chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

A szakértőtől hallottuk: Hannah Coleman

28/06/2016
di Györgyi Bajka
Lingua: HU
Document available also in: EN SK

Simon Broek, témakoordinátor Hannah Coleman felnőttképzési szakemberrel készített interjút a minőségi tanulási környezetekről.

Mivel foglalkozik?

A felnőttképzés területén dolgozom pályakezdőként. 24 éves vagyok, a Glasgowi Művészeti Iskolában végeztem szépművészeti tanulmányokat.  Jómagam sosem vonzódtam az oktatáshoz és sosem tartozott az elképzeléseim közé, hogy művészetoktatással foglalkozzak. Egy angoltanítási kurzuson hallottam olyan oktatási formáról, amellyel kifejezetten idősebb diákokkal és felnőttekkel foglalkoznak. Ennek hatására döntöttem el, hogy beiratkozom Glasgowban egy felnőttképzési kurzusra.

Jelenleg gyakorlatomat töltöm a LaterLearning.org szervezetnél. Ez egy felnőttoktatással foglalkozó, Glasgowban működő skóciai jótékonysági szervezet, melynek célja, hogy a társadalmi egyenlőséget a hátrányos helyzetű fiatalok és felnőttek oktatásán, valamint tanításán keresztül valósítsa meg. A szervezet közösségi képzéseket nyújt Glasgow elmaradott területein, főként a hátrányos helyzetű felnőtteknek (bevándorlók, egyedülálló szülők stb.). 

Mit jelent az Ön számára a minőségi tanulási környezet?

Részt veszek a kísérleti tanulási programban, amely az egyéni fejlődésre és a tanulásra való képességre koncentráló platformot kínál.   A program 16 modulból áll, melynek célja a felnőtt tanulók önbizalmának növelése. Az alkalmazott módszerek első és legfontosabb célja, hogy elősegítse a párbeszéd kialakulását és a gondolatok megosztását. Így tudatosul a résztvevőkben, hogy számít a véleményük! A programban nem annyira a tartalom (vagy a készségek) hangsúlyos(ak), hanem inkább az, hogy megnő a résztvevők alacsony önbizalma.

Ennek megvalósítása érdekében a tanulási környezetnek a bizalomra kell épülnie. Ehhez alapvető fontosságú az odafigyelés és a megértés.

Ön hogyan tudja biztosítani a minőségi tanulási környezetet?

A legfontosabb az, hogy a tapasztalatok megosztásán alapuló tanulással fejlődjön az önbizalom. A résztvevők szabályosan kivirulnak a kurzus során!

Úgy látom, hogy igenis van kapcsolat a felnőttoktatás és a korábbi művészeti tanulmányaim között; a tananyagban is gyakran használok képeket. A képek gondolatokat ébresztenek és segítenek elindítani a párbeszédet anélkül, hogy közvetlenül elárulnák a válaszokat.

Mi az élethosszig tartó tanulás megvalósulásának feltétele?

A politika szempontjából úgy tűnik, hogy nagy figyelmet fordítanak a formális tanulásra, különösen a felsőoktatásra. Ez rendben is van, azonban az informális oktatást alulértékelik, és nem tartják sem az állam, sem a közintézmények feladatának. A marginalizált helyzetben élők informális oktatása emiatt a közösségi- és civil szervezetekre hárul.  A tanulási eredmények elismerése és azok integrálása a nemzeti kerettantervekbe sokat segítene abban, hogy elismerjék az informális oktatás értékeit.

___________________

Simon Broek számos európai kutatási projektben vett részt oktatási-, munkaerőpiaci- és biztosításügyi témákban. Emellett oktatási irányelveket, az élethosszig tartó tanulást, valamint a munkaerőpiacot érintő ügyekben volt tanácsadója az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és európai ügynökségeknek. Jelenleg az Ockham Institute of Policy Support ügyvezető partnere.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Ritratto di Moreen Pascal

   

  I enjoyed reading up about the interview with Hannah.

  In our Erasmus+ strategic partnership for adult education project "Innovative Quality Mentoring for Social Inclusion", we would go one step further and advocate that the role of the intermediary/educator/tutor vis a vis learner and the learning environment is critical to this quality learning environment.  These intermediaries are part of the learning environment.  Their awareness, attitudes, behaviour, the nature of their professional development training as well as their direct knowledge of the subject affects the manner of their delivery which impacts the learner.

  For us digital technology (the innovative bit of our project) can obliterate some of the worse aspects of low self awareness, non inclusive and non empathetic intermediaries by placing more learning power in the hands of adult learners in the non formal (and also formal) education context.

  In our project, the five partners - England, UK, Northern Ireland, UK, Romania, Slovakia and Turkey are also complete devotees of one to one, group and community mentoring and are currently working on cross cultural mentor competences to develop these flexible, empathetic, self-aware facilitators of learning in the community.

  We welcome contact with colleagues in the project countries and in the Epale community generally!

   

  Moreen Pascal, Kaleidoscope Enterprise, England for

  Erasmus+ IQMentoring 4 Social Inclusion project - twitter: @IQMentor4

  Lead Partner:  Kilcooley Women's Centre, Northern Ireland