chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Mi az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szándéka az új Szakmai Gyakorlatok Európai Minőségi Keretével?

27/07/2016
di Györgyi Bajka
Lingua: HU
Document available also in: EN IT DE ES FR PL ET NL

Jeff Bridgford (London King’s College) áttekinti az ETUC/Unionlearn nemrég megjelent javaslatait a Szakmai Gyakorlatok Európai Minőségi Keretével (European Quality Framework for Apprenticeships) kapcsolatban.

Az elmúlt néhány év felismerései közé tartozott nemzeti és európai szinten egyaránt, hogy a gyakorlati képzés színvonalát növelni kell azért, hogy segítse fiatalok iskolából munkába történő belépését. Ennek ellenére a gyakorlati oktatásban részvevők száma száma továbbra is csökken.  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) a 2015-ös kongresszusán megerősítette, hogy szükség van az Új Utak Európa Számára elnevezésű kampányra, melynek része egy olyan befektetési program, amely az éves GDP 2%-át teszi ki a következő 10 évben és 11 millió minőségi munkahelyet fog teremteni. A munkahelyi gyakorlatnak és a munkahelyi tanulásnak az európai országok legfontosabb céljai között kell lennie azért, hogy elősegítsék a fiatalok belépését a képzésből a munkaerő piacra, valamint hogy biztosítsák a folyamatos továbbképzési lehetőségeket, hogy a munkavállalók megtarthassák munkájukat és javíthassák készségeiket és ezen keresztül karrier lehetőségeiket. 

Bár a gyakorlati képzés utáni érdeklődés „aranykorát“ éljük, meg kell teremtenünk a gyakorlati képzési stratégia megvalósításának „aranykorát“. A gyakorlati képzés szerkezetének minősége kulcsfontosságú, ezért kell rajta javítani, különösképpen a képzés eredményén, a munkakörülményeken és a munkavédelmen.

E folyamat támogatására, az ETUC és az Unionlearn, az Egyesült Királyság Szakszervezeti Kongresszusa (UK Trades Union Congress) – az ETUC egyik legnagyobb taglétszámú szervezete – nemrégiben egy sor minőségügyi szabványt és minőségügyi feltételt javasolt, melyek a Szakmai Gyakorlatok Európai Minőségi Keret alapját képeznék.

A nemzeti és európai szakmai gyakorlati stratégiák legújabb fejlesztésének vizsgálata alapján a Szakmai Gyakorlatok Európai Minőségi Kerete a táblázatban látható húsz különböző témát öleli fel.

A Szakmai Gyakorlatok Európai Minőségi Keret témái

 1. Definíció
 2. Jogszabályi keret
 3. Társadalmi együttműködés és irányítás
 4. Egyenlő esélyek mindenkinek
 5. Egyenlő költségmegosztás a munkaadók és a hatóságok között
 6. Reagálás a munkaerő piac igényeire
 7. Formális szerződések
 8. Személyes fejlődés és karrier lehetőségek
 9. Fizetés és szociális védelem
 10. Biztonságos munkahelyi környezet
 11. Orientáció és tanácsadás
 12. Minőségbiztosítási folyamatok
 13. Biztos tanulási alap
 14. A munkahelyi gyakorlat és az iskolai képzés közti egyensúly
 15. Tanárok, oktatók és mentorok
 16. Kompetencia-alapú/időtartam
 17. Bizonyítványok és elismerés
 18. Fejlődés
 19. A nem formális tanulás elismerése
 20. Nemzeti és európai mobilitás.

Mindegyik témának a minőségi szintjét az ETUC Igazgató Bizottsága határozta meg 2013-ban, egy sor minőségi kritérium mellett, amelyek lehetővé teszik e szabványok érthető módon történő mérését. A minőségi kritériumok egyszerű „igen“ vagy „nem“ kérdésekkel megválaszolhatóak. Nincs szükség filozófiai- vagy elvont vitákra. A szakmai gyakorlat szereplői közül minél több tud „igennel“ válaszolni ezekre a kérdésekre, annál valószínűbb, hogy minőségi a szakmai gyakorlat rendszere.

