chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Risorsa

Kalkulator "odtisa"

Lingua: SL
Document available also in: EN ET PL SK

Inviato da Altheo VALENTINI

Osebni kalkulator »odtisa«, ki ga je razvila Global Footprint Network, temelji na nacionalnih podatkih ekološkega odtisa za izbrane države. Državni odtis na osebo se lahko dodeli različnim kategorijam končne rabe (hrana, domovanje, mobilnost, blago in storitve) in vrstam zemljišč (gozd, poljsko zemljišče, energija, ribolov, paša). Rezultat je matrika, ki ponazarja povprečne porabe v državi za distribucijo ekološkega odtisa v te različne kategorije.

 

Osebni kalkulator postavlja vprašanja, ki povečujejo ali zmanjšujejo različne dele te matrice glede na povprečno nacionalno vedenje. Če na primer oseba navaja, da poje dvakrat več govejega mesa kot nacionalno povprečje, se bo njegov “goveji” odtis podvojil, kar se bo odrazilo v ponovno izračunani skupni oceni odtisa. Prav tako bo nekdo, ki navede, da poje zelo malo govejega mesa, prejel del nacionalnega povprečnega odtisa govejega mesa, kar se bo odražalo v manjši celotni stopnji.

 

Kalkulator je trenutno na voljo v kitajščini, angleščini, francoščini, nemščini, hindujščini, italijanščini, portugalščini in španščini. Global Footprint Network za ustvarjanje specifičnih kalkulatorjev za posamezne države sodeluje z lokalnimi partnerji pri zbiranju regionalnih podatkov o porabi virov.

 

 

 

Prispevek je v okviru mesečne teme, ki je na EPALE posvečena okoljski ozaveščenosti in zaščiti okolja, priredila Maruša Mohorič, članica Nacionalne podporne službe EPALE Slovenija, ki deluje v okviru CMEPIUS-a.

 

Autore/i della risorsa: 
Global Footprint Network
Data di pubblicazione:
Martedì, 4 Febbraio, 2020
Lingua del documento
Tipo di risorsa: 
Risorse didattiche aperte
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn