chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Mikkelin kaupunginkirjasto on vuoden kirjastokehittäjä

23/03/2017
di Reeta KNUUTI
Lingua: FI
Document available also in: EN SV NL

Palkitun Mikkelin kaupunginkirjaston toimintaan on jo vuosia kuulunut laaja yhteistyö alueen kirjastojen ja oppilaitosten kanssa. Maakuntakokoelman kehittämisen lisäksi kirjasto on panostanut digitaitoja edistäviin työpajoihin ja vienyt suomalaista kirjastosaamista maailmalle.

– Olen palkinnosta tosi iloinen ja kiitollinen. Kun tekee paljon työtä, toivoo aina että se huomattaisiin. Siksi tunnustus tuntuu tosi hyvältä, Mikkelin kirjastontoimenjohtaja Virpi Launonen sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen myöntämä palkinto luovutettiin Launoselle opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastopäivillä Helsingissä 23. marraskuuta 2016.

Palkinnon perusteluissa huomioitiin Mikkelin kaupunginkirjaston laaja-alainen näkemys  kirjastotoiminnan kehittämisestä sekä kyky viedä tärkeäksi koettuja kehittämistoimenpiteitä eteenpäin.

Mikkelin kaupunginkirjasto tekee tiivistä yhteistyötä maakuntansa kirjastojen ja oppilaitosten kanssa. 165 000 asukkaan alueella palvelee Lumme-kirjastojen ryhmittymä, johon kuuluu kahdeksan kirjastolaitosta.

– Ei yksi kirjasto voi yksin tehdä paljoakaan, joten yhteistyötä tarvitaan. Toimimme yhteisen strategian alla ja kehitämme kokoelmiamme niin, että vältämme päällekkäisyyksiä ja pystymme pitämään valikoiman mahdollisimman laajana. Koska lähialueellamme ei järjestetä kirjastoalan koulutusta, olemme tehneet yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kulttuurituottajien sekä yhteisöpedagogiikan ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden kanssa.

”Kirjaston tehtävä on paikata tietovajetta”

Vuonna 2009 käynnistynyt oppilaitosyhteistyö sai alkunsa kun opiskelijat järjestivät kirjastossa lapsille ja nuorille suunnattua toiminnallista tekemistä. Sittemmin työpajoja on järjestetty säännöllisesti nuorille, senioreille, maahanmuuttajille ja työttömille, jotka kaipaavat apua digitaitojensa parantamiseen. Seuraavaksi suunnitteilla on Työttömien yhdistyksen kanssa järjestettävä työpaja työttömille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Sen tavoitteena on kehittää digiosaamista muun muassa työnhaun edistämiseksi.

– Huomasimme asiakkaillamme olevan tosi paljon kysymyksiä tietokoneen ja muiden digilaitteiden käytöstä. Teknologia kehittyy niin nopeasti, että kyydistä putoaa, jos ei käytä uusia laitteita aktiivisesti. Koska monet kokevat epävarmuutta osaamattomuudestaan, on tilanteen paikkaaminen yksi kirjastojen tehtävistä.

Sisäisen ideoinnin lisäksi Mikkelin kirjaston henkilökunta on hakenut oppia ja ideoita kansainvälisistä seminaareista ja vierailemalla kirjastoissa ulkomailla. Launonen on muun muassa käynyt vaihtamassa toimintakäytäntöjä Venäjällä ja tutustunut Englannin ja Tanskan malliin, jossa kirjastoista on tehty useita palveluita yhdistäviä monitoimitiloja. Launonen uskoisi mallin toimivan myös Suomessa, jossa se voisi houkutella kirjastoille täysin uusia asiakkaita.

Kirjasto on paikka uuden kokemiseen

Kirjastolain uudistuessa kirjastoilla on entistä vahvempi asema yhteiskunnallisena toimijana ja aktiivisen kansalaisuuden sekä demokratian edistäjänä. Launosen mukaan tämä edellyttää, että työntekijät ovat vahvasti kiinni ajassa. Osa hyvää kirjastokokemusta on myös se, että kirjastossa pääsee tutustumaan uuteen.

Sitä ajatellen Launonen on päättänyt sijoittaa 3000 euron palkintorahan 3d-tulostimeen ja virtuaalitodellisuuslaseihin, jotta mahdollisemman moni pääsisi kokeilemaan uusinta teknologiaa.

– Olen kuullut, että ainakin nuoret ovat asiasta ihan tohkeissaan. 

Teksti: Anne Väre

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email