chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Newsroom

Autosector en volwassenenonderwijs ondertekenden globaal convenant voor Vlaanderen en Brussel

27/10/2015
di Karine Nicolay
Lingua: NL

Op 21 oktober 2015 ondertekenden Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, de autosector en aanverwante sectoren en het volwassenenonderwijs voor het eerst een globaal convenant die de samenwerking tussen de sector en onderwijs verder versterkt. Het convenant moet ertoe leiden dat cursisten uit het volwassenenonderwijs nog beter worden opgeleid en gemakkelijker de weg naar een job in de sector vinden, in het bijzonder naar de knelpuntvacatures. EDUCAM vzw, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren, zal mee instaan voor een betere vorming van de lesgevers en een toename van het aantal werkervaringsplaatsen voor cursisten.

/it/file/fotoondertekeningpngfoto_ondertekening.png

foto ondertekening convenant autosector volwassenenonderwijs
De autosector en aanverwante sectoren zoals garage, carrosserie, metaalhandel en de terugwinning van metalen werken al langer samen met het onderwijsveld. De autosector is goed voor bijna 36.000 werknemers in Vlaanderen, maar blijft vragende partij voor goed opgeleide werknemers. Iedere jaar prijken op de VDAB-lijst steevast knelpuntberoepen zoals fietsenmaker, (hulp)mecanicien personenwagens en lichte vrachtwagens, (hulp)mecanicien bedrijfs- en vrachtwagens, koetswerkhersteller, spuiter, technici, … .

Na overleg tussen de verschillende belanghebbenden werd een convenant voor het volwassenenonderwijs ondertekend. Het is de eerste keer dat er een globaal onderwijsconvenant wordt afgesloten met de sector. De samenwerkingsovereenkomst geldt voor de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, met opleidingen binnen studiegebieden die verwant zijn aan de autosector.

Met de ondertekening gaan de partners het engagement aan voor:

  • een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven;
  • een kwalitatieve en kwantitatieve verhoging van de instroom in bedrijven en de sector;
  • een kwalitatieve invulling van knelpuntvacatures;
  • een kwalitatieve verbetering van de vorming van cursisten en lesgevers;
  • een verhoging van het aantal werkervaringsplaatsen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “We willen dat jongeren en volwassenen, nog meer dan nu, bewust kiezen voor een opleiding op basis van hun interesses en talenten. Opleidingen moeten hen op de best mogelijke manier voorbereiden op de toekomstige job. Onderwijs en de autosector werken al langer samen. Dat is van cruciaal belang voor de kwaliteit van opleidingen, stages en de stap naar de arbeidsmarkt. Die wisselwerking wordt nu voor het eerst met een onderwijsconvenant voor het volwassen­onderwijs bezegeld. Dat biedt kansen op sterke lesgevers, sterke opleidingen en zo ook sterke starters.”

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn