chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Newsroom

Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката: Бизнесът е готов да инвестира в умения

20/10/2016
di Rositsa Panova
Lingua: BG

Г-жо Везиева, преди дни бяхте сред гостите на Националните дни на ученето през целия живот в Бургас. В момента страната ни е на едно от последните места в ЕС по учене през целия живот. Къде виждате пътя това да се промени?

- Смятам, че повишаването на активността на гражданите по отношение на ученето през целия живот, което ще доведе до по-добро място за страната в тази европейска класация, е свързано с правилната комуникация. Всеки от нас трябва да приеме това като своя мисия. Ученето през целия живот е една атрактивна форма за реализация за всеки човек и ако ние не я представим пред хората, те няма как да разберат колко много възможности имат.

- Какъв ще бъде ефектът върху икономиката, ако повече хора се включат в дейности за учене през целия живот?

- Ефектът ще бъде много силен. Бизнесът у нас все повече се задъхва за кадри. Непрекъсната професионална квалификация може да даде възможност на хората да „влязат" в малкия и средния бизнес. Това е много важно за тези, които са останали без работа, както и в случай че човек не се чувства на мястото си в дадена фирма и иска по-добри възможности за развитие. Фактът, че след стартирането на EPALE - Европейската електронна платформа за учене през целия живот, малкият и средният бизнес започнаха да търсят кадри от там, е показателен, че сме на правилен път. Трябва да продължаваме да вървим по него и да работим за засилване на интереса към различните форми на ученето през целия живот.

- В кои сектори на икономиката има най-голямо търсене на кадри? Повече среднисти или висшисти се търсят?

- Наблюдава се огромно търсене на специалисти със средно образование . Има много голяма липса на такива кадри в машиностроенето - например заварчици, стругари, професии, които през годините станаха непривлекателни. Може би причина за това бе липсата на работа, но сега има огромно търсене на такива специалисти.

- Готов ли е българският бизнес да инвестира активно в квалификацията на своите кадри?

- Убедена съм, че да. Българският бизнес е готов да инвестира и очаква от Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката да го подкрепим, като му покажем няколко прости стъпки, които могат да се направят веднага. Така бизнесът ще се включи още по-активно в процеса на квалификация на кадрите.

- До края на октомври е срокът за кандидатстване за финансиране от Националния иновационен фонд. Какви са изискванията към проектните предложения ?

- Националният иновационен фонд отвори своята 8-ма сесия с напълно нови правила. Фондът вече има нова философия, обвързана с резултатите от проектите. Идеята ни е, когато финансираме прототип по иновационен проект, той да бъде готов да започне да се използва от бизнеса в следващ етап. Проектните предложения трябва да бъдат съобразени с четирите тематични области, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Това са „Мехатроника и чисти технологии", „Информационни и комуникационни технологии", „Индустрии за здравословен живот и биотехнологии" и „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии". Всеки проект, който е свързан с някоя от тези области, както и с развитието на региона, в който ще се реализира, е добре дошъл.

***

Даниела Везиева завършва специалност „Финанси и кредит" в Стопанска академия ,Д. А. Ценов". Има допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор".

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията.

От 2003 г. работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища . Преди да заеме длъжността на зам.-министър на икономиката, работи като началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионално управление на образованието - Русе.

***

Интервюто е публикувано във в. Аз Буки

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn