chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

A felnőttoktatási programokat érintő kihívások két menekülttáborban

29/11/2016
di Györgyi Bajka
Lingua: HU
Document available also in: EN DE ES FR IT PL ET LT

Cristina Danna , az Európai Felnőttképzési Társaság (EAEA, European Association for the Education of Adults) szakembere megosztotta az EPALE munkatársaival két menekülttáborban zajló felnőttoktatásról tett megfigyeléseit. Cristina 12 hónapot töltött Mozambikban, a Maratane menekülttáborban (2014). 2016-ban a franciaországi Calais tábort is meglátogatta.

Bár a Calais és Maratane menekülttáborok körülményei nem azonosak, a két különböző kontinens két különböző országa mégis hasonló kihívásokkal néz szembe: Mozambik és Franciaország is több ezer menekültet fogadott be. Bár kisebb-nagyobb nemzetközi szervezetek foglalkoznak terepmunkával a „menekülteket küldő országokban”, a kérdés a két befogadó ország számára ugyanaz: Milyen intézkedéseket kell bevezetni? A kérdés, melyet én meg szeretnék vizsgálni pedig az, hogy hol van a felnőttképézés helye a menekülttáborokban, és hogy illenek ezek a teljes egészbe?

Mielőtt megvizsgálnánk a két tábor körülményeit, először tisztáznunk kell a használni kívánt terminológiát. A migránsok azok, akik önakaratukból vállalkoztak arra, hogy elhagyják hazájukat és foglalkoztatást és jobb életkörülményeket keressenek. A menekültek azok, akiknek háború, invázió, vagy természeti katasztrófa miatt kellett elhagyni hazájukat. (Genfi Egyezmény, 1951). Ezeket a fogalmakat szem előtt tartva ismertetem a két tábor körülményeit.

A Calais tábor Franciaországban

A tábort általában „calais-i dzsungelként” ismerik. Érdekesség, hogy a „dzsungel” szó a pastu nyelvből származik, ahol a dzhangal „erdőt” jelent. A 2000-es években a pastu nyelvet beszélő menekültek hivatkoztak így a Calais táborra.

2016 szeptemberében a nem-hivatalos adatok azt mutatták, hogy a korábbi hat hónap során a menekültek száma háromszorosára nőtt. A szám a tábor közelmúltban történt felbontásakor már elérte a tízezret.

Forrás: Franceinfo Közzétéve: 2106.02.09.

A területen működő különféle önkéntes szervezetek informális képzési tevékenységeket szerveztek gyermekek és felnőttek számára is. A táborban élő menekültek napi jelleggel angol és francia nyelvoktatásban vehettek részt. Fontos kezdeményezés volt a „Kids Café”, melyben a becslések szerint hétszáz kísérő nélküli külföldi kiskorú vett részt. A további szolgáltatások között voltak éttermek, kisboltok, egy katolikus templom, számos mecset, egy focitábor és egy könyvtár.

 

A Maratane tábor Mozambikban

 

 

A tábor Nampula városától 25 kilométerre (az ország északi részén) található. 2014 júniusában, mikor én ott dolgoztam, körülbelül nyolcezer menekültet látott el. A tábor eredetileg az ország déli részéről lett átköltöztetve 2002-ben, akkor még mindössze pár sátorból állt. Mára faluvá nőtte ki magát, házakkal, piacokkal és a városba járó buszokkal.

A tábor a Menekülteket Támogató Országos Intézettől, a Világélelmezési programtól, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR), a szkalabriniánus misszionáriusoktól és más társadalmi szolgáltatóktól kap támogatást. Bár ezen szervezetek főként azonnali humanitárius segítség nyújtására (lakásszolgáltatás, élelmiszer, víz, egészségügyi szolgáltatások biztosítására) fókuszálnak, az oktatás megszervezése is része tevékenységüknek.

Van egy óvoda és két általános iskola, de azoknak a tanulóknak, akik középiskolai szintű végzettséget szeretnének, önállóan kell gondoskodnia a városba való eljutásról.

A felnőttek számára szóló programok lehetnek formálisak és nonformálisak is. A mozambiki hatóságok ingyenes gyakorlati kurzusokat szerveznek, ahol főzést, asztalosmunkát, varrást és agyagművességet tanítanak. Két nonformális program áll rendelkezésre: egy egészségügyi (maláriával, kolerával, HIV-vel és a higiéniával foglakozó) és mezőgazdasági (földművelést tanító) képzés, valamint egy erőszak áldozatává vált portugál nőknek szóló program. Mindkét képzés a szkalabriniánus misszionáriusok által működtetett táplálkozási központban zajlik.

 

 

Felnőttoktatási programok - a terepmunka kihívásai

Ezeknek a felnőttképzési programoknak számos nehézsége van. A programok megvalósítását végzők szerint nehéz motiválni a felnőtteket, hogy részt vegyenek bizonyos kurzusokon. Egyes menekültek nem hajlandóak részt venni a portugál nyelvi oktatásban, mivel úgy gondolják, hogy ez csökkenti az esélyeiket arra, hogy az Egyesült Államokban, Ausztráliában vagy Kanadában telepedhessenek le. Legtöbben ezeket tartják a legjobb lehetőségnek. A portugál nyelv ismerete, vagy az, hogy állást szerezzenek Mozambikban bizonyítékként szolgálhat arra, hogy az érintett személy már sikeresen integrálódott a helyi közösségbe és így nincs szükség az újratelepítésére.

Azonban, emlékezetem szerint, a legnagyobb kihívást az erőszak áldozatává vált nők számára szervezett nonformális programok jelentették. A látogatottság szakadozó, mivel gyakran előfordul, hogy az érintett nők családjai ellenzik, hogy részt vegyenek az órákon. Ezen felül a programok nem részesülnek semmilyen állami támogatásból és általában önkéntesek vezetik őket. Úgy hiszem, hogy ez a fő probléma, melyből több másik gond is fakad.

Egy menekült tábor felnőttoktatási programjának a hatékony és fenntartható működéshez széleskörű tudatosság növelő kampányra van szüksége, mely a potenciális tanulók családjait célozza. A képzésben résztvevők gyermekeinek az órák idejére való gondozásáról is gondoskodni kell. Ezek kizárólag nagyobb mértékű állami támogatással és külön, a felnőttképzés számára kijelölt pénzügyi alappal lehetségesek. A polgári társadalom gyakran felvállalja, hogy oktató jellegű tevékenységeket szervez a menekülttáborokban - de az állami szektor támogatása nélkül csak tünetkezelésre képes, nem tud hosszú távú megoldást biztosítani. 

 

 

A különbségek ellenére a két tábor több szempontból is hasonló. Először is, az ott élő menekültek nem kívánnak a befogadó országokban maradni, máshol szeretnének letelepedni, így nehéz számukra átfogó jellegű integrációs programot szervezni. Másodszor, emberközeli szempontból nézve, a menekültek, akikkel én találkoztam, hihetetlen kitartást mutattak: sok ezer kilométert tettek meg, gyakran embertelen körülmények között, készen arra, hogy új életet teremtsenek és aktív szerepet vállaljanak. Mozambikban láttam menekülteket, akik önként jelentkeztek, hogy az óvodában tanítsanak; Calaisban is hasonló tettrekészséget mutattak az emberek.

 

Szerepcsere

Calaisba tett látogatásunk során úgy döntöttünk, hogy szerepet cserélünk. Mivel a menekültek hozzászoktak, hogy segítségben vagy támogatásban részesüljenek, arra gondoltunk, hogy megváltoztatjuk a játékszabályokat. Miután meghívtak otthonaikba (sátraikba), egy bögre kávéval vagy teával kínáltak minket. A szerepcsere lehetővé tette, hogy nagyobb nyitottsággal beszélgessünk.

„Ossza meg másokkal, hogy mit éltünk át, hívja fel a figyelmet arra, amit itt látott, és arra, hogy létezünk,” ezt egy a Calais táborban élő kurd férfi kérte tőlem. A változáshoz szükséges az, hogy lehetővé tegyük a menekültek számára, hogy felszólaljanak és aktív szerepet vállaljanak új életük megteremtésében. Véletlenül az Ifjúságfejlesztési Tanács ASBL (a belga társaság, melynél jelenleg önkéntes munkát végzek) mottója az, hogy: „Vouloir savoir et oser dire” – „Akarjuk tudni és merjük kimondani”.

 

 

Cristina Danna érdekképviseleti asszisztens az Európai Felnőttképzési Társaságnál. Diplomáját a bolíviai Universidad Mayor de San Simón egyetemen szerezte szociológiából. Jelenleg MA konfliktuskezelés diplomáján dolgozik, az Egyesült Nemzetek Továbbképző és Kutató Intézetének békefenntartó programjának keretén belül. 2014-ben egy évet önkéntesként dolgozott Mozambikban, a Maratane menekülttáborban. Nemzetközi háttérrel rendelkezik, mely Olaszországtól Dél-Amerikán át Új-Zélandig terjed, így magát a világ polgárának tekinti.

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email