chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Risorsa

Financijska pismenost građana u Hrvatskoj

Lingua: HR

Inviato da Nives Vučić

Od 23. – 27. svibnja u središtu EPALE-a je financijska pismenost. EPALE nacionalne službe za podršku objavile su brojne korisne materijale i članke iz cijele Europe. U skladu s temom ovog tjedna, mi objavljujemo članak Financijska pismenost građana u Hrvatskoj.

U radu se ispituje financijska pismenost građana Hrvatske u dobi od 18 do 65 godina starosti na reprezentativnom uzorku stanovnika na regionalnoj razini (NUTS-2). Upitnik je kreiran na bazi OECD-ovog upitnika za financijsku pismenost radi međunarodne usporedivosti, ali uz prilagodbu nacionalnim uvjetima. Istraživanje je provedeno telefonskom anketom. Testirane su regionalne razlike u financijskoj pismenosti i razlike u socio-demografskim obilježjima populacije. Rezultati istraživanja su pokazali da financijska pismenost nije značajno ovisna o regionalnoj pripadnosti. Razlike u financijskoj pismenosti mogu se bolje objasniti drugim socio-demografskim varijablama, u prvom redu obrazovanjem, dohotkom kućanstva i radnim statusom.

Autore/i della risorsa: 
Maja Vehovec; Ekonomski institut, Zagreb
Edo Rajh; Ekonomski institut, Zagreb
Ivona Škreblin Kirbiš; Zagrebačka škola ekonomije i managementa
Data di pubblicazione:
Mercoledì, 25 Maggio, 2016
Lingua del documento
Tipo di risorsa: 
Studi e relazioni
Paese:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn