Salta al contenuto principale
News
Notizie

Uitbreiding duaal leren gewenst

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts wil het Duaal Leren, dat na drie jaar proefdraaien in het secundair onderwijs dit schooljaar definitief uit de startblokken schoot, verder uitbreiden naar het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs. Dat heeft hij gezegd tijdens de Eerste Conferentie over het Duaal Leren. Hierbij combineren leerlingen vanaf 15 jaar de lessen op school met de praktijk in een bedrijf.

Duaal Leren is dit schooljaar mogelijk in 79 studierichtingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs in 178 scholen. 1.583 leerlingen schreven zich voor een dergelijke opleiding in. 70 procent van de leerlingen zijn jongens, 30 procent meisjes. De drie populairste richtingen zijn haarzorg, elektromechanische technieken en zorgkunde. Weyts wees er dinsdag op dat Duaal Leren nog in zijn kinderschoenen staat. In de OESO-landen volgt gemiddeld 11 procent Duaal Leren, terwijl dat voor ons land nog slechts 3 procent is.

Wat de uitbreidingsplannen betreft naar het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs wees Weyts op de 14 lopende proefprojecten in die zin in een tiental instellingen. Hij pleitte ook voor de inkanteling van het deeltijds 'Leren en werken' in Duaal Leren "hetgeen een vervollediging van het aanbod impliceert'. "We moeten Duaal Leren ook versterken met roterende werkplekken waarbij een leerling in meerdere bedrijven terecht kan waardoor ze meer gevarieerde leerkansen aangeboden krijgen", aldus Weyts. Hij kondigde voor dit jaar nog de start van een proefproject 'Duaal Lesgeven' aan waarbij mensen uit de beroepswereld deeltijds voor de klas zullen staan.

Weyts riep bedrijven op hun medewerking te verlenen aan het Duaal Leren-verhaal. "Ik zie steeds meer enthousiasme bij scholen, maar we hebben nog meer bedrijven nodig. Duaal Leren vergt een serieus lange termijn engagement van bedrijven en een aanbod van kwalitatieve leerplekken. Uit de meest recente VDAB-lijst met knelpuntberoepen blijkt dat de economie kampt met een tekort aan goed opgeleide STEM-specialisten (Science-Technology-Engineering-Mathematics). Duaal Leren heeft veel potentieel om hiervoor meer jongeren warm te maken", aldus de minister die ook wees op de grote vraag bij bedrijven "naar arbeidskrachten met de juiste kennis en vaardigheden". 

Login (0)

Vuoi scrivere un articolo?

Non esitare a farlo!

Clicca sul link seguente e inizia a pubblicare un nuovo articolo!

Ultime discussioni

Discussione EPALE: come incrementare l'educazione delle persone adulte con disabilità

Come parte del focus EPALE di Giugno dedicato al tema delle persone con disabilità, vorremmo conoscere i vostri punti di vista su come valorizzare ed incrementare l'educazione degli adulti con disabilità. La discussione è in programma il giorno 8 giugno alle ore 14:00 CEST.
Altro