk en interessant is. We hebben ook een maatschappelijk belang. Het museum streeft ernaar een plek te zijn die mensen verbindt en met elkaar in gesprek brengt in samenwerking met gemeenschappen en groepen mensen in Zeeland.” 

Dit verhaal maakt deel uit van het dossier Museums & Galleries - A learning environment for adult education.

Foto: Zeeuws Museum, Mieke Wijnen

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
  • Ritratto di Gintarė Černikienė
    I think you are doing a wonderful job. We are planning to work in a similar direction - together with museums, elderly care homes. We are preparing Erasmus+ KA2 project and are wondering if you would like to be a part of it and share your knowledge with other countries.

    We would really love to have you on board.