chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Esettanulmány az Érezd magad fiatalabbnak miközben korosodsz! projektről

30/08/2016
di Györgyi Bajka
Lingua: HU
Document available also in: EN ES PL IT ET DE FR

Serena Barilaro arról beszél az EPALE-nek, hogy miként támogatták kollégáival az aktív korosodás kultúráját az Érezd magad fiatalabbnak miközben korosodsz! (Feeling Younger by Getting Older; FYGO) projekt segítségével.

Mesélne egy kicsit magáról? Mit szeret a munkájában?

Az egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakra jártam, de a Spanyolországban töltött Erasmus ösztöndíjam teljesen megváltoztatta az életemet, a gondolkodásomat és azt, ahogy a világot látom.

7 évig köztisztviselőként dolgoztam Firenze önkormányzatánál (Europe Direct Központ) és európai irányelvek előmozdításán dolgoztam. Ma már magán- és állami ügyfeleknek dolgozom a közpénzek (EU-s, nemzeti vagy regionális kormányoktól származó) menedzselése és projektek megvalósításában.

Azt szeretem a munkámban, hogy csapatban tudunk dolgozni, ami során készségeket és képességeket adhatunk át egymásnak. Szeretek különféle célcsoportokkal dolgozni, készségeket és tapasztalatokat cserélni más országokban élő emberekkel valamint utazni.

Beszélne egy kicsit a projektjéről és azokról a problémákról, melyeket a projekttel szeretne orvosolni?

A FYGO projekt célja, hogy megvizsgálja, fejlessze és megossza azt, hogy milyen módokon lehet összekapcsolni a fiatalokat és az időseket az informális tanuláson keresztül. Mindez a közösségen belüli életük javításával és különféle támogatói magatartások fejlesztésével történt.

A téma kutatását a nemzetközi kontextus inspirálta és azt is lehetővé tette, hogy megértsünk és felfedezzünk különböző kultúrákat és generációkat. A kutatás hozadékai a rasszizmus, az előítéletek és a xenofóbia területén tanúsított növekvő tudatosság terén érzékelhetőek, főleg a generációk közti párbeszédekben.

Sok hasznos módszert vizsgáltunk meg és gyűjtöttünk össze a fenti témákban 14 különböző ország egyetemeiről, iskoláiból és szövetségeiből.

Szerveztünk tanulmányi látogatásokat szervezett, készítettünk idősek számára is érthető irányelveket, hogy hozzáférhessenek az internetes forrásokhoz és létrehoztunk egy internetes platformot, ahol megoszthatók a tapasztalatok. Partnerintézményünk támogatást és útmutatást kínált azok számára, akiket érdekelt, hogy miként tudják megosztani tapasztalataikat ICT eszközök segítségével.

Miért fontos a generációk közti összetartás és a tudás megosztása?

Ez a projekt megmutatta, hogy az összetartás és tudás megosztása az emberi élet része. Egy tudást megosztó és támogató közösség segíthet új barátságokat kötni és új kapcsolódási módokat találni. A projekt jobb életminőséget teremtett és fejlesztett a helyi közösségnek úgy, hogy megtanította a felnőtteknek, hogyan fedezzenek fel mindennapi gyakorlati megoldásokat valamint arra, hogy új lehetőségeket találjanak arra, hogy pozitív tapasztalataikat átadják a fiataloknak.

Mik voltak a legnagyobb akadályok?

Mivel multikulturális projekt volt, néha voltak nyelvi nehézségek, ezért sok eredményt lefordítottunk az összes partnernyelvre.

Miért ilyen  fontos az aktív korosodás kultúrájának létrehozása?

Az Európai Parlament és a Tanács 940/2011/EU döntése szerint:

„A korosodás egyértelműen kihívást jelent az egész társadalom számára és Európa összes generációja számára, emellett lényeges szerepe van a generációk közti összetartásban és a családokban is. Az Unió népességének nagy része ötvenes éveiben jár vagy felette és ez a szám csak nőni fog, gyorsabban, mint valaha. Ez nagyon pozitív dolog, hiszen mindez az egészség és az életminőség javulásának logikus következménye. Mindazonáltal ennek a demográfiai változásnak köszönhetően az Unió számos kihívás előtt áll."

 

Az ICT eszközök mindennapi használata gyorsan növekszik, ami eltávolítja egymástól a generációkat. Ez a szakadék áthidalható a generációk közti összetartással és a tudás átadásával.

Hiszem, hogy a fiatalabb generációk segíthtnek az időseknek megérteni az ICT eszközöket, az idősek pedig hozzájárulhatnak a fiatalok személyiségfejlődéséhez a tudás és a tapasztalatok megosztása által. Több módja is van annak, hogy az idősek aktív szerepet játszanak a társadalomban, pl. jótékonysági munka, művészet vagy kultúra.

Mik a projekt mérhető eredményei? Használtak valamilyen különleges eszközöket a projekt során?

A projekt mérhető eredményei a találkozókon résztvevők, az összegyűjtött hasznos módszerek és a létrehozott eredmények száma.

A partnerkapcsolatok koordinálásához és a belső tevékenységekhez egy ingyenes, online platformot használtunk, melynek neve Wiggio. Az oldalon levelezőcsoportokat hozhattunk létre, anyagokat archiválhattunk, dokumentumokat oszthattunk meg, meetingeket koordinálhattunk és a logisztikát is megszervezhettünk.

Mi a legjobb emléke a projektről? Voltak olyan egyének, akik kitűntek a projektből?

Van néhány rendkívüli emlék számomra. Emlékszem egy eseményre, melyet a Nicosiai Önkormányzati Multifunkcionális Alapítványa szervezett. Itt volt lehetőségünk egy olyan központ tapasztalatainak megismerésére, ahol az időseket, fiatalokat és migránsokat naponta foglalkoztatják. A FYGO csoportunk az idősek reggeli foglalkozásaira járt be. Lehetőségünk volt beszélgetni velük és kellemes meglepetés volt, hogy sokan folyékonyan beszéltek angolul. Itt találkoztam egy idős hölggyel, aki kiválóan beszélt angolul és sok történetet mesélt el nekem az életéről. Nagy szeretettel beszélt a családjáról, utazásairól és a központban szervezett foglalkozásokról.  

Egy másik emlék az, amikor a kollégákkal reggeliztünk a török koordinátorral. Emlékszem, hogy a török koordinátor annyira barátságos és vendégszerető volt, hogy segített a ciprusi partnerünknek jobban megnyílni.

Hogyan segítette egy más országbeli partnerrel történő együttműködés a napi munkájában? Mit tanult meg, amit nem tudna, ha nem vett volna részt ebben a projektben?

Pozitív hatása volt a projektnek a szakmai fejlődésemre, koordinátorként megtanultam a diplomatikusság fontosságát. Első alkalommal kellett multikulturális partnerkapcsolatot kialakítanom. Ennek során megtanultam, hogyan találjam meg a közös nyelvet minden partneremmel, ami segített a bizalom és a magabiztosság kiépítésében. Személy szerint minden partner tudásából és minden meeting tapasztalatából profitáltam.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
  • Ritratto di Elżbieta Tomaszewska

    Wspaniały i potrzebny projekt, który przyczynił się do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie europejskiej współpracy międzypokoleniowej, m.in. w zakresie wykorzystania ICT w życiu codziennym.W ramach projektu zostały opisane sposoby budowania relacji międzypokoleniowej w różnych kulturach europejskich.Projekt przyczynił się do promowania i upowszechniania solidarności międzypokoleniowej i wymiany wiedzy między przedstawicielami różnych pokoleń w krajach partnerskich.Jednym z celów projektu było również zwiększenie aktywności społecznej i zawodowej seniorów europejskich.