chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Øget brug af sociale medier i karriererådgivning

08/08/2017
di Jaana Kettunen
Lingua: DA
Document available also in: FI BG CS DE EN ES ET FR HR HU IT LT LV MT PL PT SK SL SV RO

/it/file/shutterstock394706425jpgshutterstock_394706425.jpg

For mange er sociale medier ganske enkelt en samling af online værktøjer, der gør det muligt at dele information, kommunikere og socialisere. I bredere forstand kan sociale medier defineres som en metodik, hvor individer og grupper opbygger en fælles forståelse og betydning baseret på indhold, fællesskaber og Web 2,0-teknologi. Sociale medier skaber nye muligheder for uddannelsesvejledere, men det stiller også krav til nye kompetencer. 

Fra at levere informationer til karriereplanlægning i fællesskab

Forskning i uddannelsesvejledernes erfaringer – bl.a. på skolerne – giver et øjebliksbillede af, hvordan sociale medier aktuelt bruges i karriererådgivningen.

Set oppefra

Typisk – og mest restriktivt – bruges sociale medier i karriereplanlægningen blot til at fremskaffe information. Med sociale medier kan uddannelsesvejledere effektivt levere og formidle information til et stort antal mennesker på kort tid. Imidlertid giver brugen af sociale medier som informationskilde i faglige sammenhænge – herunder skoleundervisningen – anledning til overvejelser blandt visse fagfolk. De understreger, at aktiv og sikker deltagelse på sociale medier kræver ganske udviklede færdigheder og evner til at søge, udvælge og evaluere komplekst onlineindhold. Inden for karrierevejledning betyder det et større fokus på at guide unge i brugen af information, og hvordan de kan vurdere pålideligheden og gyldigheden af givne oplysninger og de forskellige kilder hertil for at kunne tilpasse dem til livslang karriereplanlægning.

Det andet (og vigtigere) formål er at bruge sociale medier til én-til-én kommunikation. Muligheden for at dele tekster, video og lyd i realtid har skabt mange nye muligheder for interaktion og samarbejde, når det gælder unge menneskers behov. I denne forbindelse kan de sociale medier ses som et funktionelt og let tilgængeligt alternativ til ansigt-til-ansigt karrierevejledning, der giver unge mulighed for anonymt at udveksle deres tanker og spørgsmål. Da kommunikation på de sociale medier typisk foregår skriftligt, er evnen til at kunne skrive online ganske vigtig. 

Det tredje og endnu mere vidtrækkende formål med udnyttelsen af sociale medier er at udvide det til et interaktivt arbejdsområde. I dette tilfælde anskues sociale medier ikke længere som et alternativt værktøj, men derimod som et arbejdsområde, der er en integreret del af karrierevejledningen. Når man interagerer og skaber information og resultater med andre, er evnen til at drøfte forholdene online afgørende. 

Det fjerde og mest vidtrækkende formål med at bruge sociale medier er til fælles karriereplanlægning, hvor fælles ekspertise og meningsfuld formulering af karrierespørgsmål foregår blandt medlemmer af et givet online fællesskab. Evnen til at skabe et pålideligt og ægte selvbillede i et fællesskab, hvor spørgsmålene drøftes åbent, kræver en bevidst, effektivt styret og overvåget online tilstedeværelse.

Kompetence i sociale medier i karriererådgivning

Færdigheder og kompetencer på dette område betragtes ofte som sekundære og udvikles derfor mangelfuldt i undervisningen. Der er derfor et presserende behov for at opdatere karriereplanlæggeres viden under deres uddannelsen og senere at kunne supportere dem i deres forståelse af værktøjerne i de forskellige sociale medier og de innovative måder, hvorpå disse værktøjer kan integreres i eksisterende praksis. Det er også vigtigt, at de digitale kompetencer, som de unge har brug for for at tilgå, bruge og udnytte disse services, bliver udviklet.

Sociale medier udfordrer de traditionelle interaktioner og relationer mellem vejlederne og de unge. Styringen går fra at være "ekspertbaseret" til en blanding af ekspert- og socialt konstrueret viden. På den måde kan sociale medier spille en væsentlig rolle i ændring af karriererådgivningspraksis, så den bedre når ud til unge, der har brug for hjælp til at udforske karrieremuligheder og -beslutninger. Udfordringen for karriereplanlæggere er at afgøre, hvordan man bedst bruger disse teknologier.

Få mere at vide

I Danmark tilbyder eGuidance unge vejledning om deres uddannelsesmæssige valg via telefon, mail, webinarer og chat. Rådgivningen er anonym og er tilgængelig 68 timer om ugen. På eGuidance Facebookside kan unge udveksle deres tanker og erfaringer om uddannelsesvalg med andre. 

I Finland indgår brug af ikt som et obligatorisk element i karriereundervisningen og hver elev, der afslutter grundforløbet, skal introduceres til den eksisterende, online nationale karriereinformation og -tjenester. Målet er at hjælpe eleverne til at anvende disse services også efter deres eksamen som en del af et livslangt læringsperspektiv.

/it/file/minijpgmini.jpg

 

 

Forfattere: Jaana Kettunen er forsker på Det Finske Institut for Uddannelsesforskning ved Jyväskylä Universitet, Finland. I sit arbejde har hun haft fokus på design og pædagogisk anvendelse af ikt i lærings- og arbejdsmiljøer. Aktuelt omhandler hendes forskning sociale medier i karrierevejledning.

 

Artiklen blev publiceret i det europæiske skoleuddannelse webforum SchoolEducationGateway.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Ritratto di Maximilian Welter

  Hallo Jaana,

  danke für deinen informativen Blogbeitrag. Es zeigt sich doch deutlich, wie die neuen (sozialen) Medien die Beratungspraxis verändern.

  2015 wurde in den öffentlich geförderten Bildungsberatungsstellen des Landes Niedersachsen auch ein Projekt zur Entwicklung und Erprobung von Bildungsberatung als Onlineberatung durchgeführt. Die Ergebnisse waren so positiv, dass Online-Beratungsangebote nun flächendeckend eingeführt werden.

  Hier geht es zur Publikation und zur Projektwebseite

 • Ritratto di Anna Sarnacka-Smith

  Zdarza mi się otrzymać pytania od doradców zawodowych: „czy szkolimy z wykorzystania social media?”. Zaskakuje mnie to, bo dotąd zakładałam, że ich znajomość powinna być oczywistością w tej branży. Social media chyba wciąż przerażają, ale i mam wrażenie, że niektórzy dotąd wierzyli, że bez sprawnego poruszania się w sm „jakoś” się uda. Nie uda się, bo rzeczywistość social jest naturalnym środowiskiem życia młodych i chcąc pracować z nimi, wspierać ich, musimy być tam, gdzie oni są, żeby lepiej rozumieć ich potrzeby.

 • Ritratto di Louise Cheng

  This was an interesting read and good to see another perspective in the use of social media tools in career guidance.