A minőségi szabványok és kritériumok széles skálán mozognak és olyan fontos kérdéseket foglalnak magukban, melyek felett gyakran szokás elsiklani, például:

 • Mindenki számára lehetőséget biztosítanak a szakmai gyakorlati rendszerek és emellett olyan intézkedéseket is tartalmaznak, amelyek részvételre buzdítják azokat a csoportokat, akiknek a részvétele alulreprezentált.
 • Ha a fiatalok nem jutnak gyakorlati helyhez, van-e más intézkedés, hogy beintegrálódjanak a munkaerőpiacra?
 • Rendelkeznek-e a fiatal gyakornokokkal dolgozó tanárok, oktatók a törvény által előírt végzettséggel?
 • Rendelkeznek fedezettel a szakmai gyakorlati rendszerek a céges mentorok képzésére?
 • Elismerik a szakmai gyakorlati rendszerek a nem formális és informális tanulás által szerzett tudást, kompetenciát és készségeket?

A keret minden témájához kapcsolódik egy vagy több pozitív példa. Emellett szemlélteti az ETUC minőségi szabványai, valamint kritériumai és az Európai Szövetség a Vállalati Gyakorlati Képzésért (European Alliance for Apprenticeships) vezérelvei között fennálló általános összhangot, amelyet már elfogadott az Európai Unió Tanácsa.

Ezen az úton szeretne az ETUC hozzájárulni az Szakmai Gyakorlatok Európai Minőségi Keret gyakorlati előkészítéséhez.

 

A beszámoló elérhető angolul, franciául, németül, olaszul, lengyelül és spanyolul.

Jelen ETUC/Unionlearn beszámoló és egy további, költséghatékonyságot vizsgáló tanulmány alapján, melyet a BusinessEurope, az UEAPME (Kézműves Vállalkozások, Kis- és Középvállalkozások Európai Munkaadói Szövetsége) és a CEEP (Munkaadók és Vállalkozások Európai Központja) készített, az európai társadalmi partnerek kiadtak egy közös nyilatkozatot. Ebben párbeszédre hívják az európai intézményeket és a tagállamokat a szakmai gyakorlat biztosítását, hatékonyságát, minőségét és európai szintű fejlesztését támogató közös fellépés érdekében. További részletekről itt olvashat.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Ritratto di Elżbieta Tomaszewska

  Bardzo cenna i potrzebna inicjatywa Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, która wraz z Unionlearn, wydziałem edukacji brytyjskiego Trades Union Congress, zaproponowały zbiór standardów         i kryteriów jakości, które stanowiłyby podwaliny europejskich ram odniesienia na rzecz przygotowania zawodowego.

  Uważam, że szczególnie istotna jest jakość przygotowania zawodowego i systemy szkoleń oraz wspomaganie młodych ludzi w okresie przechodzenia z systemu edukacji na rynek pracy.

  Szybko zmeniająca się specyfika i potrzeby europejskiego rynku pracy wymusząją potrzebę debaty z instytucjami europejskimi i państwami członkowskimi nad wspólnymi działaniami na rzecz poszerzenia zakresu oraz podniesienia skuteczności i jakości przygotowania zawodowego, a także jego doskonalenia w całej Europie.

 • Ritratto di Aaron Rajania

  Hi Jeff,

  Thanks for an interesting article. I think it is great that ETUC have produced a practical contribution to this debate - particulalry given the language often used at European level around qualification frameworks goes over the heads of the key stakeholders involved in implementation - i.e. the employers and education and training institutions. I would be interested what you and others reading this blog think about how feasible it is that we can create sufficient momentum and visibility at EU level to directly support those stakeholders (i.e. employers/education and training institutions) in developing and implementing effective apprenticeships? For example, I note that the EAFA (European alliance for apprenticeships) initiative is still pretty small scale and has not achieved a great deal even though it has been running for the past few years. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1147

  Best,

  Aaron