chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

A migránsok és menekültek lehetőséget jelentenek: 9 kulcsfontosságú lecke Svédországból

29/11/2016
di Györgyi Bajka
Lingua: HU
Document available also in: EN DE ES FR IT PL ET LT

 

Mats Ehn, a Tanulás az Aktív Polgári Szerepvállaláshoz (FOLAC, Folkbildning–Learning for Active Citizenship) svéd szervezet titkára bemutatja azokat a kulcsfontosságú módszereket, melyekkel a felnőttoktatás támogathatja a migránsokat és menekülteket.

Svédország már évek óta bevándorlókat fogadó ország. A Folkbildning, a felnőttképzés állami finanszírozású polgári társadalmi struktúrája, már rég óta vesz részt menekültekkel és migránsokkal való munkában. 154 népfőiskola és 10 nemzeti oktatási szervezet alkotja a folkbildning nevezetű nemzeti infrastruktúrát, mely az egész országot lefedi. A népfőiskolák által szervezett „második esély” kurzusok résztvevőinek közel 30%-a Svédországon kívül született. Háromezer, a letelepedési engedélyt már megszerzett menekült vesz részt olyan kurzusokban, melyek bevezetik őket a svéd társadalomba és a svéd munkaerőpiacra.

Az Európába érkező menekültek száma 2015-ben nagymértékben növekedett; Svédországba történt az egyik legnagyobb beáramlás. A folkbildning szervezet már létező infrastruktúrájának hála a népfőiskolák és a tanulmányi szervezetek rendkívül gyorsan megkezdhették a menekültekkel való munkát. A népfőiskolák lakásszolgáltatást biztosítottak a kísérő nélküli gyermekek számára és „Svéd az első naptól” című kurzust ajánlottak a menedékkérők számára.

Sok menedékkérőt olyan kis, vidéki közösségekben helyeztek el, ahol nagyobb részét képezik a teljes lakosságnak. Az ImplOED projekt (lásd: tábla) keretrendszerén belül véleményeket gyűjtöttük a népfőiskolákban dolgozóktól, hogy ilyen kontextusban hogyan lehet támogatni a befogadást és testvériességet a xenofóbia és a félelem ellenében.

 

 

Az ImplOED projekt

 A Kapcsolatépítés, Szerepvállalás és Diverzitás Megvalósítása projekt (ImplOED, Implementing Outreach, Empowerment and Diversity) 11 európai szervezetet gyűjt össze a befogadóbb Európa felnőttoktatás segítségével való megteremtéséhez. Olyan módszertani útmutatót dolgoztak ki közösen, mely lehetővé teszi a felnőttoktatás szolgáltatói számára, hogy hozzájáruljanak ahhoz, hogy a szociális kirekesztés áldozataivá vált csoportok aktív polgárokként vehessenek részt a társadalomban.  Ezek az útmutatók a következőket emelik ki: 

 • a bizalmon alapuló kapcsolatok létrehozását,
 • a tanulók meghallgatását és élethelyzetük megismerését,
 • a résztvevők bevonását a tervezésbe,
 • a környező társadalomba való belépés lehetőségének megteremtését,
 • a példaképként szolgáló személyek kiemelését.

A döntéshozók számára ezen felül kidolgoztak olyan irányelvekre vonatkozó javaslatokat, melyek segítségével kihasználhatják a felnőttképzés befogadás támogatására való potenciálját. Ez a következő pontokat tartalmazza: 

 • a részvételt akadályozó tényezők megszüntetése
 • a felnőttoktatási és -képzési struktúra megerősítése
 • folyamatos finanszírozás biztosítása
 • befektetés a felnőttoktatást és -képzést végző szakemberek oktatásába és szakképesítésébe
 • a korábbi tanulmányok elismerését biztosító rendszerek létrehozása és
 • a formális és nonformális oktatás közti szakadék szűkítése.

 

A legfontosabb következtetések és javaslatok a népfőiskolák, felnőttképzők és -oktatók felé a következők:

 • Vegyék kezükbe az irányítást a menekültek érkezésekor, ne várjanak arra, hogy a hatóságok cselekedjenek.
 • Tegyék meg a népfőiskolát a helyi polgári társaságok találkozóhelyének. Bátorítsák a menekülteket, és tegyék lehetővé, hogy részt vehessenek az olyan helyi tevékenységekben, mint a foci, a zene és a kézművesség.
 • Szervezzenek találkozókat és eseményeket, ahol az emberek megismerhetik egymást.
 • A népfőiskola minden kurzusát használják arra, hogy közös tevékenységekbe kezdhessenek a menekültekkel.
 • Tegyék lehetővé a menedékjogot kérőknek, hogy rendezvényeket szervezhessenek a népfőiskola területén.
 • Szervezzenek nyelvi kávézókat, ahol informális helyszínen nyelvtanulás történhet a helyi lakosság bevonásával.
 • Tekintsenek az újonnan érkezettekre a helyi fejlesztésre szolgáló erőforrásként és küzdjenek a közszolgáltatások javításáért.
 • Építsenek ki megfelelő kapcsolatot a helyi önkormányzattal és munkaügyi hivatallal.
 • Gondolkozzanak hosszú távon!

Sok olyan vidéki közösség számára, melyek öregedő népessége csökkenőben van, az újonnan érkezettek remek lehetőséget jelentenek a fejlesztésre és innovációra.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
 • Ritratto di Petra Dénes
  Napjainkban rengeteg negatív hírt hallunk, látunk a médiában és alig-alig bukkannak fel ilyen pozitív intézkedések, mint amit ebben az írásban olvastam. Abszolút egyetértek azzal, hogy nem a hatóság intézkedését kell megvárni, hanem a hozzá értő személyeknek, pedagógusoknak össze kell fogni és segíteni a rászorulókon, akik tényleg reménytelien, menekültként érkeznek Európába. Utóbbi lépéssel hátha a lakosság menekült ügyi megítélése is pozitív irányba mozdulna.
 • Ritratto di Kálmán Nagy
  A menekültekkel történő zenei munka rendkívül hasznos a társadalmi beilleszkedés szempontjából. Kapcsolatban állok az El Sistema Europe néhány képviselőjével, akik hozzánk hasonlónak hátrányos helyzetű vagy éppen bevándorló családok gyerekeit tanítják csoportosan zenélni Bécsben ill. Lisszabonban. Meggyőződésem, hogy az együtt zenélés élménye és a közösségi lét maradandó pozitív változásokat okoz az ember életében és nagymértékben hozzájárul az önbecsülés növeléséhez.