chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

EPALE praznuje evropski teden športa 2016

10/09/2016
di Maruša Mohorič
Lingua: SL
Document available also in: FI HR DE SV FR PT EN ET HU CS ES MT NL PL LT

Obujte svoje športne copate, saj z 10. septembrom Evropa pričenja s praznovanjem evropskega tedna športa. Cilj tega letnega dogodka je ozaveščanje o prednostih aktivnega življenjskega sloga in sodelovanje v športnih dejavnostih. V ta namen bodo po celi Evropi organizirane različne aktivnosti tako na evropski, nacionalni kot lokalni ravni, ki bodo skušale zajeti vse starostne skupine in posameznike iz različnih okolij.

 

Na EPALE se zavedamo pomembne vloge športa in fizične aktivnosti v povezavi z izobraževanjem odraslih in vseživljenjskim učenjem. Poleg nedvomne koristi za zdravje, šport predstavlja dober način za učenje različnih življenjskih veščin, kot sta na primer sposobnost vodenja in dajanja pobud ter delo v skupini. Nekateri celo trdijo, da lahko telesna aktivnost okrepi  sposobnost učenja. Za vas smo pripravili zbirko zanimivih študij primerov in spletnih dnevnikov na temo športa in telesne aktivnosti v izobraževanju odraslih, prav tako pa tudi praktične vire an to temo.

 

Študije primerov

Šport odpravlja ovire

Prostovoljstvo v športnih aktivnostih

Dobrodošli na plesnem tečaju, kjer je povprečna starost tečajnikov 77 let

 

Zapisi v spletnih dnevnikih

Ugotovitve devetih raziskav, ki kažejo, zakaj izobraževanje potrebuje šport

Nogomet izobražuje

Vključevanje priseljencev skozi šport

Najboljši trije tedni mojega življenja

Usposabljanje je ključnega pomena za športne ponudnike v Flandriji/ Belgija

 

Viri

3sp projekt: Poseben šport za posebne ljudi

Koncepri pismenosti v okviru migracij: Dobre prakse iz Nemčije

Osnutek sklepov Sveta o povečanju vloge množičnih šporov za razvoj znanj in spretnosti, zlasti med mladimi

Golden Goal kurikul in orodja

Pismenost: Nacionalne in mednarodne raziskave in praktični pristopi

Pismenost: Aplikacija Irmgard

Pismenost v temeljnem izobraževanju odraslih

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Ritratto di Elżbieta Tomaszewska

  Ja również uważam, że systematyczna aktywność fizyczna to najskuteczniejszy i najtańszy sposób na uniknięcie wielu schorzeń. Siedzący tryb życia wpływa w sposób niekorzystny nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na naszą kondycję. Dbając o aktywność fizyczną sprawiamy, że jakość naszego życia jest lepsza. Ruch ma szczególnie korzystny wpływ na układ oddechowy, krwionośny oraz układ ruchu. Ponadto ruch usprawnia systemy kontrolujące przebieg procesów metabolicznych, łatwiej możemy kontrolować naszą wagę.

  Należy pamiętać, że ćwiczenia fizyczne powinny być również połączone ze zdrowym odżywianiem. Cieszę się bardzo, że w ostatnich latach, tak dużo zmieniło się w tej kwestii w naszym kraju.

 • Ritratto di Mariola Pękala-Piekarska

  Bardzo ważne jest żeby znaleźć sport dla siebie. Coś, co jest dobre dla naszego organizmu ale i sprawia frajdę. Aktywnośc fizyczna to nie tylko zdrowie ale i kontakty towarzyskie noi sprawniejszy mózg. Tylko czemu tak trudno się zmotywować... może najpierw skorzystać z treningu motywacji.

 • Ritratto di Simona Kavčič

  Kaj imata skupnega šport in izobraževanje odraslih? Šport je fizična dejavnost, ki vpliva na naše dobro počutje v vseh starostnih obdobjih. Vse bolj se spodbuja športne dejavnosti tudi pri odraslih, predvsem kot dokazan »protistrup« za telesno in kognitivno staranje. Šport je mogoče obravnavati kot pomemben del izobraževanja odraslih. Skupna izkušnja, ki jo delijo športno dejavni ljudje, je, da ima vsakršno športno udejstvovanje v kateri koli disciplini številne pozitivne učinke na telo in duha.

   

  O tem smo na EPALE že pisali v spletnem dnevniku, do katrega lahko dostopate tukaj.

 • Ritratto di Maruša Mohorič

  V tednu, ko obeležujemo evropski teden športa se še posebej zavedamo pomembnosti športa in telesne aktivnosti, ki vpliva tudi na počutje in sposobnost učenja.

  V središču Ljubljane se je evropski teden športa pričel s skupno aktivnostjo, ki je na lep sončen dan potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju ter pritegnila številne obiskovalce.

   

  Utrninke si lahko ogledate v kratkem videu, ki vam je na voljo na tej povezavi